Part time werken als student

 

Het vinden, maar zeker ook het behouden van een part time baan als je allerlei colleges bij moet wonen op een hogeschool of universiteit kan voor sommige studenten behoorlijk ontmoedigende zijn. Een goede balans vinden tussen werken en lessen, maar ook met het maken van huiswerk, een druk studentenleven en zo nu en dan met vrienden uitgaan, kan soms behoorlijk lastig zijn. Toch slagen er steeds weer talloze studenten in om zowel part-time te werken en deze te combineren met al hun andere verantwoordelijkheden in het leven.

Zo zijn er bijvoorbeeld studenten die voor dag en dauw hun bed uitkomen om dagbladen te gaan bezorgen. Daarnaast valt er vaak voor studenten nog wat geld te verdienen door een paar dagdelen in de week schoon te maken bij een bedrijf, als verkoper te dienen bij een winkel of kant en klare maaltijden te bezorgen voor een restaurant. Dit soort banen is niet alleen erg belangrijk om geld te verdienen, maar laten eveneens zien dat je veel meer uit een euro kunt halen door deze op de juiste manier te beheren. Een (part time) baan zal een student ook bijbrengen wat het inhoudt om verantwoordelijkheid te dragen en hoe hij, of zij, om dient te gaan met andere mensen (zoals klanten). Door als student een part time baan te nemen, zul je dan ook ervaringen opdoen die van onschatbare waarde zullen zijn voor de rest van je leven. Voor deze levenslessen krijgt je echter nog geld toe, en dat is mooi meegenomen voor een student.

Voor- en nadelen van een part time studentenbaan

De meningen over de voor- en nadelen van het hebben van een part time studentenbaan zijn over het algemeen behoorlijk verdeeld. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die van mening zijn dat studenten zich beter kunnen richten op de studie waar ze voor hebben gekozen. Geld verdienen kan immers later ook na als ze hun opleiding met succes af hebben gerond.  Anderen denken daar totaal anders over en vinden dat studenten er goed aan doen door voor hun studiekosten te werken.

In de meeste gevallen is echter gebleken dat de voordelen absoluut op zullen wegen tegen de eventuele nadelen van het hebben van een part time studentenbaan. Een student die elke dag lange uren maakt tijdens een baantje na lestijd, die kan zelf doorgaans prima beoordelen of zijn, of haar, studieresultaten hieronder te lijden heeft. Op het moment dat een part time baan maar weinig tijd in beslag neemt, kan het een interessante leerervaring zijn en dus juist een aanwinst zijn. Verder kan een studentenbaan, voor studenten die goede resultaten boeken in de collegebanken en zelfs nog deelnemen aan allerlei andere activiteiten, dan kan het hebben van een dergelijk baantje een zelfs een positieve invloed hebben op de successen die ze willen boeken.

Het met goed gevolg afronden van een opleiding aan een hogeschool of universiteit zal niet alleen afhangen van de resultaten die worden geboekt in de collegezaal, maar ook daarbuiten. Een studente die naast zijn, of haar, studie nog een bijbaan heeft, zal in de regel kunnen laten zien dat hij, of zij, vastberaden en gemotiveerd is, maar ook beschikt over een goede dosis doorzettingsvermogen en zelfdiscipline.

Part time banen voor studenten

Sommige studenten hebben een baantje gevonden binnen het aanbod van de meer traditionele part time banen, maar een heleboel anderen hebben zich juist gestort op een meer ondernemende aanpak om wat extra geld te verdienen. Zo zijn er een aantal bijbanen dat uitermate geschikt zijn voor studenten die over één of meerdere unieke vaardigheden en/of capaciteiten beschikken. Veel studenten zijn dan ook wel te porren om een eigen bedrijf te beginnen. Wanneer ze immers eigen baas zijn, kunnen ze op die momenten werken dat het hen het beste uitkomt. Bovendien kunnen ze op deze manier vaak hetzelfde, of zelfs nog een beter, loon verdienen als bij een reguliere part time studentenbaan.

Om je een beter beeld te geven van de mogelijkheden voor studenten op het gebied van populaire part time banen en kleine zakelijke kansen voor studenten, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet en van een aantal voor- en nadelen voorzien.

Werken in een dierenasiel

Op het moment dat je van dieren houdt en een part time zoekt naar je opleiding, dan is werken in een dierenasiel een geweldige optie. Dierenasiels huren namelijk bij voorkeur mensen in die tegen een minimum loon wat werkzaamheden willen verrichten. Een bijzonder leuk voordeel van deze baan is overigens dat je veel tijd door kunt brengen met de dieren en hen weer van eten en/of een schoon hok kunt voorzien. Studenten die graag een dierenarts willen worden, zullen op deze werkplek bovendien al wat praktijk ervaring op kunnen doen ten aanzien van de omgang met bepaalde dieren. Elke werkdag zul je immers nauw samenwerken met allerlei dieren.

Als een part time medewerker kun je soms echter ook wat minder aangename dingen moeten doen, zoals het assisteren bij het euthanaseren van een ziek dier. Werken in een dierenasiel kan soms erg triest, rommelig en zelfs hartverscheurende zijn, maar voor een heleboel mensen zullen de positieve kanten veel zwaarder wegen dan de momenten dat je je ongemakkelijk voelt. Wanneer je je graag bekommert om het welzijn van dieren en je werkelijk in hen geïnteresseerd bent, dan is kan dit de ideale part time baan voor je zijn. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met een dierenasiel bij je in de buurt.

Kunst en handwerk maken en verkopen

Als je beschikt over één of meerdere artistieke vaardigheden, dan kan er een markt openliggen voor de werken die je maakt. In het bijzonder tijdens je wintervakantie kun je dan aardig wat geld verdienen omdat tegen het einde van het jaar allerlei organisaties markten en beurzen organiseren waar kunst en handwerk wordt verkocht. Veel mensen zijn in deze tijd van het jaar ook druk bezig om online te shoppen voor kerstdecoraties en last minute cadeaus voor onder de kerstboom. Verder kunnen ook zomer kunstmarkten en -festivals een uitgelezen kans zijn om kunst en handgemaakte producten, zoals sieraden, te verkopen.

Om je spullen te kunnen verkoper is het echter vaak noodzakelijk om kosten te maken voor de huur van een kraam. Deze kosten kunnen sterk van plaats tot plaats variëren. Wanneer je echter met iemand samen kunt werken in één stand, dan hoeft het allemaal niet zoveel te kosten en kun je elkaar bovendien helpen bij de verkoop. De verkoop van kunst en handwerk kan soms slechts sporadisch zijn. Wel kunnen de bedragen die je binnenhaalt ook aardig oplopen, maar desondanks zullen deze inkomsten waarschijnlijk niet de zekerheid van een vast inkomen kunnen bieden. Daarnaast zul je moeten investeren in materiaal en je verkoopplek moeten huren op markten, beurzen en festivals. Indien je liever, of ook, een online winkel op wilt zetten, dan kun in overweging nemen om je kunst en handwerk te verkopen via Etsy.

Werken als kinderoppas

Op een jonger broertje of zusje, neefje of nichtje passen, hebben de een heleboel tieners al wel eens gedaan. Als student kun je dit nog steeds zien als een uitstekende manier om wat extra geld te verdienen. Als je op kinderen wilt passen, dan moet je echter wel vaak op vrijdag- en zaterdagavond werken. Je hebt dan dus waarschijnlijk wat minder tijd om te gaan stappen of met je studie bezig te zijn.

Daar staat echter tegenover dat je als kinderoppas doorgaans wel goed wordt betaald voor het aantal uren dat je moet werken. De betaling zal echter afhangen van een aantal factoren, zoals

 • het aantal kinderen waar je op moet passen,
 • de leeftijd van het kind waar je op moet passen,
 • de tijd die je op moet passen.

Indien je beschikt over de juiste diploma’s dan kun je zelfs nog meer verdienen en zal bovendien de vraag naar je diensten een stuk groter zijn. Het volgen van een cursus kinderopvang kan dan ook een interessante investering zijn als je dit werk graag doet en goed met kinderen om kunt gaan.

Mond op mond reclame werkt in de wereld van kinderopvang in de meeste gevallen het beste. Familie en vrienden kunnen je bijvoorbeeld doorverwijzingen naar, of aanbevelen bij, ouders die op zoek zijn naar een betrouwbare oppas voor hun kroost. Wanneer je eenmaal één of meerdere oppasadressen hebt gevonden, dan is het zaak om je voorbeeldig te gedragen, als je tenminste nog vaker ingehuurd wilt worden. Het passen op kleine kinderen kan soms een behoorlijke uitdaging zijn, maar vaak kun je wel zelf je uren indelen en voor een belangrijk deel je inkomsten bepalen. Vanuit deze hoek gezien is het werk van een kinderoppas dan ook een uitstekende part time baan voor studenten die dol zijn op kinderen.

Werken bij een wasstraat of een autoschoonmaakbedrijf

Een heleboel tieners verdienen al een zakcentje bij door auto’s van familie, vrienden en bekenden te wassen. Als je ervan houdt om de auto’s van anderen weer spic en span eruit te laten zien, en het niet erg vindt om een beetje nat te worden, dan is het werken in een wasstraat, of bij een autoschoonmaakbedrijf, wellicht een geknipte part time baan voor jou. In de warme maanden van het jaar zul je vrijwel constant werk hebben en valt er ook aardig wat met het wassen van auto’s te verdienen.

Er zijn echter ook een aantal mogelijke nadelen aan dit het werk verbonden. Niet iedereen houdt er immers van om soms drijfnat te worden. Daarnaast kan dit werk een ware aanslag voor je kleding betekenen en zul je vaak werken voor een minimumloon. Aan de andere kant, zul je ook met een aantal positieve kanten van het wassen van auto’s te maken krijgen, zoals de kennis die je opdoet om een auto glanzend en schoon te krijgen. Bovendien kun je je eigen auto vaak schoonmaken zonder dat dit je geld hoeft te kosten.

Een documenten- en foto-archiveerservice beginnen

De meeste mensen hebben een groot aantal documenten en foto’s gescand, opgeslagen en zelfs keurig gearchiveerd. Daar staat echter tegenover dat er ook een heleboel mensen zijn die echt de tijd hebben genomen om een dergelijke klus goed en/of grootschalig aan te pakken. Er zijn bijvoorbeeld nog een heleboel mensen die duizenden foto’s hebben liggen die gemaakt zijn met een camera in het tijdperk voordat de digitale fotografie opbloeide. Wanneer deze mensen hun materiaal graag gescand, en veilig (online) opgeslagen willen hebben, hebben ze daar doorgaans te weinig tijd voor. Documenten en foto’s archiveren is immers een zeer tijdrovende klus, zeker als de papieren en foto’s eerst nog gescand dienen te worden.

Om met deze part time service op te kunnen zetten, kun je om te beginnen in het sociale netwerk van je ouders informeren of er belangstelling bestaat voor het archiveren van documenten en foto’s. Documenten kunnen onder andere op worden geslagen op een computer, in Google Docs, in een cloud of op een usb-stick en dat geldt uiteraard ook voor de foto’s die gearchiveerd en opgeslagen moeten worden. De prijs die je voor je diensten in rekening brengt, kun je af laten hangen van het aantal foto’s of documenten die gescand of gearchiveerd dienen te worden. Voor elk item kun je dan een vast bedrag rekenen en verder de prijs voor een heel project eveneens af laten hangen van de tijd die je nodig hebt om deze klus te klaren. De prijzen die je kunt berekenen voor het scannen en archiveren zullen dus per opdracht variëren.

Documenten en foto’s inscannen en archiveren is soms behoorlijk saai te noemen en je zult bovendien er altijd voor moeten zorgen dat de documenten en foto’s zorgvuldig worden behandeld en niet beschadigd of kwijtraken.

Werken in een supermarkt

Supermarkten huren bij voorkeur heel het jaar door scholieren en studenten in. Bovendien zijn er een heleboel verschillende banen te vinden in een supermarkt, zoals:

 • boodschappen inpakken voor klanten,
 • rekken vullen,
 • schoonmaken,
 • werken aan een kassa.

Als part time werknemer in een supermarkt moet je eigenlijk niet meer dan het minimumloon verwachten. Veel supermarkten hebben echter betere regelingen getroffen voor de medewerkers die de kassa’s beheren. Deze functie is in de regel voor studenten dan ook wat aantrekkelijker als het om de verdiensten gaat. Andere voordelen van het werken in een supermarkt zijn onder andere

 • korte diensten,
 • korting op aankopen,
 • flexibiliteit in de dienstregeling.

Tuinen ontwerpen en/of onderhouden

Werken als een ontwerper van tuinen of het onderhoud ervan verzorgen, kan een uitstekende part time baan zijn voor een student. Je bent immers buiten aan het werk, en zit dus niet voortdurend met je neus in je boeken, je kun genieten van de zon terwijl je daar ook nog eens voor betaald krijgt. De werkzaamheden die je zou kunnen verrichten zijn onder andere:

 • het gazon maaien,
 • onkruid wieden,
 • beplanting aanbrengen,
 • snoeien van heggen,

Zodra je een paar dagen in de week een vaste klant hebt weten te scoren dan kun je aardig wat euro’s bij elkaar harken met deze baan. In de koudere maanden kun je deze klanten bovendien aanbieden om de sneeuw te ruimen op hun oprit en stoepjes.

Het maaien van een gazon kan soms erg saai, heet en pittig werk betekenen, maar daar staat tegenover dat je je eigen planning kunt maken, zelf je klanten kunt kiezen, buiten aan het werk kunt zijn en je eigen tarieven in kunt stellen. Wanneer je echter de verdiensten ziet die de werkzaamheden in een tuin met zich meebrengen, zul je vast en zeker de nadelen al snel weer vergeten zijn.

Maaltijdbezorger

Wanneer je beschikt over een eigen auto en tevens een positieve rijgeschiedenis hebt, dan kun je vast en zeker een part time baan krijgen bij een restaurant dat maaltijden thuisbezorgd. Dit kan pizza zijn, maar ook allerlei andere gerechten. Dit is weliswaar een baan die je niet veel geld op zal leveren als chauffeurs, maar toch erg lonend kan zijn door de fooi die je regelmatig krijgt. Het werk zelf heeft echter weinig om het lijf en bestaat voornamelijk uit het ophalen en wegbrengen van bestellingen.

Studenten met een baan als maaltijdbezorger hebben vaak een gevoel van vrijheid en ze kunnen bovendien voortdurend genieten van hun favoriete muziek als ze onderweg zijn. Het op tijd leveren van maaltijden en geld incasseren, zorgt ervoor dat je leert om met verantwoordelijkheid om te gaan. Deze part time baan kan dan misschien niet als glamoureus, worden betiteld, maar met de juiste houding en een goed product kan elke levering een chauffeur veel voldoening, en aardig wat extra geld opleveren. Als nadeel van deze baan wordt vaak genoemd dat bezorger van maaltijden een gemakkelijk doelwit zijn en regelmatig worden beroofd of aangerand.

Een inpak- en verhuisservice beginnen

Het naar wens van een klant spullen inpakken en verhuizen, is een vorm van bijstand verlenen aan mensen die zich geen echt verhuisbedrijf kunnen veroorloven en toch hun persoonlijke bezittingen met zorg in willen laten pakken en vervoeren. Professionele verhuizers kunnen dozen doorgaans razendsnel inpakken, maar ook een heleboel meubels en dozen in een vrachtwagen vervoeren. Als inpak- en verhuishulp ben je echter niet aan een verhuisbedrijf verbonden en ben je in de regel ook niet verzekerd tegen eventuele schade. In plaats daarvan kun je alleen je diensten aanbieden aan mensen die een wat kleiner budget hebben en dit risico voor lief willen nemen.

Het werk zal echter vaak plaatsvinden in het weekend en kan bovendien soms slopend zijn. In het bijzonder als je op een warme dag veel moet sjouwen met zware dozen en meubelen. Je bent echter wel eigen baas zodat je zelf kunt beslissen waanneer het tijd is voor een korte pauze of om wat te drinken. Met deze baan verdien je in de regel het minimumloon, of net iets daarboven. Daarnaast kun je soms ook fooien verwachten als je je werk goed hebt gedaan.

Persoonlijk assistent

De werkzaamheden van een persoonlijk assistent zijn er divers en kunnen variëren van het doen van boodschappen tot de hond uitlaten, tot het inpakken van cadeaus tot het ophalen van kinderen bij een sportvereniging. Door mensen in je omgeving te laten weten dat je, tegen betaling jezelf op wilt stellen als persoonlijk assistent, kun je een aardige klantenkring opbouwen. Een eenvoudige flyer met daarop een lijst van de diensten die je je klanten kunt bieden, kun je dan onder andere verspreiden in je buurt en onder familie, vrienden en bekenden. De aanvragen voor je diensten kunnen echter in het begin mondjesmaat binnenkomen, maar als je het vertrouwen van je klanten hebt weten te winnen, dan zul je op den duur steeds meer verantwoordelijkheden krijgen, en dus ook meer geld binnen kunnen halen.

De bedragen die je kunt rekenen zullen sterk kunnen variëren en afhankelijk zijn van de diensten die je aan wilt bieden. Door de tijd te berekenen die je voor een bepaalde klus nodig hebt, kun je je tarieven erg concurrerend maken als persoonlijk assistent. Nadelen van deze baan zijn echter het omgaan met gespannen en gestreste klanten en de verantwoordelijk die je draagt voor de dingen die je in handen worden gegeven, maar soms niet volledig onder je controle zullen blijven, zoals een hond die je niet gehoorzaamd of er zelfs vandoor gaat tijdens het uitlaten.

Bediening in een restaurant

De beloning voor de professionele bediening in een restaurant zal waarschijnlijk rond het minimumloon liggen. Bovendien kunnen de klanten flink lastig zijn en kunnen diensten tot laat in de avond duren. Daarnaast hebben medewerkers in de meeste restaurants ook veel plezier in hun werk. Onderling gaan de meeste collega’s vriendschappelijk met elkaar om, kun je regelmatig een aardige fooi verwachten en krijg je als werknemer vaak korting op een maaltijd (soms is deze zelfs gratis) tijdens een dienst.

Als lid van de bediening zul je echter ook geduld moeten oefenen, klantenvriendelijk dienen te zijn, met geld om kunnen gaan, met voedsel om kunnen gaan en het kunnen bereiden, maar ook verschillende taken tegelijkertijd uit kunnen voeren. Al deze vaardigheden kunnen in je latere leven nog regelmatig van pas komen.

Een part time baan is dan ook niet voor niets erg populair onder studenten heel het jaar door. Het is een prima baan die vaak veel flexibiliteit met zich meebrengt en dus goed in je studieplanning kan passen. Daarnaast kun je in de loop van een week doorgaans meerdere diensten draaien zodat het ook op financieel gebied er aantrekkelijk kan zijn.

Werken als verkoper

Werken als verkoper hoeft op zich geen ingewikkelde baan te zijn voor een student. Wanneer je het dus leuk vindt om met mensen te werken, dan kan dit een prima part time studentenbaan voor je zijn. Winkels huren in de regel graag jonge mensen in die op zoek zijn naar een baan naast hu opleiding.

Als verkoper kun je doorgaans van een aantal extra’s genieten, zoals korting op producten die je bij je werkgever koopt, relatief lichte werkzaamheden en makkelijke diensten, samenwerken met andere studenten en een interessante, levendige werkomgeving. De nadelen zijn daarentegen: je verdient meestal niet meer dan het minimumloon, je moet ook werken in het weekend en correct om leren gaan met minder tevreden klanten. Doorgaans zijn de banen in een winkel of winkelcentrum een prima baan om als student mee te starten omdat je hier de kans krijgt om verantwoordelijk te werken, geld beheren en effectief om te gaan met de meest uiteenlopende klanten.

Studiebegeleider

Ouders betalen maar al te goed geld voor een goede studiebegeleiding van hun kinderen. Je kunt hier dus prima op inspelen als je goed bent in een bepaald schoolvak. Jij kunt immers hun kinderen helpen om te slagen voor de lagere- of middelbare school. In de maatschappij van tegenwoordig draait veel om het hebben van kennis en dus kan studiebegeleiding absoluut als big business beschouwd worden. Hoewel er ook professionals zijn die jongeren kunnen begeleiden met hun studie, kun je ook jouw diensten aanbieden als een volwaardige begeleider, maar dan tegen een aanzienlijk lager tarief en wellicht zelfs met meer persoonlijke ervaring.

Door studiebegeleider te worden, weet je bijna zeker dat je ongeveer evenveel kunt verdienen als een kinderoppas en eveneens, in samenspraak met je klanten, een eigen planning kunt maken wat je werkzaamheden betreft. Je moet het echter wel leuk vinden om anderen te helpen bij hun studie om een goede studiebegeleider te kunnen zijn. Elk schoolvak waar je goed in was, kan je dan aardig wat geld op gaan leveren.

Magazijn- of distributiemedewerker

Als je er geen problemen mee hebt om met behulp van je spierkracht wat geld bij te verdienen, dan zijn er bijvoorbeeld part time werkzaamheden voor je te vinden die bestaan uit het laden en lossen van producten in een magazijn of een distributiecentrum. Omdat je voor deze baan vaak in de avonduren werkzaam bent, kun je deze meestal prima met je studie combineren.

Je moet echter niet meer verwachten dan een minimumloon voor het werk dat je verzet. Pas wanneer je al een poosje werkzaam bent, maak je kans op een geringe loonsverhoging. Het werk kan bovendien soms eentonig worden, maar kan eveneens snel gaan op het moment dat je je aandacht er goed bij weet te houden en aan blijft pakken.

Ontwerpen van websites

Indien je beschikt over de nodige technische vaardigheden en goed om kunt gaan met het internet en het ontwerpen van websites, dan is het goed mogelijk om daar geld aan te verdienen naast je studie. Zo kun je bijvoorbeeld complete websites bouwen voor klanten. Het vinden van klandizie is overigens vaak eenvoudiger dan je zou denken, elk bedrijf heeft immers behoefte aan een goede website.

Professionele ontwerpers van websites werken, in tegenstelling tot studenten die voor dit baantje kiezen, voltijds (en vaak bij een bedrijf), Door echter part time dit werk te doen vanuit je huis kun je in de regel toch ook een aardige lijst met klanten bij elkaar sprokkelen. In de meeste gevallen heb je dan ook al snel voldoende opdrachten binnengekregen om je bezig te houden naast je studie. Uiteraard zal deze baan betekenen dat je vaak urenlang achter de computer door zult brengen, maar je kunt zelf bepalen wanneer je aan het werk gaat en wanneer de tijd is gekomen om een beetje te relaxen. Door als part time ontwerpen te maken voor websites kun je snel veel geld verdienen en eventueel een eigen bedrijf opzetten dat uit kan groeien tot een indrukwekkende onderneming als je je studie af hebt gerond.

Conclusie

Jonge mensen, en dus ook studenten aan de hogeschool en universiteit, hebben verschillende motieven om op zoek te gaan naar een part time baan naast de tijd die ze in de collegebanken en boven hun boeken doorbrengen. Een aantal van deze banen zal niet echt veel geld in het laatje brengen, maar werkervaring zul je er zeker mee opdoen en dat is eveneens erg waardevol.

Door slechts een paar uur per dag te werken, leren studenten hoe ze een bepaalde verantwoordelijkheid moeten dragen, geld moeten beheren, met de meest uiteenlopende mensen om moeten gaan, in teamverband moeten werken en zich als een professional gedragen. Dit alles terwijl er ook nog wordt gewerkt aan het opbouwen van zelfvertrouwen en er ook nog een studie met goed gevolg afgerond moet worden. Na deze opleiding hebben veel studenten echter nog veel profijt van de dingen die ze leerden tijdens hun part time studentenbaantje(s). Zo zullen werknemers bijvoorbeeld veel waardering hebben voor studenten die naar hun opleiding ook nog in de gelegenheid waren om geld te verdienen, zonder daarbij hun andere verplichtingen en gezelligheid niet uit het oog te verliezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20