Internationaal Strafhof wil aanhoudingsbevel voor Israëlische premier Netanyahu en Hamas-leiders

Het Internationaal Strafhof eist arrestatiebevelen tegen drie Hamas-leiders, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. Zij worden beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid naar aanleiding van de aanvallen op Israël van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza. Dat heeft Karim Khan, aanklager van het Hof bekendgemaakt.

In het nieuws: De oproep tot een aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof (ICC) komt er naar eigen zeggen na “bewijzen die verzameld zijn en onderzocht”. Het gaat hier om gesprekken met overlevers en getuigen, net als “authentiek beeldmateriaal”.

De veroordeling van het ICC richt zich aan de ene kant tegen Benjamin Netanyahu, premier van Israël en Yoav Gallant, minister van Defensie van Israël. Daarnaast richt het Strafhof zich ook tegen Yahya Sinwar, leider van Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, opperbevelhebber van de militaire vleugel Al-Qassam Brigade en Ismail Haniyeh, hoofd van het Politiek Bureau van Hamas. 

  • De drie Hamas-leiders worden beschuldigd uitroeiing en moord, het nemen van gijzelaars, verkrachting en andere daden van seksueel geweld, marteling, andere onmenselijke handelingen, wrede behandeling en aantasting van de persoonlijke waardigheid. Al deze zaken bij misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
  • Netanyahu en Gallant worden beschuldigd van uithongering van burgers als oorlogsmethode, het opzettelijk veroorzaken van groot lijden of ernstig letsel aan lichaam of gezondheid, opzettelijk doden, het opzettelijk richten van aanvallen op een burgerbevolking, uitroeiing en/of moord, vervolging en andere inhumane handelingen. Al deze zaken bij misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. “De bevolking is Gaza wordt bewust beroofd van zaken die onmisbaar zijn voor het menselijke overleven”, klinkt het.
  • Het Internationaal Strafhof laat weten dat deze misdaden begonnen zijn “ten minste” op 7 en 8 oktober. “Deze misdaden gaan, naar onze mening, tot op de dag van vandaag door”, zei Khan over Israël.

Reactie Israël en Hamas

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz noemt het verzoek van het Internationaal Strafhof bij Arabnews “een historische schande die herinnerd zal worden”. Hij had vooral kritiek op het “in één adem de premier en de minister van Defensie van de staat Israël met de afschuwelijke nazimonsters van Hamas”. Israël zal een speciale commissie oprichten om een veroordeling te voorkomen en om diplomatie acties te ondernemen.

Hamas reageerde dan weer kritisch bij Reuters door te zeggen dat de beslissing “het slachtoffer gelijkstelt met de beul”.

En nu?

Het is nu aan de rechters van het ICC om te bepalen of het bewijs dat door Karim Khan is geleverd voldoende is om door te gaan met het formeel uitvaardigen van de arrestatiebevelen. Dat kan enkele maanden duren.

Als zij dat bewijs voldoende zijn, kan er inderdaad een internationaal aanhoudingsbevel worden uitgevaardigd. De kans dat dat ook effectief iets oplevert, is zeer klein. Israël erkent het Statuut van Rome – het oprichtingsverdrag van het ICC – namelijk niet. Zo is er vorig jaar een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Vladimir Poetin door het ICC. Omdat de Russische leider sindsdien landen met een uitleveringsakkoord vermijdt, is dat zonder gevolg gebleven.

Symbolisch is de boodschap van het Internationaal Strafhof wel belangrijk. Het is de eerste keer dat het ICC zo’n arrestatiebevel vraagt voor een bondgenoot van de Verenigde Staten.

Meer