Wat is een ETF voor cryptomunten en waarom zijn ze interessant voor beleggers?

Elke dag is er wel een aanvraag bij de Amerikaanse beurswaakhond om een Bitcoin-ETF, of beleggingsfonds voor een nieuwe crypto-ETF, op te richten. Maar wat is zo’n ETF eigenlijk, en wat kunnen ze u als belegger bieden?

ETF staat voor ‘exchange-traded fund’. Het zijn beleggingsfondsen op de beurs die een index nauwkeurig volgen via handelscomputers om zo betere resultaten te behalen. Daarom worden ETF’s ook benoemd als indextrackers.

Zo’n aandelenindex is het ruwe gemiddelde van een aantal belangrijke aandelen op een markt. In België is de leidende aandelenindex de Bel20, waarin de twintig grootste Belgische bedrijven genoteerd staan. In de Verenigde Staten (VS) maakt men vaak gebruik van de S&P 500, die de 500 grootste Amerikaanse bedrijven oplijst.

Het grote verschil met traditionele beleggingsfondsen is dat ETF’s autonoom bestuurd worden via software. Ze kunnen zo een beursindex of koers van een aandeel bijzonder nauwkeurig volgen en sneller geïnformeerde beslissingen maken om te investeren.

Beleggen volgens een index, ofwel passief beleggen, baseert zich op de filosofie dat actief beheerde beleggingsfondsen nooit de index voorbij zullen streven. Vandaar dat men zich beter vastpint op de index, redeneren beheerders van ETF’s.

Hoe werkt een ETF voor cryptomunten?

Een ETF voor cryptovaluta werkt eigenlijk net hetzelfde als een ETF voor de beurs. Alleen wordt er geen beursindex nagestreefd, maar de koers van bepaalde cryptomunten.

Door een gemiddelde te maken van de koers van enkele belangrijke cryptomunten kan de handelscomputer van zo’n ETF pijlsnel cryptomunten aankopen of dumpen, om zo rendementen te genereren voor beleggers. ETF’s hebben hier wellicht een voordeel op traditionele beleggingsfondsen, omdat de cryptomarkt een stuk sneller beweegt dan de aandelenmarkt en bovendien nooit slaapt.

ETF’s zouden bovendien voor de gemiddelde belegger een goede toegangspoort tot cryptomunten zijn. Door te vertrouwen op een index kan een stuk van de volatiliteit van zo’n munten mogelijk worden weggenomen.

Waar zijn ETF’s voor cryptomunten beschikbaar?

Canada was het eerste land dat een Bitcoin-ETF goedkeurde. Na enkele maanden beheerde dat fonds al een miljard dollar in activa. Ondertussen draait er ook een ETF die de koers van Ethereum volgt op de beurs van Toronto.

Chili, Australië, Japan, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten willen ook dit jaar nog verschillende ETF’s lanceren.

In Europa zijn er al zeker veertien indexfondsen voor cryptomunten. De grootste en oudste daarvan is de Bitcointracker van Coinshares.

Het blijft wachten op een ETF in de VS. De Amerikaanse beurswaakhond heeft tot op de dag van vandaag nog geen enkele crypto-ETF goedgekeurd. Maar met een toenemende interesse van Wall Street in cryptomunten zou dat dit jaar nog kunnen veranderen. (am)

Dit artikel kadert in een artikelenreeks die alle weetjes over de cryptomarkt poogt te verzamelen: Crypto 101. Houd onze website dus zeker in de gaten voor toekomstige stukken!

Eerder verschenen in deze reeks:

Meer