Controversiële hersenchip van Elon Musk kan dit jaar nog ingebracht worden bij mensen

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk dat hersenchips produceert, verwacht dat het dit jaar nog chips zal kunnen inbrengen bij mensen. De technologie moet onder meer mensen met een beperking helpen om dagelijkse taken te doen.

Neuralink heeft vorige week een video vrijgegeven waarin te zien is hoe een aap, genaamd Pager, met behulp van een hersenchip een videospel speelt. In de video wordt uitgelegd hoe de technologie in de chip helpt om de gedachten van het dier te vertalen naar daadwerkelijke acties in het spel.

In de video wordt er ook meer uitleg gegeven over hoe de chip bij Pager werd geïnstalleerd. De onderzoekers hebben zes weken geleden BMI-chips in de twee hersenhelften geplaatst. Wetenschappers hebben met hun smartphone toegang tot die chips. ‘Het is zoals een bluetoothverbinding’, klinkt het in de video. Vorig jaar werden er ook al testen gedaan met varkens.

Hersenchip bij mensen

Het is geen publiekelijk geheim dat Musk diezelfde technologie wil inbrengen bij de mens. In februari liet de miljardair via Twitter al weten dat hij hoopt dit jaar nog chips te kunnen inbrengen bij mensen. ‘Neuralink werkt keihard aan de veiligheid van de implantaten en staat in nauw contact met de FDA (Food and Drug Administration nvdr.). Als alles goed gaat, kunnen we later dit jaar misschien de eerste proeven op mensen starten’, klonk het.

Eerder deze maand liet hij via hetzelfde platform weten dat de technologie mensen met een beperking zal helpen om dingen te doen die voorheen onmogelijk leken. ‘Neuralink zal iemand met verlamming in staat stellen een smartphone sneller met zijn geest te gebruiken dan iemand die duimen gebruikt’, aldus Musk. Voorts liet hij weten dat het apparaat vlak bij de schedel geïmplanteerd wordt en dat het draadloos zal opladen.

Na de release van de video heeft Musk een roadmap vrijgegeven waarin hij de ontwikkeling van de hersenchip voor mensen uit de doeken doet. Zo liggen er onder meer medische en militaire toepassingen op tafel. In dat laatste geval kunnen de chips militairen bijvoorbeeld helpen om drones met hun gedachten te besturen.

(lb)

Meer