Autobouwer Tesla boekt nieuwe recordresultaten; miljardencompensatie voor topman Elon Musk

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nieuwe recordwinst laten optekenen. Dat positieve resultaat wordt gedragen door een sterke verkoop, ondanks de wereldwijde bevoorradingsproblemen waarmee de autosector werd geconfronteerd en de onderbreking van de productie in China wegens een heropstoot aan coronabesmettingen.

Door de sterke resultaten die het bedrijf kon laten optekenen, heeft topman Elon Musk recht op een aanzienlijke compensatie. Musk is momentaal al de rijkste man van de wereld.

Prijsstijgingen

Tesla boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 18,76 miljard dollar. Dat betekende een toename met 81 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei was onder meer een weerspiegeling van de prijsstijgingen die Tesla heeft doorgevoerd om de oplopende kosten voor lithium, nikkel, kobalt en andere grondstoffen te kunnen opvangen.

De autobouwer kon over de eerste drie maanden van dit jaar tevens een winst melden van 3,7 miljard dollar. Daarmee liet Tesla een nieuw record optekenen. Het vorige record dateert van het laatste kwartaal vorig jaar, toen een positief resultaat van 2,9 miljard dollar werd gemeld. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar was er nog sprake van een winst van 1,1 miljard dollar.

Eerder was al aangekondigd dat Tesla tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 310.000 wagens had afgeleverd. Ook dat betekende een nieuw record. Tegenover dezelfde periode vorig jaar was er sprake van een groei met 68 procent.

Het bedrijf had daarbij al aangegeven voor het hele jaar een verkoop van ongeveer 1,4 miljard wagens te verwachten. Dat zou een stijging met ongeveer 50 procent vertegenwoordigen tegenover vorig jaar.

Analisten stelden wel dat het voor Tesla mogelijk moeilijker zou zijn om later dit jaar dezelfde recordcijfers te blijven melden. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de kosten die het bedrijf diende te maken voor de opstart van zijn nieuwe gigafactory’s in Duitsland en Texas.

Daarnaast zal volgens de waarnemers ook rekening moeten worden gehouden met de stijgende grondstoffen en met de toegenomen concurrentie naarmate startups en traditionele autofabrikanten een grotere vloot elektrische modellen op de markt brengen.

Compensatie

Tesla meldde nog tijdens het eerste kwartaal van dit jaar per afgeleverde wagen een winst van 16.303 dollar te hebben geboekt. Dat betekende een stijging met meer dan 60 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf slaagde er ook in om voor een recordbedrag van 679 miljoen dollar emissierechten te kunnen verkopen aan sectorgenoten die onvoldoende milieuvriendelijke wagens aan de man konden brengen om aan de wettelijke uitstootnormen te voldoen. De verkoop van deze kredieten betekenen voor Tesla een zuivere winst.

Door het behalen van een aantal doelstellingen krijgt Elon Musk, topman van Tesla, recht op een nieuwe compensatie van 23 miljard dollar. Musk ontvangt bij Tesla geen salaris.

Het bedrijf meldde verder nog dat in de fabriek in Shanghai de productie opnieuw gedeeltelijk is opgestart, maar voegde eraan de situatie op de voet op te volgen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20