Wat is Binance Coin (BNB) en wat maakt het zo’n populaire cryptocurrency?

Binance is een van de grootste crypto-handelsplatforms, maar het heeft ook z’n eigen cryptocurrency. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is logischer dan je denkt. Hier vind je alles dat je moet weten over Binance Coin.

Binance is met een dagomzet van 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro) de grootste cryptobeurs ter wereld (meer info over het bedrijf Binance, vind je hier). In tegenstelling tot het crypto-handelsplatform Coinbase, dat het aanbod van cryptomunten bewust heel beperkt houdt, is dat bij Binance net heel uitgebreid. Je vindt er niet alleen de grotere munten zoals bitcoin en Ethereum. Ze bieden ook veel kleinere munten aan, en dat biedt echte traders natuurlijk de mogelijkheid om er snel bij te zijn. Maar wat velen misschien niet weten, is dat Binance ook z’n eigen cryptomunt heeft: de Binance Coin (BNB). 

Wat is Binance Coin?

Binance Coin is een token die werkt op de Ethereum-blockchain (lees hier wat blockchain juist is) en dat eigenaars een aantal voordelen geeft op het Binance-platform. De belangrijkste daarvan is een korting op de transactiekosten die ze aanrekenen. In het eerste jaar waarin je de munten bezit, krijg je maar liefst 50 procent korting op die kosten. Maar dat aandeel daalt elk jaar. Het tweede jaar heb je nog 25 procent korting, het derde 12,5 procent en het vierde nog amper 6,75 procent. Vanaf het vijfde jaar krijg je helemaal geen korting meer. Je kan de coin meteen ook gebruiken om die, al verminderde, transactiekosten te betalen.

Binance heeft zichzelf echter ook een eigenaardige regel opgelegd met betrekking tot die Binance Coin. Ze zullen namelijk elk kwartaal 20 procent van hun winst gebruiken om BNB te gaan terugkopen en te vernietigen. Al zullen ze dat niet doen tot er geen meer over zijn. Bij de start waren er zo’n 200 miljoen munten in omloop. De helft daarvan willen ze vernietigen

Hoeveel is Binance Coin waard?

Op het moment van schrijven, is één Binance Coin 16,64 dollar (14,37 euro) waard. Met meer dan 114 miljoen munten in omloop is de totale marktwaarde 1,90 miljard dollar (1,64 miljard euro). Het staat daarmee voorlopig op een mooie vijftiende plaats. Al heeft het wel nog een grote achterstand op de grootste cryptomunt bitcoin. Die heeft namelijk een marktkapitalisatie van maar liefst 115 miljard dollar (zo’n 99,55 miljard euro).


© CoinMarketCap.com

Binance Coin was een van de snelst groeiende cryptomunten in 2017 (hier vind je de andere sterkste stijgers). Net zoals alle cryptomunten kende ook Binance Coin een hoogtepunt na de jaarwisseling. Op 12 januari bereikte de munt van de cryptobeurs een hoogtepunt met een waarde van 24,46 dollar (21,12 dollar). Maar het volgde nadien ook de markt en het stortte weer naar een waarde ver onder de 10 dollar (8,6 euro). Al herstelde de munt zich ondertussen gestaag. Het voorbije half jaar valt er een, geduldige maar duidelijke, stijgende lijn op te merken. 

Waarom is Binance Coin zo populair?

De munt heeft natuurlijk een groot deel van z’n succes te danken aan de populariteit van de Binance-cryptobeurs. Alleen de naam al zal voor een vertrouwd gevoel zorgen bij investeerders, net zoals Bitcoin Cash profiteert van de ‘bitcoin’ in z’n naam (lees hier alles dat je moet weten over Bitcoin Cash). Al wijten velen het ook aan de duidelijke toepasbaarheid van de munt. Ze geeft je niet alleen kortingen op de transactiekosten maar je kan die kosten er ook gewoon mee betalen. Dat maakt dat BNB ook echt een nut heeft, in plaats van alleen maar een investering te zijn. 

Het sterke team achter het platform en de coin zal ongetwijfeld ook een pak investeerders hebben overtuigd. Aan het hoofd staat namelijk Changpeng Zhao, die eerder al BijiTech opstartte en ook al OKcoin leidde. De technologische kant van het platform is dan weer in handen van CTO Roger Wang, die meer dan 10 jaar ervaring heeft in de financiële sector en lang voor de grootste investeringsbank van Japan werkte.

Moet je investeren in Binance Coin?

Net na de crash van januari 2018 herstelde de munt zich heel gestaag. Daarbij kende het veel minder zware schommelingen dan vele andere crypto’s. Het duidelijke nut van de munt zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Een nieuwe crash lijkt dan ook heel onwaarschijnlijk.

Maar zelfs voor wie niet gelooft in de munt zelf, is Binance Coin geen onlogische aankoop. Door de korting op transactiekosten en de mogelijkheid om die kosten zelf met BNB te betalen, kan je er ook voordeel uithalen zonder het als investering te zien.

Waar kan je Binance Coin kopen?

Al is het ook op verschillende andere platformen te verkrijgen, Binance Coin heeft het meeste nut op het Binance-platform zelf natuurlijk. Je kan het uiteraard ook daar aanschaffen. Rechtstreeks Binance Coin binnenhalen, gaat echter wel niet. Je moet er eerst al een voorraadje grotere munten hebben, zoals bitcoin of Ethereum. Met die grotere crypto’s kan je dan op de Binance-cryptobeurs Binance Coin aankopen. 

Meer