Cathie Wood: “Apple had Tesla moeten kopen. We zijn blij dat ze dat niet hebben gedaan”

De mediagenieke belegger Cathie Wood beweerde op zakenzender CNBC dat Apple de markt voor bestuurderloze wagens op een bepaald moment maar voor het grijpen had. Apple had alleen Tesla moeten kopen toen het de kans had; tijdens de problematische productiefase van Model 3.

“We houden Apple nu al jaren heel goed in de gaten. Want wat is een autonoom voertuig? Het is het ultieme mobiele apparaat”, zei de gerenommeerde tech-investeerder in een breedvoerig interview.

Het Apple-aandeel bereikte vorige vrijdag zijn hoogste koers ooit en steeg maandag opnieuw tot boven de 2,5 biljoen dollar in marktwaarde. Dit volgde op het rapport van persagentschap Bloomberg vorige week over plannen van de techgigant om zijn zelfrijdende auto sneller te lanceren.

Verloop van managers

“Dit is heel hard werken – en met al het verloop van managers zouden we verbaasd zijn als ze het zo snel voor elkaar krijgen”, zei Wood, verwijzend naar een Bloomberg-rapport over het vertrek van drie topmanagers bij Apple’s autonome eenheid. In 2018 lokte Apple Doug Field, toen Tesla’s senior VP of engineering, terug naar het bedrijf waar hij eerder had gewerkt. Apple nam ook talloze andere voormalige Tesla-medewerkers in dienst.

Wood – al heel lang Tesla-stier en Musk-adept – vervolgde: “Dit had Apple’s markt moeten zijn. Apple had Tesla moeten kopen, eigenlijk toen ze de kans kregen. We zijn blij dat ze dat niet hebben gedaan.”

Geweigerde ontmoeting

Musk bracht in een tweet in december vorig jaar aan het licht dat hij “tijdens de donkerste dagen voor het Model 3-programma” om een ontmoeting had gevraagd met Apple-CEO Tim Cook. Het gesprek zou over de mogelijkheid om Tesla te verkopen “(voor 1/10 van onze huidige waarde)” gaan. Musk zei dat Cook “de ontmoeting weigerde.”

De eerste Model 3’s, een minder dure EV-sedan gericht op de gewone autokoper, werden al in 2017 geleverd. Maar: het verhogen van de productie om aan de vraag te voldoen was problematisch. In 2018 tweette Musk dat de auto-industrie een “hel” was en dat hij in de fabriek sliep om de problemen te proberen oplossen.

“Niets verkeerds” aan Musks aandelenverkoop

Die toewijding heeft Musk geen windeieren gelegd: Tesla is intussen toegetreden tot de club van bedrijven waarvan de marktkapitalisatie meer dan 1 biljoen dollar bedraagt. En Musk, de grootste aandeelhouder in het EV-bedrijf, heeft intussen miljarden dollars van zijn winst verzilverd.

Wood betoogde nog dat ze “niets verkeerds” ziet in Musks aandelenverkoop, het nemen van winst en het betalen van miljarden dollars aan belastingrekeningen in verband met de toekenning van aandelenopties.

Documenten van een financiële waakhond toonden dinsdag aan dat Musk opties uitoefende om 2,15 miljoen aandelen Tesla te kopen en 934.091 aandelen heeft verkocht ter waarde van iets meer dan 1 miljard dollar. Sinds zijn beruchte Twitter-poll op 6 november, waarin hij vroeg of hij aandelen moest verkopen, heeft Musk 9,2 miljoen aandelen met een waarde van 9,9 miljard dollar van de hand gedaan.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20