Slovaakse premier Fico neergeschoten, verdachte is opgepakt

De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een verdachte opgepakt.

In het nieuws: Slovaakse media berichten over een aanslag op premier Fico.

  • Volgens nieuwswebsite Aktuality is Fico neergeschoten terwijl hij handen schudde met het publiek in het stadje Handlova na een regeringsoverleg. Omstaanders hebben schoten gehoord en gezien hoe de veiligheidsdiensten Fico in een auto sleepten en wegvoerden.
  • Omroep TA3 spreekt over vier schoten. Een daarvan zou Fico hebben geraakt in zijn buik.
  • De premier is naar het ziekenhuis gebracht. De situatie is ernstig: volgens een mededeling van de regering verkeert Fico in levensgevaar. Hij wordt wel geopereerd, laat een woordvoerder van zijn partij weten aan The Guardian.
  • De Slovaakse president Zuzana Čaputová veroordeelde de “brutale aanval” en wenste Fico een spoedig herstel toe. Ook de leider van de oppositie, Michal Šimečka, zei “geschokt” te zijn en “veroordeelde ondubbelzinnig elk geweld”.
  • Reactie uit het buitenland kwam er al snel. De Tsjechische premier Petr Fiala zei dat “we geweld niet mogen tolereren, het mag geen plaats in de samenleving krijgen”. Hij wenste zijn collega beterschap. Ook Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel veroordeelden de aanslag scherp, evenals Hongaars premier Viktor Orbán, een goede vriend van Fico.
  • Op sociale media circuleren beelden van de vermoedelijke dader die wordt opgepakt door de politie. Er zou in ieder geval een verdachte zijn aangehouden.
Meer