‘The Big Short’-belegger Michael Burry gokt op de ondergang van Tesla en Ark Invest

Michael Burry verhoogt zijn shortpositie tegen Tesla en onthulde dat hij ook wedt tegen de indextracker van Cathie Woods Ark Invest.

Waarom is dit belangrijk?

De legendarische Wall Street-belegger, die in 2005 voorspelde dat de Amerikaanse vastgoedmarkt een zeepbel was die uiteen zou spatten, gokt erop dat de koning van elektrische wagens zal vallen en het tech-investeringsfonds van Cathie Wood zal falen. Hij is er zo van overtuigd dat hij zijn shortposities enkel optrekt.

Michael Burry, een uitgekiende belegger en de beheerder van het fonds Scion Asset Management, onderhoudt een shortpositie tegen 1,1 miljoen aandelen van Tesla. Dat zijn er zeker 300.000 meer dan de man voorheen onthulde. Scion gokt ook tegen 235.500 aandelen op de ondergang van Cathie Woods Ark Innovation ETF. Zo’n ETF is een passief beheerd beleggingsfonds, ofwel een indextracker.

Vanwaar deze bijzonder bearish attitude van de superbelegger? Burry beschuldigt Musk ervan dat de elektrische autoproducent Tesla “te veel belooft en te weinig oplevert”. Daarbij denkt Burry dat de marktwaarde van Tesla niet duurzaam is en de aandelenkoers onvermijdelijks zal instorten. De aandelen van Tesla zijn sinds begin 2020 echter verzevenvoudigd in waarde.

“Beloften van Wood zullen nooit uitkomen”

We weten nu ook dat Burry sinds 30 juni gokt tegen een ETF van Ark Innovation, het belangrijkste beleggingsfonds van superinvesteerder Cathie Wood. Dat fonds is sinds 2020 verdubbeld in waarde en onderhoudt aandelen van Zoom, cryptobeurs Coinbase, Shopify en … Tesla.

Door de shortpositie die Scion volhoudt, kan het fonds aandelen van Tesla en Ark verkopen aan de uitoefenprijs voordat opties op aandelen expireren. Een uitoefenprijs is de van tevoren overeengekomen prijs waarvoor een koper een calloptie kan aankopen en een verkoper die optie moet verkopen. Als de aandelen van de bedrijven onder de uitoefenprijs zakken, kan Scion via zijn shortpositie aandelen verkopen voor woekerwinsten.

Burry tweette in februari nog dat Woods beloften van een ongeziene groei binnen opkomende technologische sectoren nooit zullen uitkomen. Hij verwees hierbij naar het Manhattan Fund van Gerald Tsai, een beleggingsfonds dat agressief speculeerde op de aandelenmarkt en in 1969 meer dan 90 procent van zijn marktwaarde verloor na een beurscrash.

Andere investeringen van Burry

Wat voert Burry nog allemaal in zijn schild? Vorig kwartaal kocht Scion aandelen van Discovery aan en plaatste het fonds stierse callopties voor aandelen van Walmart, Cardinal Health en farmabedrijf McKesson.

Het fonds dumpte aandelen in Occidental Petroleum, mediaconglomeraat Meredith en biotechnologiebedrijf Zymeworks.

(am)

Lees ook: “The Big Short”-belegger Michael Burry voorspelt financiële crisis: Amerikaanse investeerders lenen recordbedragen

Meer