Waarom machtige cryptospeler Binance voor Parijs kiest

‘s Werelds grootste cryptobeurs Binance gaat van Parijs zijn Europese hoofdzetel maken na 18 maanden onderhandelen met Franse regelgevers.

Binance, de cryptobeurs die in 2017 in China uit de grond gestampt werd door Changpeng “CZ” Zhao, kent al jarenlang geen hoofdkantoor en opereert in de meeste landen zonder een officiële toelating. 

De Chinees-Canadese CZ werd twee maanden na de oprichting van zijn bedrijf gedwongen om Binance te verhuizen van China naar Japan, vanwege problemen met regelgevers. Een jaar later moest Binance daar ook vertrekken, opnieuw dankzij een dispuut met lokale regelgevers. De crypto-onderneming zou er namelijk diensten aangeboden hebben zonder licentie. Sindsdien heeft Binance nooit meer een officiële hoofdplaats opgegeven. Zijn ongeveer 5.000 werknemers hebben allemaal de keuze om vanop afstand te werken.

Ondanks deze pseudo-decentrale natuur van Binance slaagde het bedrijf erin om razendsnel op te klimmen tot de meest machtige cryptobeurs van de wereld. In maart werd elke dag zo’n 62 miljard dollar in Bitcoins, Ether-munten en andere crypto verhandeld op Binance. In oktober van 2021 kende het platform volgens schattingen meer dan 28,5 miljoen gebruikers.

Klaar om mee te spelen met regelgevers van grote economieën

Woensdag kondigde Binance een absolute primeur aan: het bedrijf kon een eerste officiële toelating voor cryptodiensten te pakken krijgen in Europa. Na zo’n 18 maanden aan onderhandelingen met Franse regelgevers kreeg Binance uiteindelijk een voet tussen de deur in Europa. In maart kreeg de cryptobeurs al een gelijkaardige licentie in Dubai. 

CZ kondigde daarop aan dat Binance van de Franse hoofdstad Parijs zijn Europese hoofdzetel zal maken. Daarvoor wil Binance een bestaand kantoor in Parijs met 50 werknemers fors uitbreiden en zeker 250 mensen aanwerven. CZ meent dat Frankrijk zal dienen als een prima bolwerk voor Binance vanwege de grootte van het land en de “pro-business mentaliteit” die binnen de Franse cultuur zou heersen.

Door in Parijs neer te strijken, wil CZ zijn bedrijf manifesteren als een serieuze cryptospeler met geloofwaardigheid die bovendien klaar is om mee te spelen met regelgevers van grote economieën. “Zaken doen met een G7 land met een strenge regelgevende instantie is een sterk signaal naar de andere landen toe. […] Als we massale adoptie (van crypto, red.) willen bereiken, zullen de meeste gebruikers een vergunninghoudende, gereguleerde beurs prefereren”, meent Zhao.

Macron en CZ op gelijke voet

In november vorig jaar ontmoette CZ de Franse president Emmanuel Macron gedurende zo’n 15 minuten in het Élysée. De Chinees-Canadese cryptopionier had er een vergadering met de kabinetschef van Macron en de president sloot onverwacht aan bij de ontmoeting. Macron zei dat hij de Franse economie wou laten groeien en innovatieve ondernemingen aantrekken, meent CZ.

Macron, een voormalig investeringsbankier, heeft inderdaad geregeld beloofd om van Frankrijk een “start-upnatie” te maken. De president droomt ervan om Parijs te transformeren tot een Europees technologiecentrum dat kan wedijveren met Londen, weet Wall Street Journal

Dat de regering-Macron zou zwichten voor Binance was overigens niet moeilijk om te voorspellen: vorige maand beloofde Binance al zo’n 100 miljoen dollar in Frankrijk te pompen om de ontwikkeling van decentrale technologie te stimuleren. De cryptobeurs zou ook zo’n 2 miljoen dollar gedoneerd hebben voor de restauratie van een zaal in het Chateau de Versailles.

(am)

Meer