Biden wil sneller vaccineren: ‘4 juli Onafhankelijkheidsdag van het virus’

Donderdag gaf de Amerikaanse president Joe Biden zijn allereerste nationale tv-toespraak. Biden verklaarde dat hij tegen 1 mei alle volwassen Amerikanen wil klaarstomen voor een prikje. Tegen Onafhankelijkheidsdag op 4 juli zouden de Verenigde Staten zelfs de bevrijding van het virus kunnen vieren, hoopt de president.

Ongeveer een jaar nadat het coronavirus finaal uitbrak in de Verenigde Staten, gaf Biden donderdag een hoopgevende speech van zo’n 24 minuten voor het Amerikaanse volk. Daarbij sprak de president van een terugkeer naar het ‘normale leven’ tegen de zomer, wat de Amerikanen feestelijk zouden kunnen inzetten op 4 juli. Ze zouden op Onafhankelijkheidsdag misschien zelfs kunnen bijeenkomen in kleine groepjes.

Biden pakte het wel voorzichtig aan en wees op het leed van het voorbije jaar en de uitdagingen die nog zullen komen. ‘We zijn allemaal verbonden door het verlies en de pijn van de laatste dagen. Maar we zijn ook allemaal verbonden door de hoop en de mogelijkheden van de dagen die voor ons liggen,’ zei Biden. Om de uitdagingen van de komende maanden aan te pakken, vroeg Biden aan de Amerikanen veel moed en solidariteit.

Deze maand al genoeg vaccins voor 255 miljoen mensen

De beloftevolle speech kwam enkele uren nadat Bidens kolossale stimuleringsplan van 1.900 miljard dollar werd goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. Daarmee zouden de meeste Amerikanen een cheque van 1.400 dollar ontvangen en een uitbreiding van het sociale vangnet zien. ‘Deze historische legislatuur zal de ruggengraat van ons land opnieuw helpen opbouwen,’ zei Biden nog over het stimuleringsplan terwijl hij het wetsontwerp ondertekende in het Witte Huis.

In de speech op tv kondigde Biden dan aan dat de Amerikaanse vaccinvoorraden zullen worden klaargestoomd om alle volwassen Amerikanen te voorzien van een prikje tegen 1 mei. Tegen het einde van maart verwacht de Amerikaanse overheid al genoeg vaccins te zullen hebben voor 255 miljoen volwassenen. Biden waarschuwde wel dat het nog even zal duren voor al die personen ook effectief gevaccineerd zullen zijn, maar hij was ook hoopvol dat de vaccinatie zelf nog kan versnellen. En daar had hij ook een plan voor.

Versnelde vaccinatie

Sinds de inentingscampagnes in de VS van start gingen in december heeft het land al meer dan 95 miljoen prikjes gezet. Daarmee is zeker 18,8 procent van de Amerikaanse bevolking ingeënt. Op dit moment zetten de VS 2,1 miljoen vaccins per dag.

Biden kondigde aan dat dat proces nog versneld zal worden in de komende maanden. Daarvoor zal de VS 4.000 soldaten inzetten die de vaccinatiecampagnes zullen steunen. De gezondheidsdiensten zullen ook toelaten dat studenten geneeskunde, dierenartsen en tandartsen vaccins mogen zetten.

De vaccins zullen ook dichter bij de mensen thuis komen. Zo’n 950 gezondheidscentra in het land en 20.000 kleine apothekers zullen vaccins ontvangen. Er komt ook een nationale website waarop mensen kunnen achterhalen waar ze het snelst een dosis in hun omgeving kunnen vinden.

De nieuwe Amerikaanse inspanningen lijken wel op een oorlogsmachine die op gang komt en zich mobiliseert tegen het virus. Toch waarschuwt Biden dat het een bittere strijd zal worden. Ook vroeg hij aan de Amerikanen om de maatregelen te blijven respecteren, dat betekent dat mondmaskers dragen en afstand houden nog enige tijd zal moeten volgehouden worden. ‘Zelfs wanneer je bent ingeënt,’ klonk het.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20