Topman Brantano-moeder stapt onverwacht op

Dieter Penninckx is sinds 1 mei geen CEO meer van FNG, de groep achter onder andere Brantano en Miss Etam. Hij stapt op ‘om medische redenen’. Penninckx is ook voorzitter van de voetbalclub KV Mechelen.

Manu Bracke, de jarenlange operationeel directeur en samen met Peninckx en Anja Maes een van de oprichters, vervangt Penninckx aan de top. Dat kondigde het bedrijf zondagavond aan in een kort persbericht. Het is nog niet duidelijk of Penninckx een andere rol krijgt bij FNG.

De Mechelaar geeft de sjerp door om medische redenen. ‘Ik was liever langer gebleven, maar een medische context dwingt me deze stap niet verder uit te stellen’, zegt hij in het persbericht. Meer details geeft FNG daar niet over.

Schulden

De wissel van de macht komt er op een cruciaal moment voor FNG. De coronacrisis hakte sterk in op het bedrijf, dat al onder de schulden gebukt ging. De schulden waren met 400 miljoen euro aan het begin van de coronacrisis vier keer zo groot als de winst voor belastingen en afschrijvingen (ebitda). Die verhouding is waarschijnlijk nog gestegen nu ongeveer alle winkels al anderhalve maand gesloten zijn. Als de ratio schulden-ebitda te groot wordt, nemen de banken controle en is het faillissement nabij.

KV Mechelen

Het aandeel van FNG daalde sinds het begin van dit jaar al 74 procent en is nu nog maar 4,66 euro waard.

Penninckx is ook eigenaar en voorzitter van de voetbalclub KV Mechelen. Of hij daar wel aanblijft, is nog niet duidelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20