‘Hard Brexit’ kost tot 9,5% van het bbp’

Een harde brexit zou Groot-Brittannië mogelijk een verlies tot 66 miljard pond per jaar kunnen kosten. Dat blijkt uit een studie die in de aanloop naar het brexit-referendum in opdracht van George Osborne, op dat ogenblik Brits minister van financiën, werd opgesteld.

Daaruit is gebleken dat Groot-Brittannië door een vertrek uit de Europese Unie over een periode van vijftien jaar tussen 5,4 procent en 9,5 procent van zijn bruto binnenlandse product zal verliezen, met een groot verlies aan fiscale inkomsten. Het rapport werd weliswaar bekritiseerd, maar de onderzoekers blijven ook nu bij hun standpunt. Bij een harde brexit zou Groot-Brittannië overstappen naar de regels van de World Trade Organisation (WTO). “Een dergelijk scenario zou zwaar kunnen wegen op de Britse economie,” waarschuwt het rapport. “De omvang van de Britse economie dreigt gevoelig in te krimpen. Dat zou op de overheidsfinanciën een negatieve impact van 38 miljard pond tot 66 miljard pond kunnen hebben.”

Economisch vandalisme

David Davis, die door Britse regering is aangesteld om de scheiding met de Europese Unie te onderhandelen en af te werken, zou volgens de Britse media al duidelijk hebben laten verstaan voorstander van een drastische brexit te zijn. In Groot-Brittannië wordt door verschillende partijen gewaarschuwd voor de gevaren van een drastische breuk met de Europese Unie. Die partijen geven de voorkeur aan een zachtere brexit, waarbij Groot-Brittannië deel van de eengemaakte markt zou kunnen blijven uitmaken en waardoor de handel niet zou worden getroffen. Volgens Tim Farron, leider van de Liberal Democrats, maakt de studie duidelijk dat een vertrek uit de eengemaakte markt desastreus zou zijn voor de Britse economie. “Een harde brexit kan niet anders dan economisch vandalisme worden genoemd.” De Europese Unie blijft in het systeem van een eengemaakte markt echter vasthouden aan het vrij verkeer van personen, dat voor vele Britten niet langer kan worden getolereerd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20