Bitcoin Cash (BCH) is een van de grootste cryptocurrencies ter wereld, al wordt het nog vaak verward met z’n oudere broertje bitcoin. Maar wat is net het onderscheid? Waarom is Bitcoin Cash zo populair en als het echt zo goed is, moeten we er dan niet allemaal in investeren? Wij leggen het uit.De tegenstanders van de cryptomunt Bitcoin Cash zeggen vaak dat het z’n populariteit volledig te danken heeft aan de naam. Want die bevat natuurlijk bitcoin, de bekendste en grootste cryptocurrency. Maar ze delen veel meer dan een naam, ze delen zelfs een stukje blockchaingeschiedenis. Aanhangers van Bitcoin Cash zijn dan ook eerder van het standpunt dat Bitcoin Cash de échte bitcoin is en meer vereenzelvigt wat bedenker Satoshi Nakamoto er bij het begin van verwachtte. De waarheid ligt waarschijnlijk, zoals zo vaak, ergens in het midden.
Wat is Bitcoin Cash?
Bitcoin Cash is een ‘hard fork’ kan het bekendere en grotere bitcoin. Een terugkerende kritiek op bitcoin is dat het heel lang duurt voor transacties daadwerkelijk goedgekeurd worden. Dat wordt dan weer bepaald door de transactieblokken. Bij bitcoin is dat één megabyte. Dat is altijd zo geweest en zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. Die grootte zorgt er wel voor dat er, gemiddeld, amper zeven transacties per seconde kunnen goedgekeurd worden. Dat is héél weinig, zeker als je weet dat Visa meer dan 50.000 transacties per seconde moet aankunnen.
Niet iedereen was natuurlijk tevreden met de grootte van die transactieblokken. Velen opperden dan ook om die te verhogen, al bleven anderen vasthouden aan de originele regels van de cryptomunt. Een hard fork was de oplossing. Daarbij wordt een cryptomunt eigenlijk verdubbeld. Eentje gaat verder zoals daarvoor (bitcoin), de andere kan zich nieuwe regels aanmeten en apart verdergaan (Bitcoin Cash).
Hard fork
1 augustus 2017 werd de geboortedag van een nieuwe cryptomunt: Bitcoin Cash. Voor alle transacties daarvoor delen ze dus eigenlijk een stukje blockchaingeschiedenis (lees hier wat blockchain juist is), maar na 1 augustus gingen ze hun eigen weg. Dat had ook één leuk extraatje: aangezien de munt eigenlijk gewoon verdubbeld werd, had al wie op het moment van de hard fork bitcoin had plots ook evenveel Bitcoin Cash.
Bij Bitcoin Cash werd de grootte van de transactieblokken meteen opgetrokken: van één naar acht megabyte, wat de snelheid van de transacties natuurlijk enorm deed toenemen.
Bitcoin is een heel rigide munt. er worden maar amper veranderingen in doorgevoerd. Bij Bitcoin Cash verloopt dat ‘iets’ vlotter. Zo vond er op 15 mei 2018 opnieuw een hard fork plaats. Daardoor werd de blockgrootte nog eens aangepast, naar 32 megabyte, en werd die meteen ook variabel gemaakt (die zal kunnen aangepast worden aan het aantal transacties op dat moment). Die hard fork was echter enkel een update van het lopende systeem en creëerde geen tweede nieuwe munt.
Hoeveel is Bitcoin Cash waard?
Eén munt is op het moment van schrijven zo’n 880 dollar (ongeveer 760 euro) waard. Met een circulerend volume van meer dan 17 miljoen, zorgt dat ervoor dat er momenteel voor meer dan 15 miljard dollar (zo’n 13 miljard euro) Bitcoin Cash op de markt is. Die duizelingwekkende marktkapitalisatie maakt dat het de vierde grootste cryptocurrency ter wereld is. Het moet zo enkel bitcoin, Ethereum en ripple voor zich dulden.
Net zoals alle crypto’s fluctueerde Bitcoin Cash al hevig in waarde. Na z’n creatie midden 2017 startte het aan 550 dollar (474 euro) per munt. Dat is natuurlijk enorm veel voor een gloednieuwe crypto, maar bitcoin was op datzelfde moment al meer dan 2.700 dollar (2.327 euro) waard. Net voor de jaarwisseling kende zowat de hele cryptomarkt een hoogtepunt, ook BCH. Tijdens de kerstperiode behaalde het zo een waarde van bijna 3.660 dollar per munt (3.154 euro). Maar na de feestdagen stortte heel de markt in en daalde de waarde van Bitcoin Cash weer tot ver onder de 2.000 dollar (1.724 euro). Het fluctueerde nadien nog, maar de gemiddelde waarde blijft nu al een tijdje net onder de 1.000 dollar steken (ongeveer 860 euro).
Waarom is Bitcoin Cash zo populair?
Tegenstanders zullen zeggen dat het alles aan z’n naam te danken heeft. Bitcoin was (of is nog steeds) zo populair dat alles wat ook maar op ‘bitcoin’ leek populair werd. Maar Bitcoin Cash is meer dan enkel een bitcoin-afgeleidde. Het probeert de veiligheid en betrouwbaarheid van bitcoin te koppelen aan een hogere snelheid, iets waar bitcoin al sinds het begin op wordt afgerekend.
Voor fans van de cryptomunt is Bitcoin Cash dan ook de ‘echte bitcoin’, omdat BCH dichter bij het ideaal van bedenker Satoshi Nakamoto zou liggen dan bitcoin zelf. Door de snellere transacties zou het beter zijn in het dagelijks gebruik en ook makkelijker te gebruiken zijn voor smart contracts (lees hier waarom ook de mede-oprichter van Bitcoin.com voluit voor Bitcoin Cash kiest).
Moet je investeren in Bitcoin Cash?
Alleen maar goed nieuws dus. Moeten we dan niet allemaal investeren in Bitcoin Cash? Wel, voorlopig lijkt heel de markt steeds stabieler te gaan worden. Echte grote schommelingen zitten er niet meteen aan te komen. Bitcoin Cash zal altijd wel wat samenhangen met bitcoin en daarom ook de koers volgen.
Al heeft Bitcoin Cash natuurlijk het voordeel dat transacties sneller zullen gaan en op termijn dus ook makkelijker voor echte betalingen kunnen gebruiken. Microtransacties liggen al een pak moeilijker bij bitcoin. Hoe verder we in de toekomst kijken, en hoe meer cryptomunten zullen worden gebruikt, des te belangrijker zal de snelheid van de transacties worden. En dan heeft Bitcoin Cash dus een grote stap voorsprong op zijn oudere broertje.
Waar kan je Bitcoin Cash kopen?
Omdat het een van de grootste crypto’s is, wordt het ook ondersteund door zowat alle wallets en tradingplatformen. Bittrex, Kraken, BitBay, Binance, … Allemaal ondersteunen ze BCH. Ook een van de bekendste maar misschien wel meest selectieve wallets, Coinbase, biedt Bitcoin Cash aan.
Wie van nul af aan wil beginnen, heeft het ook helemaal niet moeilijk. BCH is zo bekend geworden dat het even makkelijk te vinden is als bitcoin. Grote sites zoals BTCDirect of LiteBit bieden Bitcoin Cash al een tijdje aan. Het is vaak niet eens nodig om eerst grotere crypto’s te kopen en die te wisselen, zoals meestal het geval is bij kleinere cryptomunten.