Uitverkoop Brantano loopt op zijn einde, alleen nog koopjes in Ninove

De uitverkoop bij de failliete schoenenketen Brantano is bijna voorbij. Alleen de vestiging in Ninove is nog minstens de hele week open. De winkel in Bastenaken sluit dinsdag, meldt het veilinghuis Moyersoen.

De uitverkoop met kortingen van 75 procent begon eind augustus met bijna 50 winkels. Gaandeweg gingen vestigingen dicht. Het veilinghuis haalde naar het einde toe bepaalde winkels leeg om de voorraden te verplaatsen naar populaire vestigingen. Alleen de vestiging in Ninove blijft nog de hele week open, en mogelijk ook nog even daarna. Het is een grote winkel.

Ook de voorraad van Fred & Ginger en CKS, andere delen van het omgevallen FNG-imperium, wordt er uitverkocht. Het veilinghuis spreekt van een succesvolle uitverkoop. ‘Er was in de hele periode veel volk’, klinkt het. In het begin kwamen er zelfs zo veel mensen naar de winkls dat de politie moest ingrijpen bij sommige winkels.

Frustratie

Volgens vakbondsman Sven De Scheemaeker (ACV Puls) is de uitverkoop relatief goed verlopen. ‘Het blijft wel een ordinaire uitverkoop, die nog steeds bijzonder wrang aanvoelt bij het personeel. Een bedrijf wordt te grabbel gegooid. Er blijft een frustratie hangen dat het anders had kunnen lopen’, zegt hij.

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar de gang van zaken bij FNG. De christelijke vakbond stelde zich burgerlijke partij namens het personeel. ‘De onderzoeksrechter heeft die burgerlijke partijstelling intussen goedgekeurd’, zegt De Scheemaeker.

VanHaren

Voor een deel van de Brantano-vestigingen vonden de curatoren een overnemer, het Nederlandse vanHaren. De vakbonden hebben overleg met de directie van die schoenenketen. ‘Er is ondertussen een eerste golf van een 55-tal aanwervingen geweest, van wie 80 à 90 procent ex-Brantano. Het gaat vooral om winkelmanagers’, zegt De Scheemaeker. ‘Zij krijgen een opleiding van drie maanden, wat vrij ongezien is in de modehandel. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.’

‘De ombouw van het Brantano- naar het vanHaren-winkelconcept is in volle gang’, zegt de vakbondsman. ‘Het ziet er veelbelovend uit. Maar ook een financieel solide speler als vanHaren heeft het in coronatijden allerminst onder de markt.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20