Elon Musk deed voor 5 miljard dollar Tesla-aandelen van de hand; nam beslissing om te verkopen al voor zijn Twitter-poll

Tesla-topman Elon Musk verkocht in totaal 5 miljard dollar aan aandelen van zijn elektrische wagenbedrijf, volgens recent ingediende financiële documenten. Eind vorige week vroeg hij zijn Twitter-volgers of hij al dan niet 10 procent van zijn aandelen moest verkopen. 58 procent van de 3,5 miljoen stemmers vond dat hij dat moest doen.

Uit documenten die woensdag werden ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt nu dat Musk, ’s werelds rijkste man, maandag ongeveer 930.000 aandelen verkocht heeft, ter waarde van 1,1 miljard dollar (960 miljoen euro). Hij gebruikte de verkoop “om te voldoen aan zijn belastingverplichtingen”. De verkoop van 3,6 miljoen aandelen, met een waarde van ongeveer 4 miljard dollar (een kleine 3,5 miljard euro), vond later deze week plaats.

Uit dat document blijkt verder dat Musk de verkoopsprocedure van de 930.000 aandelen al op 14 september had opgestart, en dus weken voor hij op Twitter de vraag stelde. De documenten werpen geen licht op de vraag of Musks Twitter-poll in het weekend enige invloed heeft gehad op zijn beslissing om de verdere transacties uit te voeren – of dat hij zal blijven verkopen tot hij de drempel van 10 procent heeft gehaald. Om dat te bereiken, zou hij zich moeten ontdoen van ruwweg 17 miljoen aandelen, en zelfs meer als hij ook uitoefenbare opties meerekent in zijn totale bezit.

Aan lagere prijs verkocht dan voor tweet

Musk verkocht de aandelen tegen een gemiddelde prijs van ongeveer 1.170 dollar, waarmee hij een koersstijging van bijna 180 procent in het afgelopen jaar incasseerde. Het is pas de derde keer dat Musk aandelen van het bedrijf heeft verkocht sinds Tesla in 2010 naar de beurs ging op de Nasdaq, en het is zijn grootste transactie.

Het Tesla-aandeel ging maandag en dinsdag hard onderuit op Wall Street, maar kon woensdag een deel van dat verlies goedmaken. De aandelen zijn dus maandag verkocht aan een lagere prijs dan wanneer Musk dat voor zijn tweet gedaan zou hebben, weet persbureau Belga.

Legendarische belegger Michael Burry suggereerde dat Musk wellicht de aandelen wilde verkopen om persoonlijke schulden af te lossen. Hij merkte op Twitter dat Musk 88 miljoen Tesla-aandelen in onderpand heeft gegeven voor persoonlijke leningen die hij heeft afgesloten.

Crypto

In cryptokringen werd dan weer gespeculeerd dat Musk misschien een deel van dat geld in digitale activa ging steken, schrijft cryptonieuwssite Cointelegraph.

Zo raadde MicroStrategy-CEO Michael Saylor de excentrieke techmiljardair aan meer Bitcoin te kopen na de Twitter-poll: “Als het doel diversificatie is, is het een alternatieve strategie om te overwegen om de balans van TSLA om te zetten naar een Bitcoin Standard en 25 miljard dollar in BTC te kopen. Dat zou diversificatie, inflatiebescherming & meer rendement opleveren voor alle beleggers op een fiscaal efficiënte manier.” Hij deed dit voorstel voor het nieuws van de verkoop bekend raakte.

Volgens BitcoinTreasuries, een cryptodatasite, heeft Tesla momenteel 43.200 BTC in bezit met een geschatte waarde van 2,79 miljard dollar tegen de huidige prijzen.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20