Elon Musk verkoopt nog meer aandelen

Tesla-baas Elon Musk heeft voor bijna 1 miljard dollar aan aandelen verkocht. Hij heeft dat gedaan om een fiscale bijdrage te leveren aan de staat. Hij moet immers belastingen betalen op de effecten die hij verkoopt. Musk heeft de afgelopen weken al meermaals op de verkoopknop gedrukt.

Musk heeft maandag enkele opties uitgeoefend zodat hij maar liefst 2,1 miljoen aandelen in handen kreeg. Het totaalpakket aandelen was maar liefst 2,2 miljard dollar waard. Daarvan heeft hij welgeteld 934.091 aandelen verkocht voor een totaalbedrag van 973 miljoen dollar, blijkt uit een document dat het bedrijf heeft ingediend bij de toezichthouder SEC.

Verkopen om belastingen te betalen

Musk heeft de afgelopen week ongeveer 8,2 miljoen Tesla-aandelen verkocht voor ongeveer 8,8 miljard dollar. Met die verkopen voldoet Musk aan bijna de helft van zijn belofte op Twitter om 10 procent van zijn belang in Tesla te verkopen. Het merendeel van zijn volgers had “ja” gestemd op de poll met de vraag of Musk een deel van zijn aandelen van de hand moest doen.

De topman van Tesla moet naar eigen zeggen aandelen verkopen om belastingen te betalen. Hij herhaalde eerder deze maand dat hij geen loon of andere voordelen krijgt voor het werk dat hij levert voor zijn bedrijf. Musk wordt uitbetaald in aandelen en opties. “Er wordt de laatste tijd veel gesproken over ongerealiseerde winsten als een middel om belasting te ontwijken, dus ik stel voor om 10 procent van mijn Tesla-aandelen te verkopen. Steunen jullie dit?”, liet Musk via Twitter weten toen hij zijn pol lanceerde.

Het is hoe dan ook een goed moment voor Musk om zijn aandelen van de hand te doen. Het aandeel van Tesla is sinds de start van dit jaar met zo’n 45 procent gestegen. In vergelijking met exact een jaar geleden noteert het aandeel zelfs bijna 140 procent hoger.

Belasting op latente winsten

In het Amerikaans Congres gaan er meer en meer stemmen op om de superrijken zwaarder te belasten door zich onder meer te richten op aandelen. Ron Wyden, de Democratische voorzitter van de Senaatscommissie Financiën, werkt aan een plan om latente winsten te belasten. Hij overweegt daarbij om ook de meerwaardebelasting op winsten te verhogen. Dat is twee keer slecht nieuws voor miljardairs, zoals Musk.

Als er zo’n aanpassing komt, moet de topman van Tesla twee keer meer belastingen betalen. Zo zal hij belastingen moeten betalen op de ongerealiseerde winsten en krijgt hij te maken met een belastingverhoging als hij zijn aandelen van de hand doet. Vraag blijft natuurlijk of de Republikeinen zo’n fiscale ingreep zullen toestaan.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20