Cathie Wood kijkt in haar glazen bol voor Tesla: een zelfrijdende taxidienst en aandelenkoers verviervoudigt tegen 2026

Via haar investeringsmaatschappij Ark Invest zet Cathie Wood in op de technologieën van morgen. Ze ziet de koers van Tesla verviervoudigen tegen 2026, dankzij een zelfrijdende taxidienst die het merk al in 2024 zou kunnen lanceren.

De bekende investeerder Cathie Wood is al lange tijd een grote fan van Tesla. Ze heeft al vaker haar vertrouwen getoond in de “disruptieve” kracht van de producent van elektrische auto’s (EV’s) en voorspelt dat de koers van de Tesla-aandelen de komende jaren sterk zullen stijgen. Dankzij de introductie van een systeem van zelfrijdende taxi’s zou de koers van Tesla kunnen verviervoudigen tegen 2026, om zo tot 4.600 dollar te bereiken, schrijft haar investeringsbedrijf Ark Invest. In het slechtste geval, wordt een waarde van 2.600 verwacht, dat is bijna het drievoud van de huidige waarde. 

Die waardevermeerdering hangt af van Tesla’s vermogen om zo’n autonome taxidienst te ontwikkelen. Die kan op een gelijkaardige manier als Uber georganiseerd worden, stelt Ark Invest voor. In 2026 zou het netwerk Tesla in het beste geval 486 miljard dollar opleveren, in het slechtste geval 51 miljard dollar. Van de totale waardering van Tesla in 2026, zou deze dienst 60 procent vertegenwoordigen.

2021 was het beste verkoopjaar voor Tesla. Het bedrijf van Elon Musk produceerde bijna een miljoen elektrische auto’s en verdiende daarmee 54 miljard dollar.

Tesla heeft het laatste stadium van volledig autonoom rijden nog niet bereikt. Er worden nog steeds veel fouten gemaakt, en de bestuurders moeten regelmatig ingrijpen. Die tegenvallers ontmoedigen Wood niet: op middellange termijn ziet ze grote ontwikkelingen voor artificiële intelligentie. De taxidienst van Tesla zou volgens haar voorspellingen ten vroegste in 2024 en ten laatste in 2026 gelanceerd worden. 

Het beste (of enige goede) aandeel in de portefeuille van Ark

Tesla-aandelen zijn de topholdings in de verschillende portefeuilles van Ark, dat blijkt uit een analyse van Markets Insider. Het bedrijf heeft 1,43 miljard dollar in Tesla-aandelen. Tot dusver in 2021 is de Ark Innovation ETF, het grootste fonds van het bedrijf, gedaald, na een winst van 150 procent in 2020. In 2021 is Tesla het enige aandeel in die ETF dat niet in het rood eindigde. Tesla-aandelen vertegenwoordigen zo’n 10 procent van het fonds.

De schatting van Woods bedrijf is enorm optimistisch. Zelfs nog optimistischer dan een eerdere schatting, waar werd uitgegaan van een stijging van het aandeel tot 3.000 dollar in 2025. Voor Ark is de schatting echter nogal “conservatief”. “We gaan ervan uit dat Tesla-aandelen in 2026 eerder als een volwassen bedrijf dan als een snelgroeiend bedrijf zullen worden verhandeld”, legt Tasha Keeney, een analist van Ark Invest, uit in het artikel dat op de website van het bedrijf is gepubliceerd.

Niet alle beleggers denken er echter hetzelfde over. David Trainer van investeringsonderzoeksbureau New Constructs ziet de koers van het aandeel dalen tot 200 of zelfs 150 dollar, aldus Bloomberg. “Tesla had korte tijd het voordeel van de pionier te zijn, maar dat is niet langer het geval en er zijn heel wat andere EV’s op de weg die elkaar hevig beconcurreren”, analyseert hij. “Naar mijn mening gooit Cathie Wood met woorden die aantrekkelijk of interessant kunnen zijn, glimmende en glinsterende dingen voor nietsvermoedende investeerders, terwijl ze niet echt begrijpen waar Tesla gepositioneerd is ten opzichte van de concurrentie.”

Is Cathie Wood te optimistisch of zijn haar critici te pessimistisch? Met haar gedrevenheid om de technologieaandelen en ‘ontwrichtende’ innovaties van morgen te vinden, zullen we zeker nog veel van Wood horen, net als Tesla.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20