In welke aandelen investeren? Dit zijn de favorieten van een robot die tot nu toe de koers van Tesla perfect inschatte

Fondsen proberen altijd de prestaties van de indexen te overtreffen. Sommige fondsen doen daarbij een beroep op een robot. Zo is er één bepaald fonds al in geslaagd om de koersevolutie van Tesla perfect in te schatten. De oprichter van dat fonds geeft ons een inkijk in de aandelen die de robot deze maand heeft geselecteerd.

Na de stevige hausse in 2020 is Tesla sinds februari een aanzienlijk deel van zijn beurswaarde verloren. Een robot, die de samenstelling van een portefeuille van de ETF Qraft AI-Enhanced U.S. Large Cap Momentum (kortom: AMOM) bepaalt, heeft destijds de koersevolutie van de producent van elektrische wagens telkens correct ingeschat. Zo heeft de robot in augustus 2020 alle aandelen van Tesla verkocht. In september zakte het aandeel van Tesla met 10 procent en in oktober met 10 procent.

Vervolgens investeerde de robot tussen november en januari opnieuw in aandelen van Tesla om die in februari, net voor de start van de stevige correctie, volledig van de hand te doen. Tussen 1 februari en 13 april is de koers van Tesla gezakt met 9,2 procent. De robot heeft met andere woorden telkens de juiste keuze gemaakt. Sindsdien zijn er geen aandelen van Tesla meer toegevoegd aan de portefeuille.

Het fonds heeft vorig jaar een rendement gerealiseerd van 79 procent. Daarmee heeft het de prestatie van zijn benchmark, de S&P 500 Momentum ETF SPMO, die sinds april 2020 een rendement van 45 procent heeft behaald, overtroffen.

De 5 grootste toevoegingen

De financiële nieuwssite Marketwatch heeft van Qraft, de Zuid-Koreaanse fintech achter AMOM, inzage gekregen in de aandelen die de robot deze maand heeft geselecteerd. Target was de grootste toevoeging aan de ETF. 2,7 procent van het kapitaal zit in de Amerikaanse supermarktketen. Sinds de start van 2021 noteert het aandeel van Target 15 procent hoger. De ETF heeft begin deze maand ook extra geïnvesteerd in Walmart. De ETF heeft vorige maand al aandelen van de supermarktketen gekocht. Sinds die aankoop is de koers gestegen met 7 procent.

Dat grootwarenhuisketens nu in het oog van de robot springen komt niet geheel als een verrassing. Die lijkt daarmee volop te gaan voor de rotatie naar waardeaandelen. Bij een economische heropleving en een stijgende rente zijn dergelijke aandelen interessanter dan groei- en techaandelen.

Het fonds heeft deze maand ook het softwarebedrijf ServiceNow toegevoegd aan de portefeuille. Het gewicht binnen de portefeuille bedraagt 2,69 procent, net iets minder dan Target. Sinds de start van deze maand is het aandeel van het bedrijf al gestegen met 10 procent. Autodesk is nog zo’n sofwarebedrijf dat sinds deze maand in de portefeuille van AMOM zit. De robot heeft 2,16 procent van het fondsenkapitaal in dat aandeel belegd.

Ook Monster Beverage is een nieuweling. De aandelen van de producent van energiedranken maken net geen 2 procent van de portefeuille uit. Sinds de start van april is het aandeel al 5 procent hoger geschoten.

O’Reilly Auto Parts vervolledigt de top 5 voor deze maand en vertegenwoordigt 1,8 procent van de portfeuille. De robot lijkt ook met dit aandeel in te spelen op de heropleving van de economie. Het aandeel is sinds de start van het nieuwe jaar 13 procent meer waard.

Is de robot te vertrouwen?

Het valt moeilijk te voorspellen in welke mate de robot betrouwbaar is. Als we kijken naar een aantal aandelen die uit het fonds zijn verwijderd, zien we dat sommigen al mooi hebben gepresteerd in april. Nvidia is één van de aandelen die de robot uit de ETF heeft verwijderd. Het aandeel van de producent van computerhardware is tussen 31 maart en 13 april gestegen met 15,5 procent.

Hetzelfde geldt voor de aandelen van KLA Corporation en Zebra Technologies. Die aandelen werden eind vorige maand verwijderd uit de portefeuille, maar de koersen zijn sindsdien wel gestegen met respectievelijk 4,2 en 4 procent.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20