5 zaken die je moet weten over cryptomiljardair en Binance-oprichter Zhao ‘CZ’ Changpeng

De Chinees-Canadese Zhao Changpeng, beter bekend onder zijn Twitternaam ‘CZ’, is de oprichter van Binance. Dat is een cryptobeurs die 180 dagen na zijn oprichting in juli 2017 uitgroeide tot ‘s werelds grootste handelsplatform voor cryptomunten. De 45-jarige CZ gaf onlangs een interview aan het digitale Chinese magazine LatePost. We vatten voor jou de meest interessante feitjes over de gevatte cryptopionier samen.

1. Ingewikkelde relatie met China

Zhao werd geboren in de Chinese provincie Jiangsu in 1976. Zijn vader, die een universiteitsprofessor is, werd door de lokale communistische overheid afgeschilderd als een elitaire intellectueel en daarom tijdelijk verbannen uit China.

De jonge Zhao verhuisde met zijn familie mee naar Vancouver in Canada. Daar werkte hij in een McDonald’s overdag en ‘s avonds in een tankstation om bij te dragen aan de inkomsten van het gezin.

Zhao behaalde later een bachelor in informatiewetenschappen aan de McGill University van Montreal. Hierna ging hij werken in de financiële wereld. Zijn eerste job bracht hem naar Japan, waar hij werkte bij de Tokyo Stock Exchange. Vier jaar later ging hij aan de slag bij Bloomberg in New York.

In 2005 keert CZ terug naar China. Hij vestigt zich in Shanghai en richt er zijn eerste bedrijf op; Fusion Systems, dat handelssystemen voor effectenmakelaars ontwerpt. In de volgende jaren deed Zhao ervaring op bij verschillende blockchain-bedrijven, voor hij in 2017 zijn eigen cryptobeurs Binance uit de grond stampte.

Toen de Chinese overheid in 2017 besloot om de regulering voor cryptobeurzen te verstrengen, verhuisde CZ Binance naar Japan. Het bedrijf werd niet veel later gedomicilieerd in de Kaaimaneilanden. In 2018 verhuisde Zhao opnieuw, ditmaal naar de democratische eilandnatie Taiwan.

2. Leerde crypto kennen via Bitcoin

De eerste cryptomunt waar CZ ooit van gehoord had was Bitcoin. Zhao leerde de munt kennen via de Amerikaanse stand-upcomedian Bobby Lee en Ron Cao, een bekende figuur uit de Chinese cryptowereld. Zhao was onmiddellijk geïntrigeerd door het idee achter crypto.

In 2014 besloot Zhao om zijn huis te verkopen voor ongeveer 1 miljoen dollar en dat volledige bedrag in Bitcoin te steken. Niet veel later zakte de koers van Bitcoin en verloor Zhao zeker twee derde van zijn investering. Toch panikeerde Zhao niet. Tot op de dag van vandaag heeft hij zijn Bitcoin niet verkocht, grapt hij vaak.

Zhao verkocht bovendien niet alleen zijn huis, hij zei ook zijn job op en stapte in de Chinese cryptowereld. Hij vond uiteindelijk een baantje bij blockchain.info, waar hij enkele maanden werkte voor hij aan de slag ging bij OKCoin. Een jaar later richtte hij Binance op.

3. Aan het hoofd van de grootste cryptobeurs ter wereld vanuit een appartement van 10 m²

CZ meent in het interview met LatePost dat hij het grootste deel van 2020 doorbracht in een klein appartement in Singapore van minder dan 10 vierkante meter. Vanuit die ruimte bestuurde hij Binance, de grootste crytobeurs ter wereld met 13,5 miljoen gebruikers en meer dan 200.000 transacties per dag.

Binance telt inmiddels 3.000 werknemers die verspreid zijn over meer dan 60 landen. Omdat Binance geen eigen kantoor heeft, werkt iedereen vanop afstand.

De waarde van het bedrijf werd vorig jaar geschat op zo’n 100 miljard dollar. Binance kende in 2019 een dagelijks handelsvolume van 500 miljoen dollar en beweerde toen een marktaandeel van 25 procent te hebben.

4. Zhao denkt mogelijk aan vestigingen in Malta en Oeganda

Zhao lijkt een aangeboren ‘digital nomad’. Voor de pandemie reisde CZ vaak rond terwijl hij Binance vanop afstand bestuurde.

Zo bezocht hij onder andere Oeganda en Malta, twee landen met een relatief lakse cryptowetgeving. Hij sprak ook met de president van Oeganda en de premier van Malta over de zakelijke wereld van cryptomunten.

Mogelijk zal Binance ooit een vestiging openen in deze landen, maar dat blijft door de pandemie voorlopig speculatie.

5. Miljardair die 99 procent van zijn fortuin in crypto belegt

In 2021 werd het fortuin van de 45-jarige Zhao door Forbes op zo’n 1,9 miljard dollar geschat. CZ gaf in zijn interview met LatePost aan dat 99 procent van zijn geld geïnvesteerd is in cryptomunten, zoals zijn eigen munt Binance (BNB) en Bitcoin.

Het is duidelijk dat CZ overtuigd is dat cryptomunten de betalingsmiddelen van de toekomst zijn. Maandag tweette de miljardair nog dat hij geen crypto ‘kocht’. Dat zou betekenen dat je het beschouwt als een activa waarin je belegt om het later te verkopen. ‘Ik ben geconverteerd naar crypto’, besluit CZ filosofisch.

(mah)

Meer