Topbelegger Carson Block onthult waarom hij nooit tegen Tesla zal wedden

Shortseller Carson Block, oprichter van de Amerikaanse investeringsfirma Muddy Waters, zal nooit speculeren tegen de neergang van de Tesla-koers óf tegen Elon Musk. Dat viel te lezen in een door Business Insider ingekeken brief aan beleggers. Het is des te interessanter omdat Block Tesla-CEO Musk in de loop der jaren herhaaldelijk publiekelijk heeft berispt voor het liegen tegen investeerders.

Waarom is dit belangrijk?

Beleggers die speculeren op een neergang van de Tesla-koers (shorters) halen altijd het beperkte schaalvoordeel bij de productie van (elektrische) wagens aan ten opzichte van zijn concurrenten. Toch slaagde het bedrijf erin om zijn marktkapitalisatie op te drijven tot ongeveer 715 miljard dollar. Dat zorgt ervoor dat het bedrijf over meer opties blijft beschikken dan velen verwachtten.

Hoewel Block Musk dus publiekelijk heeft bekritiseerd voor het verkopen van onzin om zijn product te prijzen, is hij tot het besef gekomen dat “een zekere mate van bullshit noodzakelijk is, zelfs wenselijk in het leven,” aldus de brief.

“Al die jaren van liegen (bijv. “financiering veiliggesteld“), oorlogen met shortsellers waarvan we aannamen dat ze alleen werden gedreven door zijn (Musks, red.) pathologische narcisme, en het overtreden van regels die hij onhandig vond – en toch is Tesla’s marktkapitalisatie fors uitgebreid. Met een onderneming van plusminus 700 miljard dollar heeft Tesla een veel hoger basiskapitaal dan welke concurrent ook,” legde Block uit.

Out of the money putpositie

Block had vroeger een “out of the money put”-positie in Tesla, gefinancierd met coupons van Tesla-obligaties die hij had gekocht. Maar de handel ging in 2019 naar de vaantjes nadat Musk “de vereiste konijnen uit de hoed toverde,” zei Block.

 • Out of the money is een term die wordt gebruikt in de handel van opties.
  • Een optie is een recht om binnen een afgesproken periode een bepaald goed te kopen of te verkopen, vaak voor een vastgestelde prijs.
  • De term refereert aan de prijs van de onderliggende waarde in verhouding tot de prijs waarvoor een optie kan worden gekocht of verkocht (de strike-prijs).
   • Out of the money wordt gebruikt wanneer een optie de strike-prijs nog niet heeft gehaald.
   • Als de optie een call is – een gok dat de prijs van de waarde zal toenemen, gelijk aan long gaan of kopen – betekent out of the money dat de prijs van de waarde nog steeds onder de strike-prijs ligt.
   • Als het een put is – een gok dat de prijs van een waarde zal zakken, gelijk aan shorten of verkopen – zal de optie out of the money zijn wanneer de prijs van het bezit boven de strike-prijs ligt.

“Fragiele marktwaardering”

Omdat sommige shortsellers nog steeds geloven dat de realiteit de fragiele marktwaardering van Tesla zal verbrijzelen, zou het bedrijf in feite geen probleem moeten hebben om vele miljarden op te halen voordat zijn waardering “ondermaats” wordt, aldus Block.

Maar dat is niet het geval voor andere elektrische-autobedrijven waar Block sceptisch tegenover staat, waaronder Lordstown Motors en Nikola. Block liet in de brief ook optekenen dat hij XL Fleet blijft shorten. Afsluitend: “De marktkapitalisatie, de glans, het elan van Elon, is er nog steeds.”

(jvdh)

Meer