Met de overwinning van Fico in Slowakije brokkelt de Europese steun voor Oekraïne af: zal Polen de volgende zijn die deserteert?

De overwinning van Robert Fico bij de Slowaakse verkiezingen heeft felicitaties ontvangen van de extreemrechtse populist Viktor Orban en ongemak bij de Europese politieke linkervleugel, waartoe Fico behoort. Dit komt omdat zijn verkiezing een koerswijziging van Bratislava weg van Oekraïne markeert. Dit komt juist op het moment dat alle hulp nodig is. En het is goed mogelijk dat Slowakije slechts het eerste dominosteentje is: nu richt alle aandacht zich op de komende verkiezingen in Polen. 

Waarom is dit belangrijk?

De democratie heeft gesproken in Slowakije. Het probleem is echter dat het een premier aan de macht heeft gebracht die de visie van Poetin op de lopende oorlog in Oekraïne deelt. Dit is een extra populistisch trojaans paard voor Poetin, die de inspanningen van de EU kan ondermijnen, samen met de Hongaar Viktor Orban, die tot nu toe geïsoleerd was. In het Europees Parlement maken ze zich zorgen en overwegen ze drastische maatregelen. Men vreest dat dit populistische gevoel zich kan verspreiden.

In het nieuws: de grote winnaar van de Slowaakse verkiezingen van afgelopen zaterdag is ongetwijfeld Robert Fico. Zijn partij, Smer-SD, voortgekomen uit een linkse coalitie, behaalde 23,37 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen. President Zuzana Čaputová heeft hem daarom benoemd tot premier en belast met de vorming van een regering.

Uitgestoten uit zijn politieke familie?

  • Maar het belang overstijgt de Slowaakse politiek. Fico heeft herhaaldelijk beschuldigingen van neo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer