Voormalig management FNG verdacht van marktmanipulatie, schriftvervalsing en belemmering onderzoek

Het Antwerpse parket heeft een onderzoeksrechter aangesteld om het dossier van de failliete modegroep FNG, het moederbedrijf van onder andere Brantano, helemaal uit te spitten. Buiten de oprichters lopen er nog een paar mensen in het vizier van het gerecht, schrijft De Tijd.

FNG wordt verdacht van marktmanipulatie, valsheid in geschrifte, valsheden in de jaarrekening, misbruik van vennootschapsgoederen en belemmering van het onderzoek dat de beurswaakhond FSMA eerder al voerde. Dat bevestigde de woordvoerder van het Antwerpse parket aan De Tijd.

De FSMA maakte het onderzoeksdossier een maand geleden over aan het parket. In de persmededeling die de organisatie toen uitstuurde werd al gesproken over marktmanipulatie, maar de andere potentiële misdrijven zijn nieuw. De verdachten riskeren tot tien jaar cel als de misdrijven bewezen raken.

Oprichters

Onder die verdachten zitten de drie oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke, die eerder dit jaar hun mandaat in de raad van bestuur neerlegden. Penninckx was 17 jaar CEO van de modegroep. Maar naast die drie worden er ook nog anderen verdacht in het dossier, al wil het parket geen namen geven.

FNG zit al langer in het oog van de storm. In mei schorste de FSMA het aandeel van de modegroep omdat ze vragen had bij de jaarrekening van 2018. Er was sprake van een hoop vehikels en vreemde deals in het Verre Oosten. De beurshandel in FNG is nog niet hernomen.

De groep vroeg twee weken geleden het faillissement aan voor haar Belgische en Nederlandse activiteiten. Het Zweedse Ellos kan zijn werk voortzetten. FNG kampt met een schuldenberg van 734 miljoen euro en maakte in 2019 een verlies van meer dan 300 miljoen euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20