Elon Musk zeer hoopvol over hersenchips van Neuralink: “Een kans om verlamde mensen volledig doen herstellen”

Neuralink, het hersenchipbedrijf van Elon Musk, hoopt in 2022 zijn eerste microchips in mensen te implanteren. De eerste chips zullen worden ingebracht bij mensen die verlamd zijn door ernstige rugletsels. Musk gelooft dat Neuralink mensen volledig kan doen herstellen van verlamming.

“Een kans om mensen met rugletsels volledig te herstellen”

Musk richtte Neuralink op in 2016 met als doel het menselijk brein te “verbeteren”. Sindsdien werkt Neuralink aan de ontwikkeling van microchips die in de hersenen geïmplanteerd worden. Op die manier hoopt Musk neurologische aandoeningen te kunnen bestrijden, of mensen met rugletsels te helpen revalideren.

Tijdens een livestream van The Wall Street Journal gaf Musk een korte stand van zaken over enkele lopende projecten. Over Neuralink zegt hij in de loop van 2022 de eerste microchips in menselijke hersenen te willen implanteren. Dat is iets later dan oorspronkelijk gepland. In april maakte Neuralink zich namelijk sterk tegen het einde van 2021 een chip bij mensen te kunnen inbrengen. “Neuralink werkt zeer goed bij apen”, vertelt Musk. “We zijn volop aan het testen en merken dat het zeer veilig en betrouwbaar werkt en ook op een veilige manier kan verwijderd worden.”

Musk toont zich enorm hoopvol over de toepassingsmogelijkheden van de hersenchips: “Ik denk dat we met Neuralink de kans hebben om de volledige functionaliteit van het lichaam te herstellen bij iemand die een letsel heeft aan zijn ruggengraat.”

Wachten op goedkeuring

Het Neuralink-project werd echter vaak uitgesteld. Naast de foute inschatting om in 2021 de chips voor het eerst op mensen te testen, zei Musk in 2019 al dat de toepassing voor mensen er “snel zou komen”. Voorlopig blijft het echter bij tests op dieren. Dit jaar publiceerde Neuralink een filmpje hoe een aap via louter hersenactiviteit het videospelletje ‘Pong’ speelde dankzij de Neuralinkchip.

Musk geeft ook aan nog op goedkeuring te wachten van de FDA, de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond. “Ik verzeker dat onze veiligheidsstandaarden een stuk hoger liggen dan de vereisten van de FDA”, verzekert hij.

(lb)

Meer