Autobouwer Tesla produceert bijna een miljoen wagens per jaar; verwacht dit jaar verdere groei met ruim 50 procent

Autobouwer Tesla heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 53,8 miljard dollar, tegenover 31,5 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De winst van de Amerikaanse constructeur van elektrische wagens liep daarbij op van 721 miljoen dollar naar 5,5 miljard dollar. Daarmee kon het bedrijf voor het tweede jaar in zijn geschiedenis een winst inschrijven.

In totaal leverde Tesla vorig jaar 936.000 wagens af. Dat betekende een stijging met 87 procent, ondanks de tekorten aan computerchips, die het herstel van de wereldwijde autosector het voorbije jaar hebben gehinderd.

Vraag en aanbod

“Tesla profiteerde, net zoals een groot aantal van zijn rivalen, van het onevenwicht tussen vraag en aanbod”, stippen analisten van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal aan. “Door de beperkte productiecapaciteit – te wijten aan een gebrekkige bevoorrading – waren vele autobouwers niet in staat om de vraag van de consument volledig in te vullen.”

“Daardoor liepen de prijzen van de auto’s verder op. Daarnaast haalde Tesla ook baten uit zijn interne software-expertise, waardoor de onderneming zich gemakkelijker aan het wereldwijde tekort aan halfgeleiders kon aanpassen. Toch was ook Tesla niet volledig immuun voor de problemen met de toeleveringsketen.”

Volgens analisten van Bank of America zullen autofabrikanten dit jaar in de Verenigde Staten naar verwachting meer dan twee dozijn nieuwe modellen van elektrische wagens lanceren. Er werd dan ook met nieuwsgierigheid uitgekeken naar de plannen van Tesla.

Maar Elon Musk, topman van Tesla, benadrukte dat het bedrijf dit jaar geen nieuwe modellen op de markt zal brengen. Wel wordt gehoopt volgend jaar de Cybertruck, Semi en Roadster te kunnen lanceren. Van een model tegen een prijs van 25.000 dollar, dat begin dit decennium door Musk ten laatste tegen eind volgend jaar was aangekondigd, is voorlopig geen sprake.

Zelfrijdend

Tesla voorspelde verder nog zijn leveringen dit jaar met meer dan 50 procent verder te kunnen opvoeren, ondanks de aanhoudende problemen met de toeleveringsketen. Dit betekent dat Tesla dit jaar een afzet van meer dan 1,4 miljoen wagens verwacht.

Dat doel is volgens de autobouwer ook met de huidige fabrieken in Fremont en Shanghai mogelijk. Verwacht wordt echter dat de nieuwe fabrieken in Berlijn en Austin dit jaar aan die productietoename eveneens een grotere bijdrage zullen leveren.

Elon Musk benadrukte verder nog te verwachten dat Tesla dit jaar ook volledig zelfrijdende wagens op de markt zal brengen. Momenteel moeten die auto’s nog altijd een menselijke begeleider hebben om eventueel in te grijpen wanneer er problemen zouden rijzen.

Musk stelde echter dat hij verbaasd zou zijn indien er dit jaar geen volledig zelfrijdende wagen, veiliger dan een voertuig met een menselijke bestuurder, wordt voorgesteld.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.