Uitstel Tokyo 2020 maakt IOC 800 miljoen dollar lichter

Het uitstel van de Olympische Spelen, deze zomer gepland in Tokio, kost het Internationaal Olympisch Comité (IOC) 800 miljoen dollar. Dat heeft Thomas Bach, voorzitter van de organisatie, gezegd.

Enerzijds is een financieringspakket waarmee volgend jaar 650 miljoen dollar kan worden doorgegeven aan de organisatie van het evenement. Daarnaast is er een budget van 150 miljoen dollar voor de steun van internationale federaties en nationale Olympische comités.

Ramingen

Bach waarschuwde eerder dat aan het uitstel een kost van enkele honderden miljoenen dollar zou zijn verbonden. Het is echter de eerste keer dat hij een concreet bedrag naar voor schuift. ‘Dat bedrag zal volledig door het Internationaal Olympisch Comité zelf worden gedekt,’ aldus Bach. ‘Mogelijk zal daarbij ook geput worden uit de reserves van de Olympic Foundation.’

Die inspanningen staan volledig los van de bijkomende kosten die door gastland Japan zullen moeten worden gedragen. Het land heeft volgens een aantal ramingen al ongeveer 12,6 miljard dollar uitgegeven om het evenement te organiseren. Volgens andere bronnen ligt dat bedrag echter beduidend hoger.

De verschuiving van de Olympische Spelen naar volgend jaar zou Japan volgens de zakenkrant Nikkei een extra kost van 2,7 miljard dollar vergen. Deze bedragen zijn echter niet door het Internationaal Olympisch Comité of het organisatiecomité Tokyo 2020 bevestigd.

Over een eventueel bijkomend uitstel door de corona-pandemie wou Bach echter geen uitspraken doen. Evenmin wou hij bevestigen of tegenspreken dat een organisatie volgend jaar afhankelijk zou zijn van de ontwikkeling van een vaccin tegen de coronabesmetting.

‘Alle inspanningen worden nu toegespitst om het evenement volgend jaar met succes op te zetten,’ aldus Bach. ‘De Olympische Spelen moeten voor alle deelnemers in een veilige omgeving gegarandeerd kunnen worden. Over verdere toekomstige ontwikkelingen moet momenteel niet worden gespeculeerd.’

Organisaties

Het Internationaal Olympisch Comité heeft eerder al meer dan 25 miljoen dollar toegewezen om de extra kosten te dekken die de atleten en teams wegens het uitstel van het evenement moeten maken. De Olympische Zomerspelen zullen nu volgend jaar van de derde week van juli tot de tweede week van augustus worden georganiseerd.

Het Internationaal Olympisch Comité, gevestigd in Genève, heeft recent ook een bijdrage toegezegd tot een hulpprogramma van de Zwitserse regering. Daarbij krijgen maximaal zestig internationale sportorganisaties met een zetel in Zwitserland leningen toegezegd om de impact van het corona-virus te helpen opvangen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20