Griekenland leent tegen minder dan 1 procent, acht jaar geleden was dat nog 42 procent

Griekenland is 8 jaar na de grootste financiële crisis uit zijn geschiedenis opnieuw een land als elk ander. Voor staatsobligaties met een looptermijn van 10 jaar moet het land amper 0,89 procent rente ophoesten. In 2012 was dat nog 42 procent.

Dat belet kredietbeoordelaars niet om Grieks staatspapier als ‘junkbonds’ (rommelobligaties) te blijven beschouwen. Maar in tijden waarin de belangrijkste rentevoet van de ECB al maandenlang negatief noteert, blijft minder dan 1 procent rente voor investeerders toch nog interessant. Het persagentschap Bloomberg berekende dat wie vorig jaar Griekse obligaties in portefeuille had daar meer dan 30 procent aan heeft verdiend. De jacht op Grieks staatspapier heeft de prijs ervan doen stijgen en de rente er op dus verlaagd.

In oktober trad Griekenland zelfs toe tot de club van landen die geld kon lenen en daar nog voor betaald worden. Obligaties met een looptermijn van 3 maanden werden toen verhandeld met een rente van -0,02 procent.

Hoe legt men zoiets uit?

Economen zitten ondertussen met de handen in het haar. Zelfs als het Griekse bruto binnenlands product (bbp) in 2019 met om en bij de 2 zou zijn gestegen, vertegenwoordigt de staatsschuld nog altijd een fenomenale 185 procent van dat bbp. Het legt men zoiets uit? Griekenland profiteert van het feit dat de Griekse schulden grotendeels door de EU zijn geabsorbeerd en dat de EU dat geld nooit terug zal zien. Verder weten de markten nu ook dat de EU nooit een van haar lidstaten failliet zal laten gaan.

Dat alles heeft de retour van Griekenland op de financiële markten vergemakkelijkt. Begin dit jaar kon het land voor het eerst sinds 2009 zelfs obligaties met een looptermijn van 15 jaar uitschrijven. De uitgifte was 7 keer overingeschreven.

Meer