Elon Musk stelt Gertrude voor: een varken met chip in hersenen

Techondernemer Elon Musk stelde vrijdagavond laat zijn prototype van een computerchip voor om een elektronische verbinding tot stand te brengen met de hersenen van mensen. Het varken Gertrude kreeg de primeur.

De Teslabaas richtte vier jaar geleden neurotechnologiebedrijf Neuralink op, met het ambitieuze doel hardware te ontwikkelen om het menselijk brein te verbeteren. Nu heeft hij een prototype klaar, in de vorm van een computerchip die een elektronische verbinding tot stand brengt met de hersenen van mensen. De eerste testen gebeuren op varkens.

Het prototype is ongeveer zo groot als een muntstuk en wordt in de schedel geplaatst. De chip kan via bluetooth informatie overbrengen tussen neuronen en een smartphone. Musk had plannen om dit jaar al de werking van zijn technologie op een proefpersoon te demonstreren, maar heeft daarvoor nog geen toestemming gekregen.

Neuralink

Videospelletjes via het brein

Op lange termijn zien Musk en Neuralink verschillende mogelijke toepassingen bij mensen. Van het behandelen van pijn, gezichtsstoornissen en ruggenmergletsels tot het overbruggen van beschadigd zenuwweefsel om iemand die verlamd is weer te kunnen doen stappen, of het bedienen van apparaten met de hersenen.

Musk, de miljardair die ook de topman is van het ruimtevaartbedrijf SpaceX, gelooft dat mensen in de toekomst hun hersenen aan computers zullen moeten koppelen om artificiële intelligentie te kunnen bijhouden. ‘Anders dreigen mensen het risico te lopen om door kunstmatige intelligentie als huisdieren behandeld te worden’, aldus Musk.

Meer