Musk: De Tesla Bot komt eraan

Tesla is bezig met de ontwikkeling van een Tesla Bot. Het prototype wordt ergens volgend jaar verwacht. Het nieuws komt tijdens Tesla’s AI-dag, die donderdagavond werd gestreamd op de website van het bedrijf.

De bot wordt voorgesteld als een niet-automatische robot. Een exemplaar dat verschillende taken kan overnemen waar mensen geen zin in hebben omdat ze te saai of gevaarlijk zijn. De Tesla bot wordt ontworpen met dezelfde technologie als de voertuigen van het bedrijf.

“In principe, als je denkt aan wat we nu doen met auto’s, dan is Tesla misschien wel ’s werelds grootste roboticabedrijf. Omdat onze auto’s als semi-intelligente robots op wielen zijn,” zei Musk. “Met de zelfrijdende computer, die zal blijven evolueren, en neurale technologie die de wereld herkent, begrijpen de auto’s hoe ze door de wereld moeten navigeren. Het is dus soort van logisch om dat in een humanoïde vorm om te zetten.”

De bot is “bedoeld om vriendelijk te zijn en te navigeren door een wereld gebouwd voor mensen,” voegde hij eraan toe. Hij zei ook dat ze hem zo ontwikkelen dat mensen er gemakkelijk van weg kunnen rennen en hem kunnen overmeesteren. Het zal 56 kilo wegen en een looppas hebben van 3,2 km per uur. Zijn gezicht zal een scherm zijn dat belangrijke informatie weergeeft.

Meer vrijheid voor de mens

Musk stelt zich voor dat dit een groot deel van het menselijke werk vervangt dat momenteel het leven van veel mensen in beslag neemt. Dat gaat niet alleen om arbeid, maar ook zaken als boodschappen doen en andere dagelijkse taken. Hij sprak over een toekomst waarin fysiek werk een keuze zou zijn, met alle gevolgen van dien voor de economie.

“Op de lange termijn denk ik dat er een universeel basisinkomen moet komen,” zei Musk. “Maar niet op dit moment, want de robot werkt niet.”

Musk sloot af met een uitnodiging aan ingenieurs om “zich bij ons team aan te sluiten en ons te helpen dit te bouwen.”

Andere robots

Tesla is niet de enige autofabrikant, of zelfs onderneming, die een humanoïde robot bouwt. Honda’s Asimo robot bestaat al tientallen jaren en is erg geavanceerd. Toyota en GM hebben ook hun eigen robots.

Het eerste prototype van de Tesla Bot zou er volgend jaar al moeten zijn.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20