De Twitter-luis in de pels van Elon Musk: ‘The Big Short’-belegger Michael Burry blijft met stekelige tweets strooien

De legendarische belegger Michael Burry liet vrijdag voor de tweede keer deze week van zich horen op Twitter. Weer was Tesla-baas Elon Musk het mikpunt van zijn azijn. Burry reageerde op een tweet van Musk over de succesvolle beursgang van Tesla-rivaal Rivian. Net als in zijn tweets eerder deze week suggereerde hij dat Musks boekhouding niet is wat ze lijkt.

Een hogere beurswaarde dan oude automakers Ford en General Motors, en dat zonder ooit op serieuze schaal auto’s te hebben geproduceerd. Rivian, een elektrische wagen-start-up, wist het te flikken. De Tesla-rivaal maakte woensdag een explosief debuut op Wall Street.

Musk reageerde op de succesvolle beursgang van zijn concurrent door te zeggen dat de “echte test” is of Rivian een hoge productie en break-even cashflow kan bereiken.

Maar Burry tweette hierop: “Nee, @elonmusk, de echte test is dat te bereiken zonder massale overheids- en elektriciteitssubsidies over de ruggen van belastingbetalers die uw auto’s niet bezitten.” Burry verwijderde de tweet later – iets wat intussen zijn handelsmerk is op Twitter.

Schulden

Het is niet de eerste keer deze week dat de Scion Asset Management-baas en ster van de bestseller “The Big Short” de Tesla-CEO heeft aangesproken op Twitter.

Het begon allemaal toen Musk zei dat hij 6 miljard dollar zou doneren aan de VN als die konden aantonen hoe ze met dat bedrag een einde gingen maken aan de honger in de wereld.

De techmiljardair lanceerde daarna een Twitter-poll met de vraag of hij 10% van zijn aandelen moest verkopen – onder druk van Amerikaanse wetgevers die aandringen op een “miljardairsbelasting” die de ongerealiseerde aandelenwinsten van de ultrarijken zou aanpakken. Het antwoord van zijn volgers was een volmondige ja, en sindsdien heeft hij voor ongeveer 5,7 miljard dollar aan Tesla-aandelen van de hand gedaan.

Op maandag suggereerde Burry de reden waarom de Tesla-CEO echt geïnteresseerd was in het verkopen van 6 miljard dollar aan aandelen in zijn bedrijf – en het had niets te maken met wereldhonger of belastingen. Burry linkte naar een document voor de financiële waakhond SEC waaruit bleek dat Musk vanaf 30 juni ongeveer 88 miljoen aandelen, of 36% van zijn totale belang in Tesla, had verpand als onderpand voor persoonlijke leningen. Burry denkt dat Musk cash nodig heeft om schulden af te lossen.

“Tesla zou met 90 procent kunnen kelderen”

In een andere tweet deze week zei Burry dat het aandeel van Tesla met 90% zou kunnen kelderen – zoals Amazon deed toen de befaamde dotcom-zeepbel uiteenspatte. “$AMZN daalde 2 decennia geleden met 95%, veranderde zijn hele biz, en bloeide veel later weer op”, schreef hij in de – intussen weer verwijderde – tweet.

Historische beurscrash

De Wall Street-legende waarschuwt al verschillende maanden dat er een historische beurscrash aankomt.

Als reflectie over het feit dat Rivian nu meer dan 100 miljard dollar waard is, somde hij volgende onrustwekkende signalen voor de gehele economie op:

  • Meer speculatie dan de jaren 1920.
  • Meer overwaardering dan in de jaren negentig.
  • Meer geopolitieke en economische onrust dan de jaren 1970.

Reële lonen gedaald

Voor de aanhoudende inflatie wijst hij onder meer de Fed, de koepel van Amerikaanse centrale banken, en de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, als schuldigen aan. Hij had ook nog volgende opmerking over de inflatie in zijn land:

“De Amerikaanse reële lonen – gecorrigeerd voor inflatie – zijn sinds 1 januari met 2,2% gedaald.

Dat lijkt het ENIGE echt betekenisvolle dat dit manische, manische jaar is gedaald.

Inflatie is een massieve regressieve taks. Vergeet dat nooit.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20