Hedgefondsmanager: vlaggenschipfonds van sterbelegger Cathie Wood “mogelijke tijdbom”

Ark Invest, het vlaggenschipfonds van sterbelegger Cathie Wood, zit dit jaar in zwaar weer. En volgens hedgefondsmanager David Neuhauser, oprichter en beleggingsstrateeg van Livermore Partners, zal het nog een tijdje die dalende lijn aanhouden. Tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC zei Neuhauser dat Ark het “gezicht zal worden voor alle dingen in de huidige cyclus waarin je niet had moeten investeren”.

Waarom is dit belangrijk?

Ark Invest (ARKK) kende vorig jaar een boerenjaar op de beurs. Maar: what goes up, must come down.

ARKK’s fantastische prestatie vorig jaar werd aangewakkerd door de coronapandemie, aldus CNBC. Maar recent zijn de prestaties minder rooskleurig. Het fonds is tot nu toe met meer dan 12 procent gedaald in 2022, en is ongeveer 45 procent gedaald ten opzichte van de all-time high in februari 2021.

De kritische Neuhauser, die vorig jaar short ging in Ark, stelt dat veel aandelen in het fonds overgewaardeerd zijn en “mogelijk een tijdbom kunnen zijn wanneer die sectoren een zekere mate van een neergang zien.” Drie voorbeelden van aandelen in het fonds die het niet goed doen, zijn die van streamingbedrijven Zoom Video, Roku en Teladoc Health.

Neuhauser stipte aan dat hij de shortpositie van Livermore Partners in ARKK had gesloten. Een daling van 20 procent is genoeg geweest om “de winsten vast te zetten”. Maar hij sluit niet uit dat hij in de toekomst weer short gaat in de indextracker. 

Irrationeel

Omdat er een verkoop van tech-aandelen plaatsvond begin dit jaar, opperde Wood dat de markten zich – even – irrationeel gedroegen. Ze voegde er echter aan toe dat ze snel een stabilisatie op gang zag komen in het nieuwe winstseizoen.

Neuhauser denkt echter dat Wood het fout heeft. De pandemie was een “perfecte storm” voor Woods stijl van beleggen, betoogde Neuhauser, maar nu lopen de economische maatregelen ten gevolge ervan ten einde. Zo hebben in 2021 en 2020 centrale banken economieën ondersteund met een ruim monetair beleid. Dit heeft vooral de zogenaamde “groeiaandelen” gestimuleerd, omdat het lossere beleid het voor deze bedrijven goedkoper heeft gemaakt om schulden aan te houden en af te lossen.

Lagerenteomgeving

Nu heeft de Federal Reserve, koepel van Amerikaanse centrale banken, gesteld dat een strakker monetair beleid nodig zal zijn om de inflatie onder controle te houden. Zo opperde Fed-voorzitter Jerome Powell vorige week nog dat hij dit jaar renteverhogingen verwacht.

“Sommige (van ARKK’s holdings) zijn zeer sterke bedrijven, zoals Paypal, Square en Tesla, die enorm zijn gegroeid” zei Neuhauser. “Maar het duurzaamheidspad en de waarderingen zijn altijd een zorg geweest omdat het gevoed werd door een lagerenteomgeving.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20