100 fantastisch leuke activiteiten die geen geld kosten 

 

Hoewel elk mens anders is en dus van andere dingen houdt, hebben we hieronder een lijst opgesteld met 100 activiteiten die geen geld kosten. Wellicht kun je hiermee een verloren weekendje vullen of voor een ander moment inspiratie opdoen.

 1. Schermafbeelding 2016-09-07 om 16.55.55Neem deel aan de plaatselijke sportactiviteiten die veel gemeenten organiseren voor jong en oud. Uiteraard kun je ook eerst de activiteiten gadeslaan om inspiratie op te doen. Vervolgens kun je zowel als sporter en/of als vrijwilliger toetreden tot een vereniging.
 2. Leer jezelf een kaartruc om niet alleen jezelf, maar ook anderen, mee te vermaken. Bovendien kun je met dit soort trucs vaak de show stelen op een saai feestje. Voor een aantal leuke kaartrucs kun je terecht op verschillende websites op het internet.
 3. Speel een bordspel dat vast nog ergens in een kast verstopt staat en ooit eens cadeau is gekregen. Klassieke bordspellen zoals Monopoly of Pictionary doen het doorgaans nog erg goed, maar ook modernere spellen zoals de Kolonisten van Catan, behoren zeker tot de mogelijkheden, Zoek gewoon een spel dat je wellicht al jaren niet meer hebt gespeeld en ga het herontdekken.
 4. Leer de olie verversen van je auto is erg handig omdat je dan niemand anders voor dit klusje hoeft in te zetten. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een oude pan of teil voor de oude olie en een trechter waarmee je het oliereservoir kunt hervullen. De oude olie giet je vervolgens in de lege olieverpakking om deze goed af te voeren. De handleiding van je auto, maar ook instructievideo’s, kunnen een handige informatiebron zijn bij het zelf klaren van deze klus.
 5. Leer een vreemde taal, bijvoorbeeld door middel van een gratis online cursus of app te gebruiken. Maar ook in de meeste bibliotheken zijn vaak gratis taalcursussen te vinden.
 6. Ga een brood bakken omdat er in de meeste keuken vaak al alle ingrediënten voor aanwezig zullen zijn, behalve de gist misschien. Brood bakken kan eigenlijk iedereen en een vers zelfgebakken brood is een ware delicatesse van een gering aantal ingrediënten en weinig inspanning.
 7. Leer jezelf goochelen door bijvoorbeeld gebruik te maken van drie balletjes en een instructievideo. Goochelen is niet alleen leuk om te leren, maar ook om te laten zien op bijvoorbeeld een feestje.
 8. Maak kennis met je buren door jezelf voor te stellen als je dit nog niet eerder hebt gedaan, of als je hen slechts oppervlakkig kent. Op die manier kun je soms erg interessante mensen leren kennen in je nabije omgeving waarmee je een praatje kunt maken of die je uit kunt nodigen voor een drankje bij je thuis.
 9. Ruim je (keuken)kasten op en ontdek dingen die je wellicht al jaren kwijt was doordat deze verstopt zijn komen te zitten achter bergen vergeten producten die je hebt verzameld in de loop van de tijd. Bij het opruimen van keukenkastjes kun je wellicht producten herontdekken die de moeite waard zijn om een “gratis” maaltijd mee te bereiden voor jou en je naasten.
 10. Maak een 101 doelen in 1001 dagen lijst en begin dan direct met de uitvoering ervan. Op deze manier kun je gemakkelijk een nuttige activiteit vinden op het moment dat je even niets te doen hebt.
 11. Leg een voorraadje maaltijden aan voor momenten dat je het te druk hebt om te koken. Door deze maaltijd in de vriezer te bewaren, kun je je aardig wat geld besparen omdat je in drukke tijden geen dure afhaalmaaltijden hoeft te kopen.
 12. Deel zelfgemaakte foto’s via social media met vrienden en familie. Dit kun je bijvoorbeeld doen op Facebook, maar ook op Instagram of Flickr. Uiteraard kun je de foto’s van een interessante titel en een boeiende tekst voorzien.
 13. Denk na over je wilsbeschikking en zet deze dan ook direct duidelijk op papier. Vaak vinden mensen het lastig om hiermee te beginnen, maar voelen ze zich tevens opgelucht als deze klus is geklaard. Voor jezelf weet je dan immers hoe je je afscheid geregeld wilt hebben en bovendien neem je hiermee je nabestaanden een heleboel zorgen uit handen.
 14. Check de kleine huishoudelijke klusjes door een inspectieronde te maken door je huis. Tijdens deze ronde kun je onder andere kapotte lampen en smerige roosters aanpakken.
 15. Begin, of neem deel aan, een geweldige sportpoll samen met wat familieleden of vrienden. Deze poll hoef je niet per se voor geld te spelen, ook voor de lol of het hebben van leuke discussies over de ontwikkelingen, is dit vaak fantastisch om te doen.
 16. Ga een generale repetitie bijwonen wanneer er eentje in je buurt gratis voor het publiek toegankelijk is. Dit is een leuke manier om bijvoorbeeld kinderen een voorproefje te geven van een theaterprogramma zonder er kosten voor te hoeven maken.
 17. Organiseer een zelfuitgestippelde wandeltocht door interessante historische- en culturele plaatsen op te zoeken op een bepaalde route. Uiteraard kan een dergelijke wandeltocht prima samengaan met een zelfgemaakte picknick.
 18. Leer (jezelf) breien, met de breipennen van je oma die al jaren in de kast liggen, wat goedkope- of restjes wol, een instructievideo en een flinke dosis geduld. Om te beginnen kun je proberen om een klein dekentje of een eenvoudige sjaal te breien.
 19. Ga digitale foto’s maken met een digitale camera, of je smartphone, van leuke, lieve of bijzondere dingen in je directe omgeving. De gemaakte foto’s kun je vervolgens weer gebruiken bij het zelf maken van kaarten, persoonlijke geschenkjes of achtergronden op je computer.
 20. Schrijf een blog over een onderwerp dat je interesseert. Voor dit doel kun je onder andere een gratis account aanmaken bij WordPress of Blogger. Een blog schrijven is niet alleen erg leuk, maar eveneens nuttig bij het verbeteren van je communicatieve vaardigheden. Met een beetje geluk kun je, door te gaan bloggen, zelfs een klein zakcentje bijverdienen.
 21. Organiseer een straat- of wijkfeest, uiteraard met goedkeuring van de gemeente waar je in woont. Door, samen met wat buren, een dergelijk feest te organiseren ben je niet alleen op een leuke manier bezig, maar leer je ook steeds meer mensen kennen met wie je interessante dingen zou kunnen gaan ondernemen.
 22. Neem een doe het zelf video op voor YouTube en deel op die manier je kennis en vaardigheden met anderen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een goed idee, een digitale videocamera of een smartphone (en eventueel een editing programma).
 23. Bezoek museum of dierentuin die gratis toegankelijk is. In de meeste gemeentes is wel een educatieve trekpleister te vinden met een vrije toegang voor iedereen. Er worden echter ook vaak gratis tentoonstellingen gehouden die zeker een bezoekje meer dan waard zijn.
 24. Bezoek de lokale bibliotheek om naast de verzameling boeken, ook het brede scala aan cd’s en dvd’s te doorzoeken of een bezoekje te brengen aan één van de activiteiten die er worden georganiseerd, zoals lezingen, voordrachten en voorleesmiddagen.
 25. Leer de beginselen van iets nieuws door bijvoorbeeld gratis cursussen te downloaden. Op die manier ben je niet alleen bezig, maar breid je ook nog eens je algemene kennis uit. Een mens is nu eenmaal nooit te oud om iets nieuws te leren.
 26. Bouw een vermogenscalculator voor jezelf om ervoor te zorgen dat je financiële ontwikkelingen constant worden bijgehouden. Eenmaal in het bezit van een dergelijke calculator kun je eenvoudig momentopnames maken van je financiën en eventuele vooruitgang opmerken. Online zijn gedetailleerde handleidingen te vinden voor het opstellen van dit handige hulpmiddel.
 27. Bekijk de lokale activiteitenagenda, bijvoorbeeld die van je woonplaats, en ga op zoek naar interessante gratis evenementen en activiteiten.
 28. Versterk je netwerk en breidt het verder uit door een dagdeel uit te trekken voor het versturen van mails naar zakelijke contacten. Zo weet je al snel waar zij mee bezig zijn en kunnen zij op de hoogte worden gebracht van jou activiteiten. Hoewel dit wellicht saai lijkt, kan het talloze deuren voor je openen op zakelijk vlak en je helpen bij het opbouwen van een netwerk van nieuwe relaties, en zelfs nieuwe vrienden.
 29. Ga aan de slag met origami met wat oud papier, wat geduld en tijd. Door te beginnen met de eenvoudige vormen, leer je al snel ook de meer ingewikkelde origami vouwen en creëer je in een ommezien leuke papieren decoraties.
 30. Geef enkele dingen die je niet meer gebruikt aan een goed doel. Wanneer je wat kamers of kasten in huis hebt opgeruimd, zijn er vast wel bruikbare spullen die je aan een goed doel kunt doneren. Je huis is dan niet alleen opgeruimd, maar ook krijgen je spulletjes een tweede leven.
 31. Ga vrijwilligerswerk doen en maak je nuttig bij één van de talloze vrijwilligersprojecten bij je in de buurt. Je leert hierdoor niet alleen nieuwe mensen kennen, maar doet ook nieuwe (werk)ervaringen op en krijgt een heleboel waardering. Je eigenwaarde en zelfbeeld zullen er dan ook zeker door geboost worden.
 32. Reduceer je periodieke rekeningen door je maandelijkse uitgaven door te spitten en deze te verlagen. Sommige kostenposten zijn zelfs helemaal te verwijderen zodat je meer bestedingsruimte krijgt. Dit vrij saaie werkje zal je later vast en zeker veel plezier opleveren.
 33. Ga voetballen op een open plek in de buurt. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een bal en wat vrienden. Om de doelen te maken kun je bijvoorbeeld stenen of andere voorwerpen gebruiken. Zolang iedereen het naar de zin heeft, zullen je voetbalkunsten van ondergeschikt belang zijn. Het gaat immers om het spel, niet om hoogstandjes op het veld.
 34. Maak een tijdcapsule van een klein doosje met allerlei spulletjes die je in je huis bijeen sprokkelt. De voorwerpen kunnen bijvoorbeeld een beeld geven van je dagelijkse leven van tegenwoordig, zoals een krant of tijdschrift, foto’s, recepten en zelfs een boodschappenlijstje. Stop alles in de doos en plak deze vervolgens goed dicht om pas jaren later weer vol verwondering te worden geopend.
 35. Maak een tijdcapsule open die je jaren geleden hebt gemaakt. Uiteraard kun je ook oude foto’s, schoolrapporten en andere herinneringen uit het verleden als een tijdcapsule gebruiken.
 36. Scan je oude foto’s in voor later met behulp van een digitale scanner. Bij gebrek aan een scanner kun je natuurlijk ook een digitale foto nemen van de afbeelding die je wilt digitaliseren. Zo worden foto’s veilig bewaard voor later en kun je deze onder andere gebruiken als herinneringspost op social media.
 37. Organiseer een filmfestival en nodig vrienden en familie uit. Eventueel brengen zij ook allemaal hun favoriete film mee. Samen films kijken, met uiteraard wat lekkere snacks en drankjes, is niet alleen erg goedkoop, maar ook reuze gezellig.
 38. Verleid je lief en geniet van het meest ultieme gratis plezier dat er bestaat. Niet alleen zal de romantiek ervan afspatten, maar ook zal jullie relatie er zeker beter door worden en werk je bovendien kosteloos aan je lichamelijke- en geestelijke conditie.
 39. Doe aan yoga, of maak hiermee een begin als je het nog niet kent. Hiervoor heb je alleen wat ruimte op de vloer nodig, samen met een matje of dekentje en een aantal yogaoefeningen. Deze oefeningen zijn zowel in boeken als op het internet volop te vinden. Yoga zal je zeker helpen bij het verbeteren van je flexibiliteit, concentratie en lichamelijke conditie.
 40. Speel Geocaching, of Pokemon Go, en ga op jacht in de buitenlucht naar verborgen schatten of fantasiediertjes door GPS en een speciale app te gebruiken op je smartphone. Je kunt dit zowel in je eentje als met vrienden spelen.
 41. Bespreek met je lief de doelen in je leven om weer samen op één lijn te komen. Door de wensen en doelen van je partner en jezelf te bespreken kun je de relatie versterken en samen zelfs gaan voor een groter gemeenschappelijk doel,
 42. Maak een quilten deken van oud textiel, zoals oude shirts, oude gordijnen, oude lakens, en dergelijke. Met een naald en draad maak je van uitgesneden vierkantjes een fraaie deken. De deken kun je eventueel vullen met overgebleven textiel zodat je een heerlijk warme quilt hebt in tijden dat het wat frisser wordt.
 43. Ruim de Rommel in de buurt op, eventueel samen met wat buren, door met een vuilniszak en een paar handschoenen zwerfafval en andere troep in je directe woonomgeving op te ruimen. Niet alleen voorkom je hiermee verveling, maar ook zal je buurt er een stuk beter en leefbaarder door uit gaan zien.
 44. Sluit je aan bij, of begin zelf, een boekenclub samen met wat vrienden die ook van lezen houden. Door de boeken die je wilt lezen bij de bibliotheek te lenen, hoeft deze activiteit je overigens geen geld te kosten.
 45. Ga een aantal podcasts beluisteren. Dit zijn audio programma’s die gratis beschikbaar worden gesteld en onder andere te vinden zijn op iTunes.
 46. Vouw een aantal papieren vliegtuigjes die jezelf hebt ontworpen. Met deze vliegtuigjes kun je vervolgens wedstrijden gaan houden met vrienden. Dit is niet alleen leuk, maar ook een uitstekende manier om oud papier een tweede leven te geven.
 47. Richt je kamer opnieuw in en geeft je interieur een gratis verfrissing. Door je kamer er anders uit te laten zien, krijg je bovendien oom nog een prima workout en dat is mooi meegenomen.
 48. Lees een vermakelijk boek, dat je al enige tijd in je boekenkast hebt staan of hebt geleend van een vriend. Al hangend op je bank je verdiepen in een boeiend verhaal kan zomaar een aantal uren van verveling wegknabbelen.
 49. Bel een familielid of vriend die je al enige tijd niet meer hebt gezien of gesproken. Zo kun je niet alleen even bijpraten, maar ook de onderlinge banden weer aanhalen. Neem echter wel de tijd voor dit soort telefoontjes en laat je bovendien niet storen door je stoorzenders uit je directe omgeving.
 50. Maak een compostvat door een oude ton of emmer te gebruiken, als je geen open plek hebt in je tuin. Al het tuin- en groenafval, koffiedik and eierschalen verzamel je in het compostvat. Het compost dat na verloop van tijd is ontstaan, kan prima worden gebruikt om je planten te bemesten.
 51. Organiseer een garage- of tuinverkoop en verdien wat geld met de verkoop van spullen die je niet meer gebruikt, maar die nog wel bruikbaar zijn. Als bijkomend voordeel wordt hierdoor ook nog eens extra opgeruimd in huis.
 52. Maak een bepaalde kamer in huis grondig schoon en geniet later van de voldoening van een ruimte die er uitziet om door een ringetje te halen. Na echt alles te hebben gereinigd zal de kamer immers weer fris en opgeruimd zijn.
 53. Ga een dutje doen en voel je daarna weer als herboren en vol energie. Op dagen dat je het druk hebt kom je hier meestal niet aan toe, dus grijp je kans nu het kan.
 54. Pak klusjes aan die al enige tijd op je to do-list staan. Het aanpakken van een heleboel klusjes kan gebeuren zonder dat er een cent uit gegeven hoeft te worden. Denk hierbij aan het opruimen van je huis of tuin, een reparatie uitvoeren of de garage op orde brengen. Achteraf zul je je voldaan voelen zonder dat je geld uit hebt gegeven
 55. Verzin een balspel en speel dit met een groepje kinderen of vrienden. Samen warden de regels bedacht waarna het urenlange speelplezier kan beginnen.
 56. Maak één of meerdere puzzels, zoals kruiswoord- of sudokupuzzels in de krant of een tijdschrift. Vandaag de dag zijn er zelfs gratis puzzels te vinden op talloze websites op het internet.
 57. Zet een natuurverzameling, of een observatieschrift, op en breng interessante voorwerpen uit de natuur bijeen, zoals bepaalde stenen, of observeer interessante zaken in de vrije natuur, zoals vogels. In alle gevallen trek je de natuur in om de dingen te vinden die je interesse hebben gewekt.
 58. Neem deel aan een gratis workshop, in bijvoorbeeld een buurthuis of winkel. Vaak worden er kook- en doe-het-zelf workshops georganiseerd in het weekend. Soms worden er zelfs workshop gehouden speciaal voor een bepaalde doelgroep zoals kinderen of jonge ouders.
 59. Werk je persoonlijke administratie bij en zorg ervoor dat je al je papieren weer gemakkelijk weet te vinden en dat alle ontvangen en uitgaande post is afgewerkt. Hoewel dit waarschijnlijk niet het meest prettige klusje is, zal het je wel de nodige voldoening weten te bezorgen.
 60. Zet de sprinklerinstallatie aan en zorg op die manier voor vermaak van jong en oud. Zeker kinderen zullen enthousiast reageren en urenlang waterpret beleven op een warme zomerdag. Natuur zal de pret pas echt op en top zijn als ook de volwassenen zich niet door het koude water af laten schrikken en gretig meespelen.
 61. Plan alvast de zomervakantie voor komend jaar en leg de reis in hoofdlijnen vast. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar bezienswaardigheden en geschikte overnachtingplaatsen in een bepaald vakantiegebied. Wanneer je helemaal zeker bent van je zaak, kun je de vakantie zelfs nu al boeken en mogelijk van een vroegboekkorting gebruikmaken.
 62. Oefen een aantal basistechnieken op het gebied van meditatie en werk op die manier stress weg uit je lichaam en geest. Door regelmatig te oefenen, zal meditatie je een heleboel rust en ontspanning kunnen bieden op momenten dat je even niets te doen hebt. Deze technieken zijn onder andere online te vinden kosten je enkel wat van je tijd.
 63. Maak een enorme hut van dekens en ander textiel in je kamer. Zeker samen met kinderen is dit erg leuk om te doen. Je kunt allerlei meubels gebruiken, zoals stoelen en tafels om een ware schuilhut te maken.
 64. Ga op zoek naar je familiestamboom bijvoorbeeld door je aanmelden bij een genealogiewebsite zoals Genealogy.com en ga op zoek naar je voorouders en hun geschiedenis. Als je familie al langer in dezelfde regio woont dan een heemkundevereniging of bibliotheek vaak ook waardevolle informatie voor je hebben. Door een familiestamboom te maken zul je een duidelijker beeld van je familie en je afkomst krijgen en dat voelt geweldig.
 65. Ga zelf wenskaarten maken voor bijvoorbeeld verjaardagen, kerst of als bedankje voor een goede vriend. Het enige dat je voor deze kaarten nodig hebt is stevig karton, wat foto’s of ander materiaal waarmee je de kaart kunt versieren, zoals stickers, glitters of oude tijdschriften.
 66. Breng een bezoek aan een religieuze bijeenkomst of dienst, zelfs als je niet gelovig bent. Verschillende religies kunnen immers interessante inzichten naar voren brengen en je een heleboel leren. In elk geval zal een dergelijke bijeenkomst altijd indrukwekkend zijn en je wat wereldwijzer hebben gemaakt.
 67. Lees opnieuw je favoriete boek, of kijk je lievelingsfilm en laat je weer helemaal meevoeren in het verhaal. Steeds weer zul je namelijk nieuwe details weten te ontdekken die je nog niet eerder had opgemerkt. Soms krijgt het verhaal daardoor een net wat andere dimentie.
 68. Begin met het doen van lichamelijke oefeningen nadat je een aantal geschikte workouts op hebt gezocht in boeken, tijdschriften of op het internet. Dit kunnen oefeningen zijn voor binnenshuis, zoals push-ups, maar ook joggen in de open lucht kan een prima manier zijn om aan je conditie te gaan werken.
 69. Lees dat geweldige boek dat niet alleen een uitdaging betekent voor je manier van denken, maar ook je taalvaardigheid kan versterken. Door een goed boek te lezen, zal je geest zeker uit worden gedaagd en worden geoefend. Zo zullen boeken over filosofie je brein uitdagen als je deze zorgvuldig leest en je persoonlijkheid erdoor laat groeien.
 70. Ga zwemmen in een vrij toegankelijk zwembad bij je in de buurt. Als er geen geschikte locatie in de buurt te vinden is, kun je ook een bos of park op zoeken voor wat verkoeling op warme dagen.
 71. Ga bellen blazen met een mengsel van vloeibaar afwasmiddel en wat water. Van een metalen klerenhangertje kun je vervolgens een kleine cirkel buigen waarmee je de bellen gaat vormen. Bellen blazen samen met kleine kinderen of voor katten is zelfs nog leuk
 72. Begin met het schrijven van een dagboek om dierbare herinneringen gedetailleerd te kunnen bewaren. Door regelmatig in het dagboek te schrijven, maak je als het ware je eigen geschiedenisboek dat later, door jezelf of je kinderen, nog eens doorgelezen kan worden. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een schrift en een pen, of een tekstverwerkingsprogramma op je PC.
 73. Schrijf een brief aan je toekomstige (klein)kinderen met daarin handige tips, adviezen en leuke verhalen die je met hen wilt delen. Door dit alles nu op te schrijven, heb je in de toekomst een bijzonder cadeautje om weg te geven aan de persoon aan wie deze brief is gericht.
 74. Maak een voorraadje (kerst)cadeautjes voor de mensen die bijvoorbeeld bijna jarig zijn, of die je met de feestdagen weer zult ontmoeten. Door nu te beginnen met het maken van cadeautjes kun je jezelf niet alleen tijd, maar vast ook geld besparen. Je zou onder andere zelfgemaakte zeep een geschenkje kunnen verwerken of een persoonlijk gedicht kunnen schrijven en inlijsten.
 75. Ga op jacht naar aanbieding in bijvoorbeeld een huis-aan-huisblad. Door aanbiedingen en voordeelcoupons te verzamelen, kun je al snel behoorlijk wat geld besparen. Indien je een aanbieding hebt gevonden waar je meerdere exemplaren van aan wilt schaffen, dan kun je vast rekenen op familie, vrienden of buren die deze ook hebben ontvangen, maar er geen gebruik van willen maken.
 76. Leer een muziekinstrument bespelen nadat je op zoek bent gegaan naar een gratis exemplaar. Op diverse veilingwebsites worden immers regelmatig gratis instrumenten en cursussen aangeboden.
 77. Lees één of meerdere huis-aan-huisbladen die in de buurt worden verspreid. Je bent dan zowel op de hoogte van het laatste nieuws in je eigen regio als van de komende (wellicht gratis) activiteiten die er worden georganiseerd.
 78. Ga wandelen of fietsen langs een route bij je in de buurt en neem de pracht van de omgeving in je op. Loop hierbij in je eigen tempo en geniet van alles wat je om je heen ziet, hoort, ruikt en wellicht zelfs voelt. Je merkt dan al snel dat tot volledig rust komt.
 79. Neem deel aan een zogenaamd open source programming project. Dit is vooral interessant als je al geïnteresseerd bent in het programmeren van computers. Bij deze projecten kunnen altijd wel extra handen worden gebruikt om bijvoorbeeld problemen op te lossen of die ingeslopen foutjes op willen sporen en verwijderen.
 80. Breng tijd door met je huisdier, of dat van een ander. Een uurtje spelen met bijvoorbeeld een hond of kat is erg vermakelijk en nog goed voor je conditie op de koop toe. Bovendien genieten de meeste huisdieren van de extra aandacht die ze op deze manier krijgen, terwijl je eigen bloeddruk, door op deze manier bezig te zijn, naar een verantwoord level zal dalen evenals de concentratie van het stresshormoon in je bloed.
 81. Maak een verkennende wandeling in je eigen buurt, of juist in een minder bekende omgeving. In de regel heb je namelijk niet voldo0enbde aandacht om allerlei mooie en wonderbaarlijke zaken in je eigen omgeving op te merken. Door je er een keer helemaal voor open te stellen, zal er een geheel nieuwe wereld voor je opengaan.
 82. Knuffel met een baby is misschien wel de meest ontspannende activiteit die iemand kan bedenken. Zelfs een huilende baby zal je hart direct laten smelten en je helpen om je dagelijkse zorgen te vergeten. Op een kleintje van familie of vrienden passen, is dan ook zeker aan te raden.
 83. Masseer je lief en onderga daarna zelf een massage zodat jullie lekker ontspannen zijn en tevens heerlijk van elkaars aanrakingen hebben kunnen genieten. Elkaar masseren kost geen geld, hooguit een aantal minuten tijd, maar die zijn het resultaat meer dan waard..
 84. Speel een kaartspel met wat vrienden. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een spel kaarten, dat waarschijnlijk al jaren stof ligt te vangen in een kast. Er zijn talloze kaartspellen die je kunt (leren) spelen zodat er altijd weleentje te vinden is die je aanspreekt. In plaats van om geld te spelen kun je knopen, oude munten of zelfs snoepjes gebruiken.
 85. Organiseer een vermakelijke uitwisseling met vrienden door hen te vragen om cd’s, dvd’s, boeken en games mee te brengen waarvan ze denken dat je deze leuk vindt. Vervolgens leen je gen een aantal van je eigen exemplaren uit zodat iedereen een poosje wat anders kan gebruiken om zich mee te vermaken. Daarnaast zal een dergelijke uitwisseling vaak leiden tot interessante gesprekken over de verschillende genres.
 86. Ga met een kind naar de speeltuin, en speel ook echt samen. Je kunt samen met je eigen kind gaan, maar even goed met een kind van een vriend of familielid waar je even op moet passen. Het samen spelen zal voor bewondering zorgen van het kind en jezelf weer even terugvoeren naar je eigen jeugd.
 87. Ontdek nieuwe blogs en leer over een heleboel interessante onderwerpen. Wereldwijd worden namelijk talloze blogs geschreven over de meest wonderbaarlijke onderwerpen die het lezen zeker waard zijn. Al snel zul je merken dat bepaalde bloggers echt tot je favorieten zijn gaan behoren.
 88. Ontdek Wikipedia door je te laten leiden door je interesses of de onderwerpen die als verdieping worden aangeboden. Door steeds weer op een nieuwe link te klikken, zul je dieper in een onderwerp duiken of aanverwante zaken leren kennen die je wederom nieuwsgierig zullen maken.
 89. Help een bejaarde of gehandicapte vriend of buur, zonder dat zijn om deze hulp hebben gevraagd. Je kunt bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan deze persoon en een praatje maken. Er zal dan vast en zeker een karweitje ter sprake komen dat nog gedaan moet worden en waar je bij kunt helpen.
 90. Maak een kast schoon waar een heleboel troep in ligt die niet echt bewaard hoeft te blijven. Door op te ruimen kun je vervolgens weer eenvoudiger vinden waar je naar op zoek was en voel je je een stuk meer georganiseerd als je met deze klus klaar bent.
 91. Speel met een frisbee in het park, op het strand of op een open veld, samen met een vriend of je hond. Door het rondrennen ben je op een plezierige manier in beweging en dat is mooi meegenomen als je aan je conditie wil werken.
 92. Ga lekker lang liggen weken in bad en wordt weer heerlijk ontspannen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het bad vullen met warm water, je uitkleden en in bad stappen. Tijdens het badderen, kun je bovendien wat lekker meenemen, zoals een glas wijn of chocolade om nog wat extra te genieten.
 93. Kijk een volledige televisieserie als het buiten regent of koud is. Normaal gesproken kom je niet aan het kijken naar dit soort series toe, of zie je slechts een enkele aflevering. Dit kan een serie zijn die je al eens eerder hebt gezien, maar eveneens televisieserie die uit wordt gezonden op bijvoorbeeld Netflix.
 94. Ontdek leuke nieuwe muziek, bijvoorbeeld door op zoek te gaan op YouTube of een gratis muziekdienst, zoals Pandora en Spotify. Je zult verbaasd zijn ​​van de hoeveelheid goede muziek die je nog niet kende en nu gratis hebt ontdekt.
 95. Bouw een kasteel van karton, eventueel samen met je kind, en gebruik hiervoor één of meerdere oude dozen en andere verpakkingen. Je kunt een kasteeltje maken van één doos, of een enorm fort bouwen van een heleboel dozen. In het laatste geval heb je tevens een leuke plek gecreëerd om urenlang in te spelen.
 96. Zet je in voor een politieke campagne als je geïnteresseerd ben in politiek, of een bepaalde politieke partij. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe leden proberen te werven of uiteg geven over de standpunten van de betreffende partij.
 97. Haal de oude gameconsole van zolder en speel oude videogames. Zo kun je herinneringen ophalen aan de tijd dat deze speeltjes helemaal hip waren. Bovendien kun je zo weer even ongegeneerd kind zijn.
 98. Ga sterren kijken op een heldere avond. Bij voorkeur doe je dit niet te dicht in de buurt van een felverlichte plaats. Bij het sterren kijken kun je gebruikmaken van heelalkaarten of een gratis app, zoals SkyView Onder een prachtig heldere sterrenhemel kun je volledig tot rust komen en genieten van de rust.
 99. Ruim je boeken, cd’s en dvd’s op en verwijder exemplaren waar je niets meer mee doet. Deze kun je niet alleen te koop aanbieden, maar bijvoorbeeld ook weggeven aan vrienden of een goed doel.
 100. Ga in het publiek zitten van een interessant televisieprogramma. Je kunt je dan immers niet alleen kosteloos vermaken, maar ook veelleren over de gang van zaken in de televisiewereld. Een heleboel programma’s laat kosteloos publiek toe, soms dien je echter wel vooraf een plaatsje te reserveren.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20