Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 23 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Griekenland leent tegen minder dan 1 procent, acht jaar geleden was dat nog 42 procent

Logo Business AM
Markten

13/02/2020 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Grieks premier Kyriakos Mitsotakis was in januari te gast bij het World Economic Forum (AP Photo/Markus Schreiber)

Griekenland is 8 jaar na de grootste financiële crisis uit zijn geschiedenis opnieuw een land als elk ander. Voor staatsobligaties met een looptermijn van 10 jaar moet het land amper 0,89 procent rente ophoesten. In 2012 was dat nog 42 procent.

Dat belet kredietbeoordelaars niet om Grieks staatspapier als ‘junkbonds’ (rommelobligaties) te blijven beschouwen. Maar in tijden waarin de belangrijkste rentevoet van de ECB al maandenlang negatief noteert, blijft minder dan 1 procent rente voor investeerders toch nog interessant. Het persagentschap Bloomberg berekende dat wie vorig jaar Griekse obligaties in portefeuille had daar meer dan 30 procent aan heeft verdiend. De jacht op Grieks staatspapier heeft de prijs ervan doen stijgen en de rente er op dus verlaagd.

In oktober trad Griekenland zelfs toe tot de club van landen die geld kon lenen en daar nog voor betaald worden. Obligaties met een looptermijn van 3 maanden werden toen verhandeld met een rente van -0,02 procent.

Hoe legt men zoiets uit?

Economen zitten ondertussen met de handen in het haar. Zelfs als het Griekse bruto binnenlands product (bbp) in 2019 met om en bij de 2 zou zijn gestegen, vertegenwoordigt de staatsschuld nog altijd een fenomenale 185 procent van dat bbp. Het legt men zoiets uit? Griekenland profiteert van het feit dat de Griekse schulden grotendeels door de EU zijn geabsorbeerd en dat de EU dat geld nooit terug zal zien. Verder weten de markten nu ook dat de EU nooit een van haar lidstaten failliet zal laten gaan.

Dat alles heeft de retour van Griekenland op de financiële markten vergemakkelijkt. Begin dit jaar kon het land voor het eerst sinds 2009 zelfs obligaties met een looptermijn van 15 jaar uitschrijven. De uitgifte was 7 keer overingeschreven.

Source: Bloomberg


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president