Binance verdacht van belastingontduiking: prijs Bitcoin zakt opnieuw onder de 50.000 dollar

Het zit de Bitcoinbeleggers niet mee vandaag. Nadat Tesla aankondigde niet langer BTC te aanvaarden als betaling voor hun voertuigen, komt het nieuws naar buiten dat cryptohandelsreus Binance verdacht wordt van belastingontduiking.

Waarom is dit belangrijk?

Binance is het grootste handelsplatform voor cryptomunten. Een gerechtelijk onderzoek naar eventuele wanpraktijken kan dan ook een enorme impact hebben op de cryptowereld. Volgens Bloomberg zou het onderzoek dienen als een poging om meer grip te krijgen op de grotendeels ongereguleerde markt van cryptomunten. Er is namelijk geen centraal toezicht bij (het merendeel van) de cryptomunten en dat is een doorn in het oog van onder meer de overheden en de centrale banken. Het is overigens geen geheim dat cryptomunten, zoals Bitcoin, zeer populair zijn bij criminelen.

Het blijft slecht nieuws regenen voor de cryptobeleggers. Nagenoeg alle cryptomunten hebben vandaag een verlies geleden van dubbele cijfers nadat Elon Musk zei dat Tesla niet langer BTC zal aanvaarden als betaalmiddel voor wagens. Tijdens de namiddag leek er een kleine herstelbeweging aan de gang te zijn, maar die is nu volledig gefnuikt. Nieuws over een onderzoek naar belastingontduiking en witwaspraktijken bij Binance duwt de cryptomunten opnieuw kopje onder.

Reactie van Binance

Bloomberg laat weten dat het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Amerikaanse belastingdienst een onderzoek zijn gestart. Volgens anonieme bronnen hebben hebben ambtenaren die witwaspraktijken en belastingmisdrijven onderzoeken informatie opgevraagd bij personen met inzicht in Binance’s zaken. De bronnen willen niet bij naam genoemd worden omdat het onderzoek nog aan de gang is.

Jessica Jung, woordvoerder van de exchange, liet in een reactie aan Bloomberg weten dat Binance zijn verplichtingen altijd zeer serieus heeft genomen en samenwerkt met de onderzoekers. ‘We hebben hard gewerkt om een robuust compliance programma op te bouwen dat antiwitwasprincipes en -tools bevat die door financiële instellingen worden gebruikt om verdachte activiteiten te detecteren en aan te pakken’, aldus Jung.

Changpeng Zhao, CEO van Binance, reageerde via Twitter. ‘Zoveel FUD (afkorting voor Fear, uncertainty en doubt) vandaag. Het is pijnlijk voor sommigen, een kans voor anderen’, tweette hij. De woordvoerders van de overheidsinstanties hebben nog geen reactie gegeven.

Bitcoin daalt opnieuw

Hoe dan ook krijgen de cryptobeleggers een nieuwe mokerslag te verwerken. Zo had Bitcoin net een herstelbeweging ingezet na de daling eerder vandaag. De waarde van de cryptomunt was donderdagochtend al gezakt van 54.500 naar 47.000 dollar. In de namiddag was de munt opnieuw 50.000 dollar waard. Op het moment van dit schrijven is de koers gezakt tot 48.500 dollar. De koers van Binance Coin is donderdagavond gezakt van 605 naar 540 dollar. Het merendeel van de cryptokoersen kleurde donderdagavond nog altijd rood, leert een bezoek aan coinmarketcap, een site die de cryptokoersen volgt.

Koers van Bitcoin op 13 mei – Coinmarketcap

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20