Binance-CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao pareert kritiek dat cryptobeurs “criminele Chinese entiteit” is

Cryptomiljardair Changpeng Zhao (CZ) heeft gereageerd op de claims van een aantal complottheoretici online. De Binance-critici in kwestie beweren dat zijn cryptobeurs een in China gevestigde “criminele entiteit” is die “in het geheim in de zak van de Chinese regering zit”.

De Chinees-Canadese CZ ontkent in een blogpost op de Binance-site ten stelligste dat zijn bedrijf nauwe banden zou hebben met China en de Chinese Communistische Partij (CCP). Om zijn pleidooi kracht bij te zetten, heeft hij het over enkele nare aanvaringen die hij zelf als ondernemer had met de Chinese autoriteiten.

Gevlucht naar Canada

Het gezin van CZ is, naar aanleiding van het drama op het Tiananmenplein, uit China gevlucht, vertelt de miljardair. Zo begon hij op zijn twaalfde een nieuw leven in Canada. De crypto-ondernemer zou echter in 2015 terugkeren naar zijn land van herkomst, en er een bedrijf oprichten.

Maar de communistische regering van China zorgde ervoor dat die ervaring erg bitter was.

“Twee jaar voor Binance richtte ik een bedrijf, Bijie Tech genaamd, op. Dat leverde exchange-as-a-service platforms aan andere beurzen. We kregen 30 klanten, en de zaken gingen goed (…) Helaas heeft de Chinese regering in maart 2017 al die beurzen gesloten. Al onze klanten gingen failliet.”

Verder: “De grootste uitdaging waar Binance vandaag voor staat, is dat wij (en elke andere offshore-beurs) in China als criminele entiteit zijn aangemerkt. Tegelijkertijd doen onze tegenstanders in het Westen alle mogelijke moeite om ons als een ‘Chinees bedrijf’ af te schilderen.”

Geheimzinnige medewerkster

CZ is van mening dat de complottheorieën gevoed worden door het feit dat hij, samen met enkele andere Binance-medewerkers, van Chinese origine is en de Han-etniciteit heeft. Daardoor is de crypto exchange “een gemakkelijk doelwit voor speciale belangengroepen, media, en zelfs beleidsmakers die onze industrie haten”, klinkt het.

De miljardair wuift ook beweringen weg dat een Chinese collega van hem, Guangying Chen, meer macht over zijn bedrijf heeft dan hij zelf laat uitschijnen. CZ legt uit dat hij Chen via een vriend leerde kennen, en dat hij haar inhuurde om “de back office te beheren” bij Bijie Tech, voordat hij haar weer inhuurde bij Binance. Criticasters en haters online zien in Chen de geheime eigenaar van de firma’s, én de link naar de Chinese politiek, omdat zij één van de weinigen is die aanvankelijk in China was achtergebleven (nu zou ze in een Europees land verblijven).

Websites zoals Scam Binance beweren dat Chen op een bepaald ogenblik 93 procent van de aandelen van zowel Bijie Tech als Binance bezat. CZ werpt op dat dergelijke geruchten deel waren van een “oude lastercampagne van een concurrent op een anonieme microsite”.

“Als gevolg daarvan zijn zowel zij als haar familie het doelwit geworden van en lastiggevallen door de media en online trollen. Als ik geweten had hoeveel negatieve gevolgen dit op haar leven zou hebben, zou ik haar nooit gevraagd hebben om te doen wat op dat ogenblik zo’n onschuldige stap leek”, schrijft de CEO.

Zelfs geen ‘gewoon’ Chinees bedrijf

Is Binance dan zelfs geen ‘gewoon’ Chinees bedrijf? “Neen”, schrijft CZ. “Iedereen met ook maar een rudimentaire kennis van vennootschapsrecht of hoe bedrijven werken, zal dit begrijpen: Binance is niet in China opgericht. Noch werken wij cultureel gezien als een Chinees bedrijf. Wij hebben dochterondernemingen in vele landen, waaronder Frankrijk, Spanje, Italië, de VAE, en Bahrein (om er maar een paar te noemen). Maar wij hebben geen juridische entiteiten in China, en wij hebben ook geen plannen om die te hebben.”

Binance werd in 2017 wettelijk opgericht op de Kaaimaneilanden, maar heeft momenteel geen officieel hoofdkantoor.

In oktober 2021 had Binance naar schatting 28,6 miljoen crypto-gebruikers verzameld, waarmee het de grootste gecentraliseerde cryptobeurs ter wereld is. Eind vorig jaar zei een voormalige topman dat het bedrijf meer dan 300 miljoen dollar waard is, schrijft de cryptonieuwssite Cointelegraph.

Changpeng Zhao is een outspoken figuur in de crypto-industrie. Zo grapte hij in mei nog dat hij “opnieuw arm” was. Het was een humoristische reactie van de cryptomiljardair op het drama rond cryptomunt Terra (LUNA), een digitale token die zijn waarde zag crashen tot een prijs van vrijwel 0 dollar.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20