Eén EU-land zet vol in op cryptomunten: “De onvermijdelijke toekomst van geld”

Het Chinese Binance, met een dagomzet van 1,4 miljard dollar ‘s werelds grootste cryptobeurs, verhuist van Azië naar Europa en opent een kantoor in Malta. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

Binance werd vorig jaar opgericht in Hong Kong, maar trekt nu vanwege het strenge optreden van de Chinese regelgevers tegen cryptomunten naar het Mediterraanse eiland Malta. Ook pogingen om een kantoor te openen in Japan liepen op niets uit.

Volgens de CEO van Binance wordt de Maltese vestiging een ‘fiat-to-coins’-beurs (geld tegen cryptomunten) en wordt snel een overeenkomst met lokale banken aangekondigd, waarbij geld en crypto’s bij Binance kunnen worden gestort en afgehaald.

China bant cryptohandel en ICO’s

Landen wereldwijd weten nog steeds niet hoe ze rollercoaster genaamd ‘crypto’ kunnen reguleren. In China is de handel in cryptomunten door lokale banken verboden en zijn ook ICO’s geband.

Een ICO (Initial Coin Offering) is een populaire term voor crowdfundingprojecten binnen de fintech en blockchain-industrie. Daarbij krijgen investeerders de kans bestaande crypromunten (bitcoin bijvoorbeeld) in te ruilen voor een aandeel in het nieuwe bedrijf en dat in de vorm van een nieuwe cryptocurrency of specifieke crypto-tokens. De opbrengst wordt door het bedrijf dan gebruikt voor het financieren van projecten of voor de ontwikkeling van applicaties in de cryptomuntenomgeving. Het gaat in feite om een soort van beursgang, maar dan in de crypto-omgeving. De investeerders maken eigenlijk een donatie en hopen daar ooit iets aan te verdienen.

De ICO is – net als de investering in cryptomunten – erg populair geworden. In 2017 is op die manier het equivalent van 3,5 miljard dollar opgehaald.


© CC0 via Pixabay

Daar is Malta

Malta – het kleinste land van de EU – verwelkomt Binance nu met open armen. Volgens de Maltese premier Joseph Muscat (foto boven) zijn de blockchain en bij gevolg ook cryptomunten de ‘onvermijdelijke toekomst van geld’ en daarom ook van de Maltese economie.

Malta heeft een van de meest cryptovriendelijke regelgevingen in de wereld, waarbij cryptobeurzen wetszekerheid krijgen in een nog grotendeels ongereruleerde markt.

Vraag is uiteraard of andere handelsplatformen Binance zullen volgen en van Malta een veilige cryptohaven zullen maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20