Het gevecht om de ‘digital nomad’: helft van jaarinkomen voortaan onbelast in Griekenland

Mensen die van overal kunnen werken, vaak ‘digital nomads’ genoemd, kunnen zich voortaan in Griekenland vestigen. Daar zullen ze maar op de helft van hun inkomen belast worden. Tot nog toe moesten ze 44% afdragen op alles wat ze boven de 40.000 euro verdienden.

Griekenland mengt zich op die manier in de strijd om de ‘digital nomad’. Dat zijn mensen die enkel een computer nodig hebben en van zowat overal hun werk kunnen doen. 

Het land dat zwaar leed onder de financiële crisis van 2008 is ondertussen aan een comeback bezig. De Grieken legden een merkwaardig parcours af in de strijd tegen het coronavirus. Ze willen daar nu de vruchten van plukken.

’Naast zon kunnen we nu ook belastingvoordelen aanbieden’, zegt Alex Patelis, economische adviseur van de premier Kyriakos Mitsotakis, in de krant Kathimerini.

Mitsotakis wil na vier jaar van minder ondernemingsvriendelijk en links beleid opnieuw investeringen aantrekken. Talentvolle buitenlanders aantrekken moet ook compenseren voor de braindrain die al jaren aan de gang is. Ongeveer 427.000 Grieken besloten tussen 2008 en 2016 om hun geluk elders te zoeken, zegt onderzoek van de denktank Dianeosis. Het ging voor het overgrote deel om jonge, ongehuwde universitairen uit de stad. Dat en de economische crisis hebben het nationale bbp met ruim een kwart gereduceerd. 

De pandemie dreigt het land volgens berekeningen van de EC nog eens 9 procent van het bruto binnenlands product te kosten. De werkloosheid schommelt rond de 18 procent. Dat is bijna een halvering van de piek van de crisis, maar nog steeds een van de hoogste in de Europese Unie.

Financiële wereld heeft hoge verwachtingen voor Griekenland

De financiële wereld heeft hoge verwachtingen voor Griekenland. Multinationale als Microsoft en Volkswagen hebben recent investeringen in het land aangekondigd. Ook Moody’s verhoogde vorige week nog de kredietbeoordeling can het land.

Met de nieuwe belastingregeling hopen de Grieken ook een aantal mensen uit Groot-Brittannië aan te trekken die daar vanwege de brexit niet langer kunnen blijven.

De nieuwe belastingregeling blijft 7 jaar geldig, ongeacht de nationaliteit en het werk van de expat. De regel geldt ook voor Grieken die terug naar Griekenland willen keren. Griekenland heeft verder ook al gunstige belastingsystemen voor rijke investeerders en buitenlandse gepensioneerden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20