Elon Musk voert nieuwe ontslagronde door bij Tesla

Recent verloor 10 procent van het personeel van Tesla zijn, haar of hun job en nu is het al tijd voor de volgende ontslagronde. Deze keer gaat het om enkele hooggeplaatste werknemers en het volledige Supercharger-team.

Na de teleurstellende verkoopcijfers van Tesla in het eerste kwartaal van 2024, trok Elon Musk enkele weken geleden aan de alarmbel. Tien procent van het personeel, goed voor zo’n 14.000 mensen verloren daarbij hun job. En nu is het al tijd voor een volgende ontslagronde.

Leidinggevenden en hun team

The Information kon een email van Elon Musk onderscheppen waaruit blijkt dat Rebecca Tinucci, de senior director van het team dat instaat voor de Supercharger, het bedrijf verlaat. Bijna haar volledige team, dat bestaat uit 500 werknemers, neemt samen met haar afscheid van Tesla. Daarnaast vertrekt ook Daniel Ho, die aan het hoofd staat van de nieuwe wagens, het bedrijf. Ook zijn team moet samen met hem vertrekken.

In de mail zegt Musk dat hij wil dat Tesla “volledig hardcore” is met de ontslagen en dat de werknemers die aan de slag zijn onder de ontslagen leidinggevenden en “de excellentie-, noodzakelijkheids- en betrouwbaarheidstest” niet doorstaan ook hun job verliezen. Bloomberg voorspelde al dat het aantal ontslagen kan oplopen tot 20 procent van de werknemers van Tesla, waardoor het dus zou gaan om 28.000 jobs.

Teleurstellend eerste kwartaal Tesla

De ontslagronde is het gevolg van een teleurstellend eerste kwartaal. Daarin kon Tesla wereldwijd 386.810 voertuigen verkopen. Dat cijfer lag fors onder de prognose. Er werd namelijk voorspeld dat Tesla in het eerste kwartaal van 2024 449.080 wagens zou afleveren. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2023 gaat het om een daling met 8 procent.

In een persbericht liet Tesla toen weten dat er verschillende oorzaken waren voor de tegenvallende verkoopcijfers. In de eerste plaats was er door een update van de productielijn van Model 3 in Fremont, Californië een vertraging in de productie. Ook een brand in de fabriek in het Duitse Grünhede zorgde voor vertragingen. Daarnaast wees Tesla ook naar de stijgende concurrentie vanuit China. Die bedrijven krijgen ook veel staatssteun, waardoor ze hun prijzen kunnen drukken. Tot slot werd ook het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken aangehaald als reden. Dat zou er namelijk voor zorgen dat het voor veel mensen moeilijker wordt om een nieuwe wagen aan te schaffen.

Meer