Voor Elon Musk zijn er niet genoeg mensen op aarde: “De beschaving zal instorten”

Veel deskundigen noemen overbevolking als een van de grootste problemen voor de toekomst van de planeet, omdat er niet genoeg hulpbronnen zijn om iedereen te onderhouden. Elon Musk denkt precies het tegenovergestelde.

Elon Musks bedrijf werkt momenteel aan een humanoïde robot, die Tesla Bot heet en zal worden uitgerust met dezelfde kunstmatige-intelligentietechnologie die in de Tesla-wagens wordt gebruikt.

Het is vooral de bedoeling dat de Tesla Bot in staat is om repetitieve taken uit te voeren. Daartoe moet hij lasten tot 68 kg kunnen tillen en zich met een snelheid van maximaal 8 km/h kunnen verplaatsen.

Op de jaarlijkse CEO-top van de Wall Street Journal werd de Tesla-baas gevraagd om te praten over hoe ”zijn” robot zou kunnen worden gebruikt om enkele arbeidsproblemen van de toekomst op te lossen. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn mening over de wereldbevolking kenbaar te maken: die druist in tegen wat we gewoonlijk te horen krijgen.

“Let op mijn woorden”

Elon Musk zei dat hij gelooft dat er “niet genoeg mensen” zijn op aarde. “Ik denk dat een van de grootste risico’s voor de beschaving het lage geboortecijfer en de snelle afname van het aantal geboortes is”, waarschuwde hij.

“En toch denken zoveel mensen, ook intelligente mensen, dat er te veel mensen op de wereld zijn en dat de bevolking onbeheersbaar aan het groeien is. Het is juist het tegenovergestelde. Kijk naar de cijfers – als mensen niet meer kinderen krijgen, stort de beschaving in, let op mijn woorden”, voegde hij eraan toe.

Volgens de Wereldbank daalt het geboortecijfer wereldwijd gestaag sinds 1960. Tegelijkertijd is de wereldbevolking gegroeid van ongeveer 3 miljard tot 7,8 miljard vandaag.

Elon Musk is op persoonlijk vlak wel consequent: hij is vader van zes kinderen.

Onsterfelijkheid is niet het antwoord

Veel machtige miljardairs, zoals Jeff Bezos en Larry Page, geloven in technologieën die de levensduur van de mens aanzienlijk zouden verlengen. Of zelfs om ze onsterfelijk te maken. Maar Elon Musk gelooft daar niet in. Althans, hij ziet het niet als een oplossing voor de mogelijke afname van de wereldbevolking. Omdat dat zou leiden tot een stagnatie van de geesten.

“Ik denk dat het belangrijk voor ons is om te sterven, want meestal veranderen mensen niet van gedachten, ze sterven gewoon. Als zij eeuwig blijven leven, kunnen wij een zeer verstarde samenleving worden waarin nieuwe ideeën geen kans van slagen hebben”, betoogde hij.

Wat de vergrijzing van de bevolking betreft, zei de Tesla-baas onlangs op Twitter dat hij voorstander was van een verbod voor iedereen van 70 jaar en ouder om zich kandidaat te stellen voor een politiek ambt. Hij bevestigde deze opmerkingen enigszins op het Wall Street Journal-evenement.

“Ik maak geen grapje over ouder worden. Ik zeg alleen dat als wij mensen op zeer belangrijke posten hebben die beslissingen moeten nemen die van cruciaal belang zijn voor de veiligheid van het land. Het is belangrijk dat zij dan het cognitieve vermogen hebben om die beslissingen goed te nemen – omdat het hele land van hen afhangt”, legde hij uit.

(ns)

Meer