Elon Musk zet verkoopmarathon verder en doet bijna 1 miljoen aandelen van de hand

Elon Musk, CEO van Tesla, blijft sinds zijn poll op Twitter aandelen verkopen. Uit officiële documenten blijkt dat de miljardair bijna 1 miljoen aandelen heeft verkocht voor een slordige 1 miljard dollar.

Het begon allemaal met een ludieke actie van Musk. Via een poll op Twitter eerder deze maand vroeg hij aan zijn volgers op Twitter of hij 10 procent van zijn aandelen moest verkopen. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat er de “jongste maanden veel te doen was rond ongerealiseerde winsten die gebruikt worden om belastingen te ontwijken.”

Ruim 1 miljard dollar

Volgens het persagentschap Reuters heeft Musk deze keer welgeteld 934.091 aandelen verkocht. Die verkoop heeft hem 1,05 miljard dollar opgebracht. De topman oefende ook 2,15 miljoen aandelenopties uit en de verkopen werden gedaan om de belastingen in verband met die transactie te dekken. Hij moet belasting betalen over het verschil in de uitoefeningsprijs van de opties en de marktprijs van de aandelen.

Sinds zijn poll op Twitter heeft Musk al 9,2 miljoen aandelen verkocht. Dat heeft hem 9,9 miljard dollar opgeleverd. Musk is dan ook goed op weg om zijn belofte waar te maken. Hij moet in totaal 17 miljoen aandelen verkopen om aan de beloofde 10 procent te komen. Dat is ongeveer 1,7 procent van de uitstaande aandelen van het bedrijf.

Het aandeel van Tesla nam kort na de beslissing van Musks volgers een duik. Tussen 8 en 9 november zakte de koers met 12 procent tot 1.020 dollar. Intussen is de waarde van het aandeel opnieuw toegenomen en betaal je 1.110 dollar voor één aandeel van de producent van elektrische wagens.

Fiscale impact koers Tesla

Aangezien Musk belastingen moet betalen op het verschil tussen de uitoefeningsprijs van de opties en de marktprijs van de aandelen doet hij er dus voordeel bij als de koers daalt, merkt Wall Street Journal op. De nieuwssite voegt er aan toe dat dit ook een impact heeft op het belastingvoordeel dat Tesla krijgt voor de vergoedingen (lees: opties) die het betaalt aan Musk. Dat fiscaal voordeel vermindert als de aandelenkoers van Tesla daalt. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20