Amerikaanse toezichthouder start nieuw onderzoek naar ‘autopilot’ van Tesla

De Amerikaanse toezichthouder voor de verkeersveiligheid (NHTSA) is een nieuw onderzoek gestart naar de ‘autopilot’ van Tesla.

De autoriteit verwijst naar een reeks van ongevallen in de Verenigde Staten – elf tussen januari 2018 en juli 2021- waarbij de automatische piloot van Tesla tegen een geparkeerd voertuig van de hulpdiensten reed. Daarbij vielen volgens de NHTSA 17 gewonden en één dode.

Tesla zelf heeft altijd gewaarschuwd dat de autopilot slechts een hulpsysteem is voor de bestuurder, die steeds de handen aan het stuur moet houden. Maar in de praktijk zouden heel wat bestuurders het stuur toch loslaten.

De autofabrikant heeft al een veiligheidsmaatregel ingebouwd waarbij de software registreert of het stuur wordt vastgepakt, zoniet komt er een waarschuwingssignaal.

Het onderzoek van de NHTSA naar de autopilot van Tesla is niet het eerste: in 2016 gebeurde dat al eens na een dodelijk ongeval. Een bestuurder kwam toen met zijn wagen onder een overstekende vrachtwagen terecht. Uit dat onderzoek bleek toen dat de automatische piloot “correct functioneerde binnen zijn mogelijkheden”, maar dat de bestuurder er teveel op vertrouwde.

De recente botsingen met politie- en brandweervoertuigen vonden meestal in het donker plaats, maar volgens de NHTSA waren de voertuigen zichtbaar, omdat hun zwaailicht opstond.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20