Elon Musk: “Kosten lithium zodanig hoog dat we met Tesla misschien die sector moeten betreden”

Tesla-baas Elon Musk overweegt om met zijn bedrijf zelf lithium te winnen en te verwerken. Hij lanceerde deze opvallende boodschap via Twitter. Volgens de centimiljardair is dit de enige manier om iets te doen aan de hoge prijs.

Net zoals bij tal van andere grondstoffen rijst de prijs van lithium de pan uit. Dit is een belangrijke metaal voor de productie van batterijen voor elektrische wagens. De hoge prijzen treffen dan ook de producenten van deze wagens diep in hun portefeuille. Via Twitter maakt Musk duidelijk dat hij geen plannen heeft om lijdzaam toe te kijken terwijl de prijzen hoge toppen scheren.

Fors hogere prijzen

Hij reageert op een tweet van World of Statistics waarin de organisatie de evolutie van de lithiumprijs deelt. Die tweet laat er alvast geen twijfel over bestaan: de prijs van lithium is het afgelopen decennium fors gestegen. In 2012 betaalde je 4.450 dollar voor een ton lithium. Vandaag is dat 78.032 dollar. Dat is ruim 17 keer meer. De prijs is gestegen onder meer omdat er de afgelopen jaren meer producenten van elektrische wagens zijn bijgekomen. Daarenboven zit de vraag naar elektrische wagens in de lift, waardoor er meer lithium nodig is.

Ondanks het feit dat lithium bijna overal ter wereld beschikbaar is, is 86 procent van de wereldwijde lithiumvoorraad afkomstig van drie landen, zijnde Australië, Chili en China. Die landen herbergen dan ook de grootste lithiumvoorraden.

“Er is geen tekort”

Volgens Musk is er hoe dan ook geen tekort aan lithium. “Het element kan je bijna overal ter wereld vinden, maar het tempo van de winning/raffinage ligt laag”, aldus de Tesla-baas. “Tesla moet zich misschien rechtstreeks gaan bezighouden met mijnbouw en raffinage, tenzij de kosten dalen.”

Lithium is zeer waardevol voor de producenten van elektrische wagens omdat het een zeer lichte metaal is. Daarenboven is de dichtheid van de metaal slechts de helft van die van water. Dat betekent dat lithiumbatterijen een hoge vermogen-gewichtsverhouding hebben, wat belangrijk is voor elektrische wagens.

Het is overigens niet de eerste keer dat Musk overweegt om zelf lithiium te gaan winnen. In 2020 verzekerde Tesla zich van zijn eigen rechten om lithium te winnen in Nevada, nadat een deal om een lithiummijnbouwbedrijf te kopen was mislukt. Dat meldde Fortune destijds.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20