Musk heeft veel te melden over robotaxi Tesla: “Goedkoper dan een busticket”

Tijdens de conference call na de publicatie van Tesla’s resultaten over het eerste kwartaal, had Elon Musk verschillende zaken te melden over de langverwachte robotaxi die zijn teams aan het ontwikkelen zijn. Volgens hem zal de zeer geavanceerde autonomie van het voertuig niet zijn enige troef zijn.

Op woensdagavond maakte Tesla zijn resultaten voor het eerste kwartaal van het jaar bekend. Met een omzet van bijna 18,8 miljard dollar overtrof de verkoop de ramingen, die 17,9 miljard dollar bedroegen. Wat de winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen (EBITDA) betreft, kwam Tesla uit op 5,02 miljard dollar.

Door de sterke prestaties is het aandeel van het bedrijf van Elon Musk donderdag gestegen met 2,6 procent. Voorbeurs was er wel nog sprake van een stijging van 7 procent.

Presentatie over jaar, start massaproductie over twee

Na de bekendmaking van de resultaten gaf Elon Musk zijn traditionele conference call. Dit was voor hem de gelegenheid om wat vooruit te blikken op de komst van Tesla’s robotaxi, een model waar een waas van mysterie rond hangt.

Eerst gaf de Tesla-chef details over het tijdschema. Tot nu toe hadden de gespecialiseerde media geschat dat het voertuig tegen 2024 klaar zou kunnen zijn. Musk bevestigde dit; de bevlogen techondernemer meldde dat Tesla dan plant om met de massaproductie te beginnen.

Wat de presentatie van de robotaxi betreft, die zal “waarschijnlijk” volgend jaar plaatsvinden, schrijft Electrek.

Betaalbare dienst

Musk legde ook uit wat iedereen al wist: de robotaxi zal geen stuur of pedalen hebben. Het zal daarom “sterk geoptimaliseerd zijn voor autonomie”, opperde de centimiljardair.

Er bestaat weinig twijfel over dat Tesla-fans massaal op het voertuig af zullen komen zodra het beschikbaar is. ‘Gewone’ nieuwsgierigen ook, want de reputatie van het bedrijf en de innovatieve ervaring die het zal bieden, zijn twee sterke lokkertjes.

Maar Musk is niet van plan om alleen op deze attracties te vertrouwen. Hij wil ook dat de dienst betaalbaar is. Tesla begeeft zich hiermee op onbekend terrein, aangezien de prijs van z’n goedkoopste model schommelt tussen de 35.000 en 40.000 dollar – afhankelijk van de opties. Maar: de robotaxi is “fundamenteel geoptimaliseerd om de laagst mogelijke kosten per mijl of kilometer te bereiken”, verzekerde Musk.

De rijkste man ter wereld voegde eraan toe dat de robotaxi per mijl minder zal kosten dan een busticket. Meer zei hij niet, maar, zo stipt nieuwssite Frandroid aan; in 2019 had hij nog een prijs van 18 cent per mijl (1,6 kilometer) voorgesteld.

Omwille van deze factoren zei Musk dat hij erop rekende dat zijn robotaxi een van Tesla’s “groeimotoren” zou worden. Eerder deze week schatte de gerenommeerde investeerder Cathie Wood dat de autonome taxidienst het aandeel van Tesla tegen 2026 zou kunnen verviervoudigen.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20