Handleiding: 12 manieren om gratis eten te scoren!

 

Op het genblik dat je een begroting hebt gemaakt, bijvoorbeeld om gemakkelijker rondte kunnen komen, dan zal het in een heleboel gevallen nodig zijn om ook de meest eenvoudige luxeproducten en –diensten te gaan minderen. Hierbij kun je onder andere denken aan een bezoek aan de cinema of een keer uit eten gaan. Toch zijn er een aantal mogelijkheden, als je tenminste een slimme spaarder bent die weet hoe het doorvoeren van besparingen werkt. In dat geval kun je namelijk veel meer dan veel mensen in eerste instantie zouden denken.

Zodra je op de hoogte bent van de plaatsen waar je voordeel kunt vinden, dan zullen er volop manieren zijn om ook te kunnen genieten van een heerlijke maaltijd die je slechts een luttel bedrag heeft gekost, maar die zeker niet aan kwaliteit in heeft hoeven boeten. Daarbij komt verder dat, zodra het je lukt om één gratis maaltijd per week te scoren, je zonder al te veel moeite een paar tientjes per maand kunt besparen. Op jaarbasis kan dit besparingsbedrag dan ook flink oplopen: tot wel een paar honderd euro zelfs en dat is altijd mooi meegenomen.

Manieren om een gratis maaltijd te scoren

Een gratis maaltijd scoren lijkt lastiger dan het in werkelijkheid is. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een twaalftal wegen voor je uitgestippeld die je in de regel vrij eenvoudig naar een gratis maaltijd zullen leiden.

1. Accepteer uitnodigingen om te komen eten

Van welke persoon, of personen, je een uitnodiging krijgt om te komen eten, maakt in principe niet veel uit. Dit kunnen bijvoorbeeld je ouders zijn, maar eveens een goede vriend, buur of collega. Ook de maaltijd waar je bij mag aanschuiven is eigenlijk niet echt van groot belang. Zowel een lunch als een diner dien je dan ook in geen geval af te slaan. In ieder geval zal elke maaltijd, die je zelf niet hoefde te bereiden en dus hoefde te betalen, zal beter smaken dan wat je zelf zou hebt gemaakt. Zeker niet als je uitgenodigd wordt in een gezellig restaurant met een goede reputatie.

Uiteraard moet je je wel beseffen dat, wanneer je door een ander wordt gevraagd om mee te eten, je je niet hebberig of onbeleefd dient te gaan gedragen. Dit betekent dus dat je, tijdens een bezoek aan een restaurant, je niet direct het duurste gerecht besteld dat op de kaart te vinden is, of dat je het ongegeneerd op een zuipen zet, alleen omdat een ander voorde kosten opdraait. De kans is namelijk groot dat, als je je op een dergelijke onfatsoenlijke manier gedraagt, je niet vaak meer mee uit gevraagd zult worden. Bovendien is het voor jezelf geen prettige gedachte dat je als een soort klaploper te boek zult staan bij familie en vrienden.

2. Accepteer een uitnodiging van je werkgever voor een lunch

Eigenlijk vinden de meeste werknemers een lunch met de baas niet echt aantrekkelijk. Niemand wil immers te boek staan bij collega’s als een slijmbal of de hielenlikker van de baas. Toch heeft een maaltijd met de grote baas ook een aantal voordelen:

 • het zal je een kans geven om bepaalde zaken te bespreken die je anders minder snel te berde durft te brengen,
 • je kunt je baas laten zien welke kwaliteiten allemaal in huis hebt,
 • Je ben beter in staat om op een ontspannen manier je toekomst binnen het bedrijf uiteen te zetten.
 • Je hoeft je niet schuldig te voelen dat een ander de rekening betaalt omdat de maaltijdkosten worden voldaan door het bedrijf.

Wederom doe je er ook hier goed aan om je goede manieren te laten zien en dus niet als een veelvraat aan tafel te zitten. Bij voorkeur houd je de kosten van de gekozen maaltijd beperkt in een informeel restaurant. Voor de rest kun je zonder enige schroom de uitnodiging van je baas aannemen en ontspannen genieten van alle voordelen die je door de kredietkaart van het bedrijf worden voorgeschoteld.

3. Neem kliekjes mee naar huis

Zeker als je geen enorm grote eter bent, dan zal het je van tijd tot tijd overkomen dat je niet alles op kunt eten dat je bijvoorbeeld in een restaurant, of andere eetgelegenheid, hebt besteld. Wanneer je met geen mogelijkheid al het bestelde eten op krijgt, dan kun je het aanwezige personeel vragen om de kliekjes voor je in te pakken. In plaats van weg te gooien, kun je dit eten later eten of het gebruiken om er een nieuwe maaltijd mee te bereiden de volgende dag.

In sommige gevallen zul je een aantal extra ingrediënten aan de kliekjes toe moeten voegen om er weer een nieuwe maaltijd van te kunnen maken. In dat geval is er niet echt sprake van een gratis maaltijd, maar wel van eentje die een stuk voordeliger uitvalt dan je aanvankelijk had verwacht. Bovendien heb je, door de kliekjes mee naar huis te nemen en daar opnieuw te gebruiken, voorkomen dat er aan voedselverspilling werd gedaan.

Een andere manier om een ​​tweede maaltijd van restjes te maken, in het bijzonder van kliekjes die je mee hebt genomen nadat je uit eten bent geweest, is door van twee schotels er één te maken. In sommige gevallen kun je de restjes van je tafelgenoot en die van jezelf gebruiken om er één nieuwe maaltijd voor jezelf van te maken. Indien je, voordat je het restaurant verlaat, nog een tweede portie brood vraagt, dan kun dat eveneens bij je nieuwe maaltijd voegen en bespaar je nog meer kosten.

4. Vul in het restaurant de aangeboden enquête in

Niet in elk restaurant worden enquêtes of vragenlijsten aan klanten aangeboden om hun tevredenheid over het bedrijf en de producten te achterhalen. Op het moment echter dat je in een restaurant wel met dergelijke vragenlijsten te maken krijgt is het absoluut verstandig om deze even in te vullen.

Sommige restaurants bieden dit soort enquêtes ook online aan en geven er vaak zelfs een vergoeding voor. In veel gevallen kun je dan een bepaald gerecht of een korting zonder problemen meepikken bij je eerstvolgende bezoek aan het betreffende bedrijf. Je kunt op die manier je maag vullen en van een ongedwongen maaltijd genieten zonder er voor te hoeven betalen, en dat smaakt in de regel wel zo goed. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is hooguit vijf minuten van je tijd gebruiken om enkele vragen over het restaurant, de producten en/of de dienstverlening te beantwoorden.

5. Aanmelden voor promoties bij verschillende restaurants of websites

Iemand die goed weet hoe je geld kunt besparen, weet in de regel ook dat je op een verjaardag aardig wat voordeel in de wacht kunt slepen. Op deze dagen zijn veel restaurants dan ook bereid om de jarige een gratis maaltijd te verstrekken. Op verjaardagen kunnen veel mensen dan ook, als ze van alle aanbiedingen gebruik zouden maken, heel de dag door blijven eten. Naast gratis hamburgers bieden restaurants het feestvarken ook kosteloos een voorgerecht of een dessert aan. Voor al dit eten hoef je doorgaans geen euro te betalen waardoor het nog enorm veel geld zal besparen en daar gaat immers het om.

Een andere goede manier om een gratis maaltijd te scoren is tijdens vakantie. Voordat je naar je vakantiebestemming vertrekt, kun je je aanmelden voor nieuwsbrieven en promotieacties van plaatselijke bedrijven. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de websites van verschillende restaurants bezoeken en beschikbare kortingen en acties in de gaten te houden. In een heleboel gevallen kun je al rekenen op een gratis maaltijd zodra je je met je e-mailadres aan hebt gemeld voor de digitale nieuwsbrief van het bedrijf. Je hoeft dus maar een paar minuten van je tijd in te leveren om een gratis maaltijd in de wacht te kunnen slepen.

6. Plaatselijke Happy hours afstruinen

Een andere manier die je uit kunt proberen om aan een gratis maaltijd te komen, is door lokale happy hours te bezoeken waar je van weet dat er eveneens kleine hapjes, of zelfs volledige buffetten, aan worden geboden. Overigens zul je er dan wel aan moeten denken dat je altijd wel een drankje dient te kopen om van het eten te mogen snoepen. Dit hoeft overigens geen alcoholische drankje te zijn waardoor een glas frisdrank doorgaans wordt aanvaard als consumptie.

Door verschillende kleine hapjes, zoals kippenvleugeltjes, pizza, nacho’s, hotdogs, salades, sandwiches en zelfs pasta te eten als deze je gratis worden aangeboden tijdens de happy hours, dan heb je ook je maag gevuld en kun je eventueel je volgende maaltijd overslaan en geld besparen. Door op verschillende locaties een happy hour te bezoeken kun je bovendien nog verschillende keukens leren kennen als je een beetje geluk hebt. Bovendien is het bezoeken van happy hour een geweldige manier om op een goedkope manier je date mee uit te vragen.

7. Gebruik social media voor een gratis maaltijd

Er zijn een heleboel websites en apps waar je een gratis maaltijd kunt vinden. Er zijn speciale apps die, waarschijnlijk één van de meest eenvoudige manieren gebruiken, om met behulp van je smartphone gratis eten te scoren. Hierbij maakt het weinig verschil waar je je op dat ogenblik bevindt. Veel populaire apps war je terecht kunt voor een gratis maaltijd zullen immers gebruikmaken van het feit dat een heleboel restaurant- en bareigenaren speciale aanbiedingen hebben voor mensen die voor de eerste keer een bezoek aan hun zaak brengen. Deze methode is dan ook erg succesvol waardoor je zonder al te veel moeite in uiteenlopende plaatsen gratis hapjes en drankjes kunt scoren.

Door van dit soort apps gebruik te maken, doe je overigens niet alleen jezelf, maar zeker ook je portemonnee en de eigenaren van de eetgelegenheden een plezier. Zeker op het moment dat je een positieve recensie achterlaat op hun website of social media. Maar ook door de plaats in gedachten te houden voor een eventuele betaalde maaktijd ergens in de toekomst. Zo zal het mes dan ook aan twee kanten snijden en zijn alle partijen gelukkig door de verstrekking van gratis voedsel.

8. Vrijwilligerswerk bij een evenement of fondsenwerving

Op het moment dat je je vrijwillig aan hebt geboden om te helpen bij het voeden van een grote menigte, dan kun je er bijna zeker van zijn dat er eten overblijft. Het zou vreemd zijn als dit niet het geval zou zijn omdat de verantwoordelijke cateraar liever meer hapjes en drankjes bereidt, dan dat er een gebrek aan iets zal ontstaan. Voor een bespaarder op voedingskosten is dit dan ook enorm goed nieuws. Wanneer je als vrijwilliger de cateraar in de keuken, of op de evenementenvloer, hebt geholpen, zal de kans groot zijn dat de baas je betalen zal belonen in de vorm van een gratis maaltijd. Bovendien kun j, met een beetje geluk, zelfs nog wat restjes mee naar huis nemen op de koop toe. Deze restjes kun je dan later opeten of gebruiken om een voordelige maaltijd klaar te maken.

9. Gratis proeven in winkels

In een heleboel winkels, zoals supermarkten, worden van tijd tot tijd bepaalde voedingswaren of gerechten aangeboden die je gratis kunt proeven. Ook liggen er in steeds meer winkels standaard kleine hapjes die klanten aan moeten zetten om producten eerst te keuren en dan te kopen. Dit is dan ook een geweldige manier om gratis eten te scoren. Het enige dat je hoeft te doen is eventueel een geringe aankoop te doen om niet al te hebberig over te komen bij het personeel.

Indien je rond moet komen van een beperkt lunchbudget dan kun je je pauze gebruiken om bij verschillende winkels binnen te lopen. In de regel is er voldoende te proeven om je maag voor een groot deel te vullen. Zeker als je niet te verlegen bent om zo nu en dan een tweede keer terug te keren naar een lekker hapje. Wanneer het aanwezige personeel je geen tweede portie meer wil geven, omdat je er al eentje hebt gehad, kun je met een pokerface zeggen dat dit vast je tweelingbroer, of –zus, moet zijn geweest. Deze smoes zal vast en zeker nog niet eerder zijn gehoord door het winkelpersoneel.

10. Werken in een restaurant

Restaurants zijn in de regel niet altijd verplicht om werknemers tijdens werktijd een maaltijd aan te bieden, maar de meeste bedrijven doen er wel alles aan om goed te zorgen voor het personeel. In een heleboel gevallen zal dit worden gedaan door een gratis maaltijd aan iedereen te verstrekken die een bepaald aantal uren op een dag heeft gewerkt. Voor de eigenaren van restaurants is er immers veel aan gelegen om hun personeel tevreden te houden en bovendien kan de gratis maaltijd vaak fiscaal worden afgeschreven door het bedrijf waardoor er van een win-win situatie kan worden gesproken.

Zodra je werk hebt gevonden in een restaurant, dan kun je vrij eenvoudig van een dergelijke gratis maaltijd profiteren. Je kunt dan zelfs aardig wat geld besparen, terwijl je geld aan het verdienen bent. Indien een gratis maaltijd niet naar je zin is bij een bepaald bedrijf, dan zijn er gelukkig nog een aantal andere manieren om aan gratis voedsel te komen. Denk hierbij onder andere aan:

 • het sluiten van vriendschap met de kok,
 • je opofferen om een bestelling die niet correct is opgenomen op te eten, zodat deze niet weg hoeft te worden gegooid,
 • de restjes aan het eind van de dag meenemen naar huis om er een nieuwe maaltijd mee klaar te maken en zo geld te besparen op boodschappen.

11. Gratis ontbijt in een hotel

Wellicht dat het je al eens is opgevallen dat in het bijzonder de hotels uit het duurderde segment weinig, of zelfs helemaal geen, gratis faciliteiten aanbieden, zoals een gratis ontbijt of wifi. Hoewel je zou verwachten dat hotels die hoge tarieven hanteren best in staat zijn om één of twee gratis broodjes aan hun gasten te verstrekken, is niets doorgaans minder waar. In dit segment binnen het hotelwezen zul je dan ook nauwelijks een gratis maaltijd kunnen scoren.

Om die reden zal het dan ook altijd verstandiger zijn om een kamer te boeken in een goedkoop-, of middelmatig geprijsd, hotel, zoals Holiday Inn Express, als je geld wilt besparen. Op het moment dat er bij de reservering van een hotelkamer een ontbijt is inbegrepen, dan kun je namelijk voordeel halen uit deze kosteloze maaltijd. Je hoeft dan die dag immers een maaltijd minder te betalen als je op vakantie bent, waardoor je meer geld over kunt houden voor andere activiteiten, zoals amusement en shoppen.

12. Leg een eigen moestuin aan

Een rijkelijke moestuin bij je woning zal je niet alleen kunnen voorzien van één gratis maaltijd, maar zelfs van meerdere maaltijden die je nauwelijks hoeft te betalen. In de oogstperiode kun je immers een groot deel van je maaltijden gewoon uit je tuin halen zonder eerst lang een kassa te hoeven lopen om de gekozen producten af te rekenen. Door planten in deze moestuin te zetten die goed vullende groente opleveren, zoals wortels, bonen, kool, aardappelen, sla en kruiden, kun je aanzienlijk besparen op je boodschappenbudget.

Door in een moestuin je eigen producten te kweken, zul je niet alleen gezonder eten, maar ook het gevoel krijgen dat je in een enorme weelde leeft. Je hebt namelijk een heleboel voedsel direct bij de hand zonder ervoor te hoeven betalen. De enige benodigdheden die aanwezig dienen te zijn:

 • een stukje grond om te kunnen beplanten,
 • elke week een paar uurtjes van je tijd,
 • voldoende werklust,
 • groene vingers (en/of de nodige informatie over het onderhouden van een moestuin).

Conclusie

Geld besparen is essentieel als je aan je welzijn, maar tevens ook aan je financiële situatie, wilt werken. Het besparen op de kleine genoegens in het leven, zoals uit eten gaan, is hoeft niet direct te betekenen dat je drastische maatregelen moet treffen en nooit meer een stap in een eetgelegenheid kunt zetten. Als je zuinig wilt leven kun je dat namelijk prima combineren met zo nu en dan buiten de deur een hapje eten of een drankje drinken.

Op het ogenblik dat iemand je aanbiedt om mee uit eten te gaan, dan kun je deze uitnodiging ook van harte aannemen. Later kun je deze persoon wellicht een dienst bewijzen door voor hem, of haar, een vervelend klusje te doen, of door een zekere dienst te bewijzen. Ook kun je tijdens een vakantie een aantal restaurants en bars opzoeken waar gratis eten wordt geserveerd tijdens bepaalde uren van de dag.

Om geld te besparen op een maaltijd, of deze zelfs helemaal gratis te krijgen, dien je zowel thuis als onderweg altijd je ogen goed de kost te geven en allerlei dagelijkse aanbiedingen goed in de gaten te houden. Hierbij kunnen websites zoals Groupon, maar ook social media websites je uitstekend bij helpen. Via allerlei media kun je immers op de hoogte blijven van uiteenlopende aanbiedingen bij je in de buurt, of in de nabijheid van je vakantiebestemming, en zo regelmatig een gratis maaltijd, of een andere deal, scoren. Door creatief om te springen met de talloze manieren om een gratis maaltijd binnen te halen, kun je immers een heleboel geld besparen zonder dat de kwaliteit van het eten daarbij in hoeft te boeten.

In plaats van geld uit te geven, zal er echter wel van je worden veracht om wat extra tijd te steken in het vinden van deze voordelen. In de regel echter zul je hier binnen een korte tijd erg bedreven in worden waardoor je precies weet waar je welke aanbieding of andere voordelen kunt krijgen. Sommige mensen hebben er zelfs een soort sport van gemaakt om zoveel mogelijk geld op deze manier te besparen. De binnengehaalde gratis maaltijden smalen hen dan ook vaak extra goed. Bovendien houden dergelijke gedreven bespaarders extra geld over voor andere leuke, of noodzakelijke, dingen in het leven. Tevens helpen deze mensen mee aan het minder verspillen van voeding, door restjes te gebruiken voor een nieuwe maaltijd, en om die reden verdienen ze dan ook heel veel waardering en respect.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20