Blik in de interne keuken van Tesla: twee e-mails die Elon Musk aan medewerkers stuurde

Zakensite CNBC heeft een paar e-mails in handen gekregen die Tesla-chef Elon Musk in de eerste week van oktober naar medewerkers van het bedrijf verstuurde.

Waarom is dit belangrijk?

Musk staat bekend om de spontane wijze waarop hij met de massa communiceert; dat weten we van Twitter. Ook de e-mails die hij naar alle Tesla-werknemers stuurt, zijn daar een mooi voorbeeld van. De epistels bieden meer inzicht in de wijze waarop de enigmatische business-mogul zijn onderneming runt.

In de eerste e-mail staat dat luisteren naar muziek op het werk met één oordopje uit om ook veiligheidsgerelateerde zaken te horen, oké is. De tweede e-mail is iets harder van toon. Deze herinnert werknemers eraan dat er slechts drie opties zijn wanneer CEO Musk instructies stuurt: uitleggen waarom hij het mis heeft, om verdere verduidelijking vragen, of de opdracht uitvoeren.

Discriminatoire werkomgeving

Op het moment van de eerste e-mail had Tesla net een recordlevering in het derde kwartaal aangekondigd, ondanks druk op de toeleveringsketen, met als meest ernstige voorbeeld het chiptekort. De elektrische voertuigen-bouwer had eindelijk de langverwachte “Full Self-Driving Beta”-knop vrijgegeven. Hiermee konden eigenaars van Tesla-auto’s zich aanmelden voor openbare weg-testen van pre-release bestuurdersassistentiesoftware.

En op 4 oktober verloor het bedrijf een grote zaak in een federale rechtbank in San Francisco. Een jury besloot toen dat Tesla een voormalige werknemer, Owen Diaz, ongeveer 137 miljoen dollar moest betalen. Diaz zou in een discriminatoire werkomgeving terechtgekomen zijn in Tesla’s autofabriek in Fremont, Californië.

Wie de baas is

Dit is wat Musk de werknemers op 3 en 4 oktober toezond.

De eerste ging over muziek op het werk.

Aan: Iedereen

Van: Elon Musk

Datum: Zondag 3 oktober [tijd bewerkt]

Onderwerp: Muziek in de Fabriek

Ik wil even zeggen dat ik een groot voorstander ben van muziek in de fabriek, net als van alle kleine dingen die het werk aangenamer maken.

Een medewerker stuurde me net een briefje met de vraag of we één oordopje voor muziek kunnen hebben, zodat het andere oor kan luisteren naar veiligheidsgerelateerde zaken. Dat lijkt me prima.
Ook omgevingsmuziek uit luidsprekers is prima, zolang de collega’s het maar eens zijn over de muziekkeuze.

Als er nog andere dingen zijn die volgens jou je dag zouden verbeteren, laat het me dan weten. Ik vind het heel belangrijk dat je er elke dag naar uitkijkt om naar je werk te komen!

De tweede herinnerde iedereen eraan wie de baas is.

Aan: Iedereen

Van: Elon Musk

Datum: Maandag 4 oktober [tijd bewerkt]

Onderwerp: Let op

Als er een e-mail van mij wordt verzonden met expliciete aanwijzingen, zijn er slechts drie acties toegestaan door managers.

1. E-mail me terug om uit te leggen waarom wat ik zei onjuist was. Soms zit ik er gewoon naast!

2. Vraag om verdere verduidelijking als wat ik zei dubbelzinnig was.

3. Voer de aanwijzingen uit.

Als niets van het bovenstaande wordt gedaan, zal die manager worden gevraagd om onmiddellijk ontslag te nemen.

Dank u,

Elon

Aandelenverkoop

CNBC heeft ook andere e-mails bekeken die Musk de afgelopen maanden heeft verzonden. Zo was er nog een mail waarin hij instemde met een bullish analisten-oproep in september. De oproep suggereerde dat Tesla-aandelen naar 3.000 dollar per aandeel kunnen gaan – als het bedrijf het goed uitvoert. Ook was er een oppeppende tekst bij voor werknemers die werken aan de nieuwe fabriek van het bedrijf in de buurt van Berlijn.

Musk heeft de voorbije weken voor bijna 10 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht. Legendarisch belegger Michael Burry speculeerde dat de verkoop te maken had met het aflossen van persoonlijke schulden. Misschien krijgen we ooit de mails te lezen aan Tesla-werknemers waarin de CEO zijn uitleg doet over de handel. Of misschien bestaan die niet, en blijft het enigma gehandhaafd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20