Beurswaarde Tesla is op vier weken met 28 procent gezakt: wat is er aan de hand?

Tesla, de producent van elektrische wagens, heeft het de afgelopen weken zwaar te verduren gekregen. De beurskoers is op vier weken tijd gedaald van ruim 870 dollar naar 620 dollar. Dat is een verlies van 28 procent.

Bij de start van het nieuwe jaar zag de toekomst er nochtans rooskleurig uit voor de producent van elektrische wagens. Op het hoogtepunt in januari was een aandeel van Tesla 883 dollar waard, een recordhoogte voor het bedrijf. De marktwaarde klokte toen af op 800 miljard dollar. Donderdagavond na de sluiting van de Amerikaanse beurzen was de koers gedaald tot 620 dollar.

Toenemende concurrentie

De daling is volgens analisten onder meer het gevolg van de toenemende concurrentie op de markt van elektrische wagens. Meer en meer traditionele autoproducenten, waaronder General Motors en Volkswagen, spitsen zich toe op elektrische wagens.

Daarenboven krijgt Tesla af te rekenen met nieuwbakken concurrenten in China, Tesla’s grootste overzeese markt. In het Aziatische land werken onder meer Nio, Li Motors en Xpeng aan groene wagens. Lagere prijzen, betere klantenservice en stimuleringsmaatregelen van de overheid behoren tot de belangrijkste redenen waarom consumenten lokale merken verkiezen boven Tesla.

Tesla reageerde vorig jaar op de toenemende Chinese concurrentie met een prijsdaling voor de Model 3, een van de populairste wagens van het bedrijf. De wagenproducent zag zich eerder dit jaar genoodzaakt om hetzelfde te doen in Japan om de vraag aan te zwengelen. De prijs werd toen verlaagd met maar liefst 24 procent.

Prominente beleggers haken af

De alarmerende verkoopvooruitzichten en de vrees voor een zeepbel jagen investeerders weg. waaronder zij die ooit het bedrijf van Elon Musk op handen hebben gedragen. Zo liet miljonair Ron Baron donderdag weten dat hij de afgelopen zes maanden maar liefst 1,7 miljoen aandelen van Tesla van de hand heeft gedaan. Die zaten in zijn fonds Baron Capitol. Het fonds hield op 28 februari meer dan 6,1 miljoen aandelen van Tesla aan. In december ging hij er nog van uit dat de koers zou stijgen tot 2.000 dollar.

De welgekende belegger Michael Burry zei afgelopen woensdag dat Volkswagen de strijd om de elektrische wagens zal winnen. ‘Beleggers onderschatten de omvang, schaal, merken, slagkracht en middelen van Volkswagen’, aldus de belegger. Burry heeft overigens een shortpositie in Tesla. In januari zei hij dat hij een een koersimplosie verwacht van maar liefst 90 procent.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20