Internationale Olympische Commissie (IOC) omarmt AI tijdens komende Olympische Spelen

De Internationale Olympische Commissie (IOC) heeft tijdens een persconferentie in Londen aangekondigd dat ze artificiële intelligentie (AI) zal omarmen en integreren in de komende Olympische Spelen in Parijs.

In het nieuws: De IOC erkent diverse toepassingsmogelijkheden voor AI binnen de sportwereld. Denk daarbij maar aan trainingsprogramma’s, het verbeteren van objectiviteit door geavanceerde juryondersteuning, enzovoort.

Tijdens een recente persconferentie in Londen benadrukte IOC-voorzitter Thomas Bach het belang van het verantwoord gebruik van AI, waarbij hij verklaarde: “We zijn vastbesloten om het immense potentieel van AI op een ethische en verantwoorde manier te benutten.”

Waarom is dit belangrijk?

Deze aankondiging komt op een cruciaal moment, vlak voor de aanvang van de Olympische Spelen in Parijs, die over minder dan 100 dagen van start gaan. Naast de genoemde toepassingen zal AI ook worden ingezet om atleten te beschermen tegen online intimidatie en om de kijkervaring voor het publiek thuis te verbeteren, wat van essentieel belang is gezien de inkomsten uit uitzendrechten voor het IOC.

Controverse

De plannen om AI ook te gebruiken voor de veiligheid, door onder andere gezichtsherkenning en camera’s, hebben wel al voor de nodige controverse gezorgd. Daarbij moet de balans tussen innovatie en privacy in de gaten worden gehouden.

Hoe het publiek het gebruik van de artificiële intelligentie precies zal merken, valt nog af te wachten. De Olympische Spelen in Parijs gaan op 26 juli van start en lopen tot 11 augustus.