Wat is een hostel?

 

Studenten hebben over het algemeen niet enorm veel geld te besteden. Op het moment dat zijn dan ook in de gelegenheid zijn om bijvoorbeeld door in Europa om te reizen met een aantal studenten voor een aantal weken, dan is het uitermate prettig om te weten dat je niet te veel geld hoeft te betalen voor de overnachtingen. In plaats van enorme bedragen te moeten betalen voor een paar overnachtingen kun je dan wellicht meerdere landen gaan bezoeken. De beste manier om te kunnen besparen op de kosten van de overnachtingen is door je slaapplaats te boeken bij een zogenaamd hostel, in plaats van te gaan voor een veel duurdere hotelovernachting. In een hostel slaap je echter wel in een aantal op slaapzalen lijkende ruimtes, maar als je daar geen bezwaar tegen hebt, zal dit een prima manier zijn om voordelig te kunnen reizen.

Het zal; je dan ook niet verbazen dat hostels één van de meest populaire vormen van overnachten is onder studenten die op reis zijn. Maar voordat je voor de eerste keer in een hostel gaat overnachten, is het goed om wat meer informatie in te winnen over een aantal voordelen en nadelen. Het verblijven in een hostel zal namelijk zowel een aantal plus- als minpunten kennen.

Wat is een hostel precies?

Een hostel kan worden omschreven als een low budget accommodatie die wordt verdeeld onder meerdere reizigers. Op het ogenblik dat een gast een verblijf in een hostel wil boeken, zal hij, of zij in de regel een bed reserveren voor de nacht, en dus geen kamer. Het is dan ook goed mogelijk dat deze gast diens kamer zal moeten delen met nog een paar andere reizigers, of zelfs in een slaapzaal moeten overnachten met maximaal twintig andere gasten.

De badkamers die aanwezig zijn in een hostel kunnen eveneens worden vergeleken met de stijl van de slaapkamers of –zalen; de ruimtes groot en voorzien van meerdere douchecabines en een rij wastafels. In het gros van de hostels zullen meestal maar één of twee badkamers aanwezig zijn per verdieping. Hostels gaan uit van het principe dat hun gasten eerder geneigd zullen zijn om voorzieningen te delen en meer onderling te communiceren. Vanwege deze werkwijze is het voor een hostel echter ook mogelijk om veel minder kosten in rekening te brengen aan hun gasten, zeker in vergelijking tot de kosten van een hotel. Daar staat overigens wel tegenover dat je je tevreden dient te stellen met aanzienlijk minder privacy of persoonlijke service in vergelijking tot wanneer je kiest voor een overnachting in een hotel.

Voordelen van een verblijf in een hostel

Aan het verblijven in een hostel zijn een aantal belangrijke voordelen verbonden. Hierbij kun je onder andere denken aan:

Het verblijf is erg goedkoop

Hostels zijn erg goedkope accommodaties voor reizigers, in het bijzonder in vergelijking tot een verblijf in een hotel. Hoewel de prijzen van land tot land sterk uiteen kunnen lopen, en zelfs van hostel naar hostel verschillend kunnen zijn, kun je doorgaans wel gemiddelde prijzen vinden, bijvoorbeeld online, van hostels in landen die erg populair zijn. De meeste van deze tarieven gelden voor het gros van de hostels in de hele wereld, hoewel er wel goedkopere hostels te vinden zullen zijn ​​in landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Ook zullen er duurdere hostels aangetroffen worden in de grotere wereldsteden. In de meeste gevallen moet je echter rekenen op een overnachting die hooguit 30 euro zal gaan kosten, maar vaak is dat ook een stuk minder.

Geschikt voor mensen die als groep reizen

Logeren in een hostel betekent dat je met meerdere mensen een kamer of slaapzaal moet delen. In sommige hostels is het zelfs mogelijk om met groepen tot wel twintig personen in één ruimte te overnachten. Dit kan erg leuk en zelfs praktisch zijn, in het bijzonder als je van plan bent met een groep vrienden op vakantie te gaan. Je hoeft dan namelijk niet voortdurend te bepalen op welke manieren de beschikbare kamers zullen worden verdeeld.

Hostels zijn in de meeste grote steden op aarde aanwezig

Hostels komen niet alleen voor in de Verenigde Staten, maar zijn eveneens overal in Europa te vinden. Het zal zelfs niet echt moeilijk zijn om in de meeste grote Europese steden een hostel te boeken en dat is voor de meeste andere grote steden verspreid over alle andere continenten niet veel anders. Alleen vormt Antarctica een uitzondering op deze regel: op dit continent zijn namelijk totaal geen hostels te vinden.

De meeste hostels beschikken over een volledig ingerichte keuken

Op het moment dat je tijdens je reis geld wilt besparen, en dat geldt voor de meeste studenten die rond moeten komen van een beperkt budget, doe je er verstandig aan om je eigen eten te bereiden. In een heleboel hostels zijn gelukkig één of meerdere volledig ingerichte keukens aanwezig waar je gratis gebruik van mag maken. Uiteraard dien je na het gebruik van de keuken en de aanwezige faciliteiten alles schoon en opgeruimd achter te laten.

Het ontbijt is vaak inbegrepen bij een hostelboeking

De meeste hostels bieden hun gasten een gratis ontbijt aan. Deze maaltijd zal weliswaar niet uitgebreid of erg luxe op zijn gezet, maar je hoeft er in elk geval niets extras voor te betalen. Ook dat is dus mooi meegenomen als je met een beperkt budget reist, zoals een heleboel studenten vaak doen.

Er worden vaak leuke activiteiten georganiseerd in een hostel

In de meeste hostels zal er altijd wel iets leuks te doen zijn. De activiteiten die er worden georganiseerd kunnen uiteenlopen van een interessante excursie tot een leuk feest. Zo zijn er bijvoorbeeld hostels die een deal hebben gesloten met een uitgaansgelegenheid. Gasten die in een hostel verblijven, hoeven zich in de regel dan ook niet te vervelend in de avonduren. Uiteraard zullen de activiteiten van hostel tot hostel sterk kunnen verschillen. Je weet vooraf dus meestal niet wat voor leuks je te wachten zal staan.

Leer interessante mensen kennen van over heel de wereld

In hostels logeren vaak mensen die afkomstig zijn van alle windstreken op aarde. Je zult als gast van een hostel dan ook regelmatig de kans krijgen om mensen te leren kennen van over heel de wereld en veel tijd krijgen om met hen te praten over de plaatsen waar ze vandaan komen, maar ook de beste plaatsen die zij al eens eerder hebben bezocht. Uiteraard zullen deze gasten ook van jou graag wat meer te weten willen komen en je reiservaringen willen delen.

Veiligheid hostels is doorgaans goed in orde

Indien je je een beetje zenuwachtig maakt ten aanzien van de veiligheid tijdens een verblijf in een hostel, dan kun je deze angsten gerust opzij zetten. Hostels hebben over het algemeen een streng beleid waarmee de veiligheid gegarandeerd kan worden. In de meeste hostels is het namelijk niet mogelijk om zomaar binnen te komen als je er niets te zoeken hebt. Om die reden zal dus niet iedereen het hostel binnen kunnen gaan. Als je je zorgen maakt over het feit dat iemand je persoonlijke spullen wellicht mee kan nemen, dan kun je eveneens deze zorg naast je neerleggen omdat een heleboel hostels een beveiligd kluis aanbieden aan hun gasten waar je je waardevolle spullen in kun bewaren tijdens je verblijf.

Elk hostel is uniek

Elk hostel is een unieke locatie met een aantal typische kenmerken, maar toch tal van onderlinge verschillen. Bij hostels zul je dus niet, zoals vaak het geval is met hotels, na het ene te hebben gezien je ook weet hoe alle andere er uitzien. Elk hostel zal je dan ook weer op een aangename manier weten te verrassen.

Nadelen van een verblijf in een hostel

Net zoals bij alle accommodatie waar je tijdens een reis kunt verblijven, heeft ook het overnachten in een hostel een aantal nadelen. Voordat je op reis gaat, zal het absoluut goed zijn om te weten waar je aan toe bent en je dus ook de minder sterke punten van de hostels onder de loep neemt. Je kunt onder andere denken aan nadelen als:

In een hostel heb je weinig privacy

Als je besluit om in een hostel te gaan overnachten, dan zul je waarschijnlijk niet over een eigen kamer kunnen beschikken. Je zult je tevreden moeten stellen met een kamer die je samen met hooguit twintig andere reizigers moet delen. De meeste van de andere gasten kan het doorgaans niet veel schelen dat je graag wat meer privacy zou willen. Sommige hostels bieden echter wel één- en/of tweepersoonskamers aan, maar de kans dat je deze kunt boeken is klein omdat de vraag in de regel groot zal zijn naar deze mogelijkheid. Je mag er dan ook niet vanuit gaan dat je dit soort verblijven kunt boeken. Bovendien zul je, zelfs als je niet bijzonder spraakzaam bent, vast en zeker te maken krijgen met mensen die toch zullen proberen om je in een gesprek te betrekken. Dit zal in elk hostel doorgaans het geval zijn zodat je er die naartoe moet gaan voor je rust.

Er is vaak maar één gedeelde badkamer per verdieping

De badkamers in de meeste hostels hebben een vergelijkbare opzet als de slaapvertrekken, namelijk één grote ruimte die verdeeld is over een aantal kleinere douchecabines. Vaak is er maar één gedeelde badkamer per verdieping aanwezig in een hostel en kun j er maar beter vanuit gaan dat je een eigen badkamer tot je beschikking zult hebben op momenten dat je wilt gaan douches. Eigen badkamers zijn in hostels namelijk slechts sporadisch te vinden.

Er is slechts beperkt persoon aanwezig in een hostel

In tegenstelling tot in hotels, waar 24 uur per dag personeel aanwezig is, zullen hostels niet altijd de klok rond bemand zijn. Dus op het ogenblik dat je je kamersleutel bent vergeten na een avondje stappen in de stad, dan bestaat er een reële kans dat je niet in staat zult zijn om in je kamer te komen wanneer het al wat later op de avond, of zelfs in de nacht of vroege ochtend, is. Je zult dan uiteraard dienen te wachten tot zich het eerste personeelslid zich weer meldt voor diens ochtenddienst in het hostel voordat je eindelijk even kunt slapen of je spullen kunt pakken om weer verder te reizen.

Sommige hostels werken met een avondklok

In bepaalde hostels wordt gebruikgemaakt van een zogenaamde avondklok. Dit wil zeggen dat wanneer je voor een bepaalde tijd niet aanwezig bent in het hostel, dan zal je de toegang tot het hostel worden geweigerd en zul je op straat moeten bivakkeren gedurende de nacht. Je moet er in dit soort gevallen dus voor zorgen dat je niet te laat aankomt bij het hostel, bijvoorbeeld omdat je de weg kwijt bent geraakt of omdat je gewoonweg de tijd was vergeten in een gezellig cafeetje. De beveiliging in het hostel zal je dan namelijk onverbiddelijk buiten laten staan.

Er bestaat een zeker risico van diefstal van je spullen

In een hostel is het gebruikelijk dat je je kamer deelt met een aantal andere reizigers. Deze andere gasten kunnen dan ook meestal vrij gemakkelijk bij je spullen komen, als je deze niet in een kluisje hebt gelegd. Je bezittingen lopen op die manier dan ook het risico om te worden gestolen door andere gasten, of zelfs door het personeel van het hostel. Bij voorkeur kies je dan ook een hostel waar kluisjes aanwezig zijn zodat je je waardevolle spullen veilig op kunt bergen tijdens je verblijf.

Misschien verblijf je met een aantal onbekende gasten op één kamer

Aangezien de meeste hostelkamers verhuren die bezet worden door 4 tot wel 20 gasten. De kans is dan ook groot dat je een kamer moet delen met mensen die je helemaal niet kent. Voor bepaalde reizigers kan dit een beetje eng zijn, in het bijzonder omdat je van te voren nooit weet met wie je een slaapvertrek zult gaan delen. Dit zal immers pas duidelijk worden op het ogenblik dat je in het hostel aan bent gekomen.

Hostels liggen vaak niet in de beste buurten

Sommige hostels, in het bijzonder die in stedelijke gebieden zijn gelegen, zullen zich hebben gevestigd in straten en/of buurten waar veel gebouwen leegstaan. De locaties liggen in de regel wel in het hart van een stad, wat uitermate handig als je de stad wilt gaan ontdekken, maar deze locatie kan er eveneens voor zorgen dat je je beetje opgelaten voelt als je ’s nachts naar het hostel moet lopen, bijvoorbeeld na een avondje stappen.

Een hostel is vaak gevestigd in oude gebouwen

Een groot aantal hostels hebben zich gevestigd in de wat oudere gebouwen. Dit wil dus meestal zeggen dat je te maken kunt krijgen met storingen van liften, of exemplaren die helemaal niet werken, maar ook met slechts werkende, of geheel ontbrekende, airconditioning en in de koude maanden van de winter, is het vaak handig om wat extra kleding bij je te hebben omdat ook d verwarming soms niet optimaal zijn werk doet in hostels. De oude gebouwen hebben daarentegen ook een zekere charme waar je absoluut van kunt genieten omdat deze een speciale sfeer uit zullen ademen en je verblijf extra bijzonder kan maken.

Hostels zijn slechts eenvoudig ingericht

De meubels in een hostel hebben zullen in de regel vaak variëren van stapelbedden in de slaapkamers to enkele oude banken in de lobby. Het gebrek aan luxe en het beperkte onderhoud van het gebouw zullen echter wel voor een belangrijk deel bijdragen aan de erg lage tarieven die de meeste hostels voor hun gasten in rekening brengen.

Tips voor een verblijf in een hostel

Zeker als je voor de eerste keer een hostel gaat bezoeken, is het handig om wat tips en adviezen achter de hand te hebben. De meest belangrijke hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Lees online beoordelingen van het hostel

Voordat je je verblijf in ene hostel gaat boeken, moet je proberen om zoveel mogelijk onderzoek te doen, bijvoorbeeld door het lezen van meerdere online klantbeoordelingen en reviews. Hierbij dien je in gedachten te houden dat reviews van gasten vaak zijn geschreven door mensen die uiterst tevreden of juist erg ontevreden zijn. Toch kunnen deze beoordelingen je nog altijd een goed beeld schetsen van de dingen die je te verwachten staan in een bepaald hostel. Professionele reviews bieden weliswaar meer evenwichtige standpunten en laten zelfs vaak specifieke details zien met betrekking tot de aanwezige faciliteiten. Helaas zijn deze professionele reviews soms niet helemaal objectief.

Boek maar één nacht in een hostel

Bij voorkeur boek je om te beginnen maar één overnachting in een hostel. Je weet namelijk nooit of het verblijf je zal bevallen, of dat het een rampzalige nacht zal worden. Uiteraard kun je, als je maar één nacht hebt gereserveerd, zonder veel bezwaren doorreizen naar een andere bestemming. Op het moment dat je het wel erg leuk vindt in een bepaald hostel dan kun je na de eerste nacht nog altijd je verblijf verlengen.

Boek de passende kamer in een hostel

In bepaalde hostels worden gasten in ruimtes ondergebracht met alleen mensen van hun eigen geslacht, terwijl in andere hostels ook sprake kan zijn van gemengde kamers. Sommige hostels bieden verder 4-persoons kamers aan, terwijl je in een hostel je slaapvertrek zult moeten delen met soms wel 20 andere mensen. In alle gevallen dien je ervoor te zorgen dat je de juiste kamer reserveert in een hostel dat voldoet aan je comfortlevel. Dit zal in het bijzonder van cruciaal belang zijn als je in je eentje op reis gaat en in hostels wilt overnachten.

Neem je eigen toiletartikelen mee

Hostels zijn geen hotels dat is bij de meeste mensen wel bekend. Dit wil dus eveneens zeggen dat er veel minder dingen aanwezig zullen zijn, die wel vaak voor lief worden genomen als je in een hotel zou verblijven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan faciliteiten die voor de meeste hotels als standaard gelden:

  • handdoeken,
  • shampoo,
  • zeep

De meeste hostels bieden echter wel lakens of beddengoed, maar zelfs dat is niet in alle hostels het geval. Je dient er dus voor te zorgen dat je hiervan vooraf op de hoogte bent en dus weet welke voorzieningen er aan worden geboden door een hostel waar je wilt verblijven.

Neem een paar eigen (bad)slippers meer

Op het moment dat je gebruik gaat maken van een openbare douche, dan weet je zeker dat er ook andere personen van over heel de wereld deze gelegenheid hebben gebruikt. Je doet er om die reden dan ook goed aan om voorzorgsmaatregelen te treffen en op die manier te voorkomen dat je bacteriën en/of schimmels als souvenir mee naar huis neemt. Het dragen van (bad)slippers kan een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie van allerlei eenvoudig overdraagbare aandoeningen.

Neem oordoppen en een slaapmasker mee

Na een lange dag reizen en rondneuzen in een onbekende omgeving wil je natuurlijk ook even goed uitrusten. Het kan echter zomaar gebeuren dat de andere gasten in een hostel totaal andere plannen hebben voor die nacht, zoals een luidruchtig feestje in, of in de buurt van je slaapvertrek. Door gebruik te maken van een paar oordopjes en een slaapmasker zul je echter redelijk goed in staat zijn om jezelf af te schermen van het lawaai en het licht tijdens je welverdiende nachtrust. Na een nachtje goed uitgerust te zijn, kun je er namelijk de volgende dag weer volop tegenaan.

Houd rekening met de andere gasten

Je hoopt dat de andere gasten in het hostel even attent zullen zijn als jijzelf dat bent. Je dient er onder andere voor te zorgen in een hostel dat je niet te veel lawaai maakt ’s avonds of ’s nachts en dat je rustig vertrekt in de ochtend. Ook is het handig om op de avond voor een vroeg vertrek al je kleding klaar te leggen, zodat je ’s ochtends vroeg niet in je tas hoeft te gaan rommelen. De kans dat je daar andere gasten mee zult storen is dan namelijk vrij groot.

Bescherm je waardevolle spullen

Houd altijd je geld en je paspoort bij je, of leg deze in een goed beveiligde kluis. Op het moment dat je in een hostel verblijft waar geen kluisjes aanwezig zijn, dan zou je ook aan de medewerker van de receptie kunnen vragen om je waardevolle spullen te bewaren op een veilige plaats. Als je gebruik maakt van een hostel tijdens een trektocht, dan doe je er verstandig aan om al je spullen bij je te houden en op die manier de veiligheid van je waardevolle spullen te verzekeren. De gasten met wie je een slaapvertrek deelt kunnen immers wel erg aardig lijken, maar wanneer je hen niet kent, kun je nooit 100 procent zeker zijn dat ze ook te vertrouwen zijn.

Praat met het management wanneer je niet tevreden bent

Op het moment dat je niet gelukkig bent met de gasten waarmee je je slaapvertrek moet delen, of als je een andere slechte ervaring hebt tijdens je verblijf, dan is het absoluut aan te bevelen om hierover te gaan praten met het management van het hostel. Samen kan er dan worden gekeken naar een geschikte oplossing, bijvoorbeeld door je te laten slapen in een andere ruimte, een kamer te upgraden of zelfs een terugbetaling van een (deel) van je boekingskosten te krijgen. Uiteraard loop je de kans dat het management niet mee wil gaan in een bepaalde oplossing, maar ze kunnen altijd wel proberen om er alles aan te doen om je verblijfservaring nog aangenamer, en zelfs nog onvergetelijker, te maken.

Wissel verhalen en reistips uit met andere hostelgasten

Om echt alles uit je reis te halen wat erin zit, kun je beter al je verlegenheid opzij schuiven en gesprekken te beginnen met de andere gasten waarmee je een kamer deelt. Uiteraard kun je ook aan de praat raken op andere plaatsen in een hostel, zoals de badkamer, de keuken of de ruimte waar het ontbijt wordt geserveerd. Je zult dan vast en zeker een aantal verbazingwekkende verhalen te horen krijgen die de meeste mensen maar al te graag met je willen delen. Ook kun je zelf je reiservaringen en –verhalen delen met de overige gasten als zij daar interesse in hebben. Je kunt een heleboel te weten komen over reizen door andere gasten te vragen naar hun favoriete bestemmingen, maar eveneens naar goedkope restaurants en winkels om op die manier je eigen reiservaring te kunnen verbeteren.

Conclusie

Het verblijven in een hostel kan misschien klinken alsof het totaal niet bij je zal passen, maar wanneer je je open stelt voor nieuwe ervaringen zul je merken dat het allemaal best wel mee zal vallen. Zelfs op de momenten dat je gebrek hebt aan privacy zul je verrast worden met interessante verhalen van andere gasten. Je kunt in een hostel dan ook een heleboel leren waardoor dit juist een erg rijke reiservaring kan worden. Bovendien kun je op deze manier mensen van over heel de wereld leren kennen terwijl je tegelijkertijd ook nog eens veel geld bespaart. Het is dus helemaal geen raar of afschrikwekkend idee om tijdens een volgende internationale reis een verblijf in een hostel te reserveren. Gewoon om het eens gedaan te hebben en van je bucket list af te kunnen strepen, of gewoon om weer een boeiende ervaring op te doen.

Meer