Vaccinatie in VS wordt een race tegen de klok door stijgende besmettingen

Het aantal gevallen van Covid-19 is de laatste weken opnieuw dramatisch aan het toenemen in de Verenigde Staten. Een nieuwe variant, die besmettelijker en dodelijker lijkt, houdt lelijk huis onder de Amerikanen. De grote vooruitgang die de VS onlangs boekte met haar versnelde vaccinatie kan zelfs tenietgedaan worden, waarschuwt het Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Rochelle Walensky, de directeur van het CDC, ziet donkere wolken hangen boven de VS. Volgens haar kan een nieuwe golf van infecties in het land snel zorgen voor een omslag in het nationale enthousiasme dat de versnelde vaccinatiecampagne van Biden teweeg gebracht had de laatste weken. 

Amerikaanse onderzoekers wijzen vooral op het gevaar van een nieuwe variant die rondgaat in de VS. Die variant, met doopnaam B.1.1.7, is gerelateerd aan de beruchte ‘Britse variant’ en zou mensen makkelijker kunnen besmetten en bovendien ook dodelijker zijn. De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci waarschuwde al voor de impact van die variant aan begin maart in een verslag van het Witte Huis.

Er wordt gevreesd dat de VS in een gelijkaardige situatie als de EU kunnen terechtkomen, waar nieuwe golven van het coronavirus de bevolking teisteren en dwingen tot verstrengingen van maatregelen. De Amerikaanse gezondheidsdiensten pleiten dan ook voor het uitstellen van versoepelingen in de verschillende staten tot de vaccinatiecampagne volledig rond is.

‘De oorlog is nog niet gewonnen’

Ondertussen is wel al 29 procent van de Amerikaanse bevolking ingeënt. Toch zouden varianten van het virus nog voor spelbreker kunnen spelen, zeggen de wetenschappers van het CDC. Elke keer dat een persoon wordt besmet, kan er namelijk een nieuwe variant opduiken die de vaccins zou kunnen omzeilen, klinkt het.

‘De oorlog tegen Covid-19 is nog lang niet gewonnen,’ zei president Joe Biden maandag tegen de pers. Biden moedigde het bestuur van de verschillende staten aan om de mondmaskers en social distancing-regels vol te houden om een comeback van het virus te voorkomen. 

‘Alles wijst er op dat we bezorgd moeten zijn,’ zei Ellie Murray, een professor in de epidemiologie van Boston University, tegen persagentschap Bloomberg. ‘Iedereen is kwetsbaar aan dit virus. We moeten eerst de zaken onder controle krijgen via de uitrol van vaccins voor we gerust mogen zijn,’ besluit ze.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20