Iraanse president sterft bij een helikoptercrash

De Iraanse president Ebrahim Raisi is zondag om het leven gekomen bij een helikoptercrash. Ook Hossein Amirabdollahian, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, stierf bij het ongeval.

In het nieuws: Op weg terug van een werkbezoek aan de grens met Azerbeidzjan crashte de helikopter met aan boord de premier en zijn collega zaten. Beide politici lieten daarbij het leven.

  • Volgens Iraanse staatsmedia is de helikopter tegen een bergtop gevlogen en was er “geen teken van leven”. De crash is vermoedelijk het gevolg van slechte weersomstandigheden.
  • Ayatollah Ali Khamenei, de geestelijke leider van het land, heeft nu vicepresident Mohammad Mokhber aangeduid als president ad interim. Normaal zullen er binnen vijftig dagen verkiezingen zijn om een nieuwe president aan te duiden.
  • Khamenei kondigde ook vijf dagen van rouw aan via het socialemediaplatform X, het vroegere Twitter.
  • De Iraanse regering liet ook al weten dat het overlijden van Raisi niet zal leiden tot een verstoring van het beleid. “We verzekeren de loyale natie dat, met Gods hulp en de steun van het volk, er geen enkele verstoring zal zijn in het bestuur van het land”, klonk het.

Details: Raisi was thuis een polariserende figuur.

  • Hij trad hardhandig op tegen afwijkende meningen, waaronder protesten over de manier waarop het regime vrouwen behandelde. Hij was ook niet populair vanwege de economische problemen van Iran.
  • Terwijl aanhangers van het regime publiekelijk rouwden, kwamen tegenstanders op straat om zijn overlijden te vieren.
Meer