‘The Big Short’-belegger Michael Burry denkt de echte reden te kennen waarom Elon Musk zijn Tesla-aandelen wil verkopen

De legendarische belegger Michael Burry liet deze week opnieuw van zich horen op Twitter, het socialemediaplatform waar hij een haat-liefdeverhouding mee heeft. Hij liet zijn licht schijnen over Elon Musks plotselinge interesse in de verkoop van zijn Tesla-aandelen. En hij sloeg (weer maar eens) alarm over gevaarlijke speculatie op de financiële markten.

“Met betrekking tot wat @elonmusk MOET verkopen wegens de voorgestelde belasting op ongerealiseerde winst, of om honger in de wereld op te lossen, of … tsja, er is ook de kwestie van het belastingvrije geld dat hij op 30 juni heeft opgenomen in de vorm van persoonlijke leningen, met 88,3 miljoen van zijn aandelen als onderpand” schreef Burry in een tweet, die werd opgemerkt door zakensite Business Insider.

De exegese van de tweet: Burry suggereert dat Musk wellicht aandelen Tesla wil verkopen om persoonlijke schulden af te lossen. Hij merkt op dat Musk 88 miljoen Tesla-aandelen in onderpand heeft gegeven voor persoonlijke leningen die hij heeft afgesloten.

Burry, die in 2005 de Amerikaanse kredietcrisis voorspelde en via shorting er een fortuin mee wist te verdienen, geldt als een gesel voor de crypto- en techwereld. Over de financiële vooruitzichten van met name Tesla is hij altijd heel kritisch geweest.

Schulden aflossen

Musk bood onlangs aan om voor 6 miljard dollar aan Tesla aandelen te verkopen als leidinggevende figuren van de VN hem konden uitleggen hoe met dat bedrag een einde kan gemaakt worden aan de honger in de wereld. De Tesla-CEO lanceerde daarna een Twitter-poll met de vraag of hij 10% van zijn aandelen moest verkopen – onder druk van Amerikaanse wetgevers die aandringen op een “miljardairsbelasting” die de ongerealiseerde aandelenwinsten van de ultrarijken zou aanpakken.

Burry’s tweet impliceerde dat dit misschien slechts excuses zijn.

De topbelegger tweette in augustus een link naar een registratiedocument van de SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder, waarin stond dat Musk op 30 juni ongeveer 88 miljoen aandelen, of 36% van zijn totale aandelenbezit, in onderpand had gegeven voor persoonlijke leningen.

Musk is volgens Burry dus niet van plan om aandelen te verkopen om miljoenen mensen te voeden, als reactie op een wetsvoorstel, of omdat hij een belastingaanslag van 10 miljard dollar kan krijgen als hij een heleboel aandelenopties verzilvert die in augustus 2022 aflopen. In plaats daarvan meent Burry dat Musk cash nodig heeft om leningen af te lossen die hij is aangegaan met zijn Tesla-aandelen als onderpand. Schulden dus.

50 miljard dollar verloren

Intussen heeft Musk deze week tot nu toe 50 miljard dollar verloren nadat de aandelen Tesla voor de tweede dag op rij een duikeling maakten.

Het is de grootste tweedaagse daling in de geschiedenis van de miljardairsindex van nieuwsdienst Bloomberg, en de grootste eendaagse daling na de duik van 36 miljard dollar van Jeff Bezos na zijn scheiding van MacKenzie Scott in 2019.

De malaise startte toen Musk zijn Twitter-volgers in het weekend vroeg of hij 10% van zijn belang in het bedrijf moest verkopen, gevolgd door het nieuws dat zijn broer Kimbal vlak voor de peiling aandelen verkocht. Als klap op de vuurpijl kwam dus die Michael Burry-tweet.

Tulpenmanie

De “schulden van Musk-theorie” was overigens niet het enige waarmee Burry zich liet opmerken op Twitter.

De investeerder, bekend van de bestseller en de Hollywoodfilm The Big Short en hoofd van Scion Asset Management, decoreerde zijn Twitter-profiel namelijk met een nieuwe headerafbeelding: “Satire op de tulpengekte”, een schilderij van Jan Brueghel de Jonge. Zijn keuze voor een schilderij dat de Nederlandse tulpenzeepbel in de jaren 1600 belachelijk maakt, was ongetwijfeld een waarschuwing voor de huidige marktmanie.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20